Με το συμπλήρωμα και το θήλαστρο… μειώθηκε το γάλα μου!

Με το συμπλήρωμα και το θήλαστρο… μειώθηκε το γάλα μου!

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα,
η μικρή μου είναι 48 ημερών και την θηλάζω από την αρχή και μετά της δίνω συμπλήρωμα.

Επειδή τις πρώτες 15 ημέρες δεν πήρε αρκετό βάρος ο παιδίατρος μου συνέστησε να βγάζω το γάλα με το θήλαστρο για να βλέπω την ποσότητα. Στην αρχή έβγαζα 300 ml την ημέρα περίπου και μετά από 20 ημέρες άρχισε να μειώνεται η ποσότητα στα 150 και τώρα είμαι στα 50 ml ημερησίως.

Αν την ξαναβάλω στο στήθος θα επανέλθει το γάλα; Φταίει το γεγονός ότι έβγαζα το γάλα με το θήλαστρο και παρέλειπα γεύματα; Μπορώ να κάνω κάτι να αυξηθεί η ποσότητα;
Κατερίνα Γ., Πάτρα

Λυπάμαι πολύ που για μια ακόμη φορά δεν εκπλήσσομαι τόσο από την ανεπάρκεια των κλινικών που παραλείπουν μια πολύ σημαντική ζύγιση όσο και από την πρακτική των παιδιάτρων.

To ότι το μωρό δεν ζυγίστηκε κατά την έξοδο από το μαιευτήριο είναι εντελώς απαράδεκτο.

Από τις 2/1 που γεννήθηκε το μωρό μέχρι τις 17/1 που ξαναζυγίστηκε, φαίνεται ότι το μωρό είχε επιπλέον 320 γραμμάρια. Αν θεωρήσουμε ότι το μωρό δεν έχασε καθόλου βάρος και στις 6/1 είχε το βάρος γέννησης, φαίνεται ότι το μωρό σε 11 μέρες πήρε 320 γραμμάρια, δηλαδή 29 γραμμάρια κατά μέσο όρο την ημέρα που είναι αρκετά πάνω από τον αναμενόμενο μέσο όρο, τον οποίο λογικά γνωρίζει ο γιατρός σας.

Αν δεν το γνωρίζει είναι επικίνδυνος, αν το γνωρίζει και σας είπε ψέμματα είναι ακόμη πιο επικίνδυνος.

Το ελάχιστο που μπορεί να πάρει ένα μωρό τις πρώτες 20 μέρες της ζωής του είναι να επανέλθει στο βάρος γέννησης. Το δικό σας μωρό είχε υπερβεί το βάρος γέννησης κατά 320 γραμμάρια από τη 15η μέρα. Οι οδηγίες λοιπόν που σας έδωσε ο παιδίατρος είχαν ως μοναδικό σκοπό να αποτύχετε στο θηλασμό.

Αυτή τη στιγμή η γαλουχία έχει υποχωρήσει πολύ και είναι δύσκολο να κάνετε επαναγαλακτισμό μόνο με το μωρό. Θα σας βοηθήσει να το θηλάζετε σε κάθε γεύμα να να δίνετε το ξένο γάλα ως συμπλήρωμα μετά το θηλασμό.

Για να επανέλθει η γαλουχία θα πρέπει να κάνετε επαναγαλακτισμό με νοσοκομειακό θήλαστρο διπλής άντλησης σύμφωνα με το πρωτόκολλο που θα διαβάσετε αναλυτικά εδώ

Διαβάστε προσεκτικά το πρωτόκολλο και αν έχετε απορίες μπορούμε να τις δούμε αφού νοικιάσετε το θήλαστρο με το διπλό σύστημα άντλησης.

Καλή συνέχεια

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

1 Σχόλιο

  1. κατερίνα μπορεις να επαναγαλακτίσεις και να θηλάσεις το μωράκι σου αποκλειστικά προσπαθησέ το γιατί αξίζει!!!εγώ ξεκίνησα να θηλάζω 3 μηνών και συνεχίζω μέχρι σήμερα που είναι 11.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *