Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr
Έχουμε φτάσει με αποκλειστικό θηλασμό τους 8,5 μήνες, πήγαμε στη παιδίατρο και με προβλημάτισε λίγο γιατί το μωρό δεν παίρνει ικανοποιητικά βάρος. Δεν τρώει κρέμες παρά μόνο φρούτα και τις σούπες (κρέας και κοτόπουλο).
Θα ήθελα να αποθηλάσω φυσικά και χωρίς χάπια. Έχω ακούσει για φασκόμηλα 5 φορές την ημέρα και ήθελα να ρωτήσω την γνώμη σας για την ομοιοπαθητική. Θα αποθηλάσω σταδιάκα κόβωντας σιγά σιγά τα γεύματα; φοράμε σουτιέν κανονικό ή του θηλασμού;
πως θα καταλάβω ότι έχω αποθηλάσει δεν πρέπει να τρέχει καθόλου το γάλα ούτε σταγόνα; οποιαδήποτε άλλη πληροφορία θα με βοηθούσε πολύΕυχαριστώ
Βικτωρία Α., Δράμα
Καταρχήν η τελευταία ζύγιση που δίνετε στις 16/03 δεν είναι στους 8 1/2 μήνες, αλλά στην διορθωμένη ηλικία των 7 1/2 μηνών γιατί ήταν πρόωρη και συνεχίζουμε να διορθώνουμε την ηλικία μέχρι 2 ετών.
Στην γέννηση η μικρή ήταν στο 9 – 25% της καμπύλης βάρους ΠΟΥ. Στον 1 μήνα ήταν στο 9-25% της καμπύλης, στον 2ο το ίδιο, στον 3ο το ίδιο, στον 4ο το ίδιο, στον 5ο το ίδιο , στον 6ο το ίδιο, στον 7ο το ίδιο, στον 8ο το ίδιο.
Πρόκειται για ένα μωρό που ακολουθεί πανέμορφα την καμπύλη ανάπτυξης σύμφωνα με το γεννητικό δυναμικό και την προωρότητά του, συνεχώς στα φυσιολογικά πλαίσια και χωρίς ίχνος σημαδιού ανησυχίας.
Πρόκειται επίσης για ένα μωρό που θεωρεί φυσιολογικό να σιτίζεται από το στήθος της μαμάς του, όποτε και όσο συχνά θέλει. Το μόνο που χρειάζεται είναι θηλασμός κατά απαίτησή της, μέρα και νύχτα, γεύματα στερεών τροφών με αυξανόμενη ποικιλία και συχνότητα.
Μετά από μερικά χρόνια μπορεί να σας ευγνωμονεί που αυξήσατε την προστασία της από λευχαιμία με τον συνεχιζόμενο θηλασμό. Μπορεί και εσείς να έχετε αυξημένη προστασία από καρκίνο του στήθους. Αυτά συν άλλα μερικές εκατοντάδες πράγματα στα οποία οφελείστε εσείς και το μωρό σας με το συνεχίζετε να θηλάζετε.
Οι αποφάσεις είναι δικές σας, εγώ ως παιδίατρος που σέβομαι τις σπουδές μου οφείλω να σας πω τα οφέλη της συνέχειας του θηλασμού και ότι το παιδί σας δεν φαίνεται να έχει κανένα πρόβλημα ελειπούς διατροφής. Επομένως δεν θα σας μιλήσω καθόλου για αποθηλασμό, ούτε φυσικά για ομοιοπαθητική.
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com
Η μανούλα πρέπει να έχει επιλογές, να ξέρει όλα τα δεδομένα… Όπως φαίνεται το μωρό της δεν έχει θέμα με το βάρος… ο γιατρός της όμως έχει με τον θηλασμό 🙂 Αν θέλει να αποθηλάσει είναι δικαίωμά της, όμως ένας σύμβουλος οφείλει να την ενημερώσει για τα οφέλη του θηλασμού και τις δυνατότητες να καταφέρει να συνεχίσει αν το επιθυμεί αυτή και το μωρό!
Σχετικά με τις απορίες σου Βικτωρία, χάπια δεν χρειάζεσαι, ο φυσικός αποθηλασμός είναι η λύση της φύσης! όπως μας φαίρνει γάλα στο στήθος έτσι μας το σταματάει… σταδιακά μειώνεις τους θηλασμούς. Μην περιμένεις αμέσως να σταματίσει το γάλα, υπάρχουν μητέρες που για εβδομάδες έχουν σταγόνες… αυτό δεν είναι πρόβλημα! Το γάλα που μένει στο στήθος σταδιακά απορροφάται από τον οργανισμό. Σουτιέν θηλασμού δεν χρειάζεσαι!
Φιλικά,
Μαριάνθη
μια θηλάζουσα μαμά 3χρόνων 🙂
Δε δείχνει καμιά έλλειψη σεβασμού η πρόταση μιας άλλης οπτικής! Απλά η κάθε μανούλα θα πρέπει να'χει υπόψη της ότι δεν είναι θέσφατο ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ πει ο γιατρός (ο δικός της ή της στήλης!). Καλό είναι να'χουμε μια καλύτερη ενημέρωση κι έτσι να μπορούμε πιο σωστά να αποφασίσουμε.
Ευχαριστούμε!
Mama4
Ελεος κ. Παπαβεντση, ας σεβαστουμε και λιγο τις επιθυμιες της καθε μανουλας! Αν δεν ειχε θεμα δε θα εμπαινε στον κοπο να σας ρωτησει!