Η δίαιτα επηρεάζει την ποιότητα και την ποσότητα του μητρικού γάλακτος;

Η δίαιτα επηρεάζει την ποιότητα και την ποσότητα του μητρικού γάλακτος;

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα.
Σήμερα μόλις ανακάλυψα την ιστοσελίδα σας και κατόπιν πολύωρης ανάγνωσης θα ήθελα να σας συγχαρώ όλους, για τη δουλειά που έχετε κάνει.

Είναι λυπηρό που στη χώρα μας ο θηλασμός ακόμη δεν έχει τη θέση που του αξίζει στο μυαλό όλων και που πολλοί, όταν ακούνε πως θηλάζει μια μάνα το παιδί της που είναι για παράδειγμα 12 μηνών, το βρίσκουν υπερβολικό και αστειεύονται με σχόλια όπως ” ακόμη; Σε λίγο θα πάει φαντάρος…”. Κι εμείς καλούμαστε να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα και να απολογούμαστε. Τα φυσιολογικά έχουν γίνει αφύσικα και τα αφύσικα.. φυσιολογικά.

Έχω έναν γιο που προχθές είχε τα πρώτα του γενέθλια και που θηλάζει ακόμη με μεγάλο ενθουσιασμό. Δεν έχει πιει ποτέ ξένο γάλα, ενώ τον θήλαζα αποκλειστικά ως τους 7,5 μήνες ( με συμπλήρωμα σιδήρου μετά το πέρας των 6 μηνών). Προσωπικά, νιώθω υπέροχα που τον θηλάζω ακόμη, είναι μια εμπειρία μοναδική. Λυπάμαι πάρα πολύ που οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να μην το ζήσουν, προφανώς από άγνοια κλπ. Παρ’ ότι νιώθω ότι πλέον είμαι μια έμπειρη μητέρα όσον αφορά τον θηλασμό, υπάρχουν συνεχώς νέα ερωτήματα που γεννώνται καθώς περνά ο χρόνος..

Ο βασικός προβληματισμός μου είναι ο εξής: Θα ήθελα να κάνω κι άλλο παιδί και με τον σύζυγο μου σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε την προσπάθεια το καλοκαίρι, που ο μικρός θα είναι περίπου 18 μηνών. Δυστυχώς, από προσωπική αμέλεια, δεν έχω χάσει όλο το βάρος της 1ης εγκυμοσύνης ακόμη και δεν θα ήθελα να ξεκινήσω την επόμενη με αυτά τα παραπανίσια κιλά.

Γνωρίζω πως δεν μπορώ να κάνω αυστηρή δίαιτα λόγω θηλασμού, αλλά το θεωρώ σημαντικό και για εμένα αλλά και για την επερχόμενη εγκυμοσύνη, να είμαι σε φυσιολογικό βάρος όταν έρθει η ώρα. Πως μπορώ να το πετύχω αυτό, χωρίς να επηρεάσω την ποιότητα και την ποσότητα του γάλακτος που παρέχω στον γιο μου;

Θηλάζω πρωί και βράδυ και συχνά το απόγευμα αφού ξυπνήσει. Τα σαββατοκύριακα συνήθως τον θηλάζω και λίγο για να κοιμηθεί το πρωί και το απόγευμα (δυστυχώς δεν κοιμάται αλλιώς, μαζί μου.. με την γιαγιά αντίθετα κοιμάται εύκολα..).

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων,
Ελίζαμπεθ Σ., Αχαρνές

Η ποσότητα και η ποιότητα του γάλακτος δεν επηρεάζεται αξιοσημείωτα από την δίαιτα που ακολουθείτε. Μπορείτε να κάνετε δίαιτα και να χάσετε όλα τα κιλά που θέλετε.

Καλή επιτυχία

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *