Ουρολοίμωξη, απώλεια βάρους μωρού και θηλασμός

Απαντά η Αναστασία Καραθανάση
Παιδίατρος, εξειδίκ. Νεογνολόγος
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Έχω ένα μωράκι που μόλις μπήκε στον 6ο μήνα και τρέφεται με αποκλειστικό θηλασμό.  Στις αρχές Ιανουαρίου (δηλαδή 3,5 μηνών) λόγω παρατεταμένου ίκτερου (που σήμερα βρίσκεται κάτω από 2) και μη ικανοποιητικής πρόσληψης βάρους η παιδίατρος ήθελε αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις για έλεγχο πιθανής λοίμωξης.  Το μόνο που βρέθηκε στις αιματολογικές ήταν χαμηλός αιματοκρίτης = 29. 

Μετά από 3 καθετηριασμούς, για να μπορέσουμε να πάρουμε ούρα, το μωρό κάθε φορά έπαιρνε για 3 ημέρες αντιβίωση amoxil, διαπιστώθηκε πιθανή ύπαρξη ουρολοίμωξης
(δερματικά μικρόβια με λίγες αποικίες) και πήραμε 1 μπουκάλι αντιβίωση augmentin (από 17/01 για 8 ημέρες). 

Φτάσαμε τέλη Ιανουαρίου και το παιδί παρουσίασε επίμονο σύγκαμα στο ποπουδάκι του και η παιδίατρος μας έδωσε fusicort.  Μετά από 10 ημέρες η κατάσταση είχε επιδεινωθεί.  Φυσικά άλλαξα παιδίατρο και διέγνωσε μύκητες.  Μας έδωσε 3 αλοιφές fucidin, dactarin, kenacob x 3 φορές την ημέρα την κάθε μία.  Η κατάσταση χειροτέρεψε.  Οι μύκητες εξαπλώθηκαν σε όλα τα γεννητικά όργανα και το μωρό δεν ανεχόταν ούτε το νερό πάνω του.  Τελικά ακολουθήσαμε θεραπεία ενός δερματολόγου και η κατάσταση υποχώρησε. 

Το μωρό όμως τον τελευταίο μήνα δηλ από 6/02 μέχρι και σήμερα έχει χάσει βάρος συνολικά 270 γρ.  Λόγω της παραπάνω ταλαιπωρίας του μωρού η όρεξη του μειώθηκε και το γάλα μου λιγόστεψε και τώρα προσπαθώ να το αυξήσω με θήλαστρο.

Ο γιατρός μας υποψιάζεται δυσανεξία στη λακτόζη  (χωρίς εξετάσεις και χωρίς το μωρό να κάνει εμετούς ή να έχει διάρροια) και μας έδωσε ξένο γάλα (neocate), για να του δίνω 1 γεύμα ξένο και 1 γεύμα δικό μου ανά 4ωρο, το οποίο το μωρό δεν το παίρνει με τίποτα. 

Τις τελευταίες 2 ημέρες το μωρό τρέφεται μόνο από το στήθος κάθε 4ωρο, η όρεξή του έχει βελτιωθεί και μετά από κάθε γεύμα έχει λόξυγγα.  Σε περίπτωση που δεν πάρουμε βάρος σε 5 ημέρες ο παιδίατρος σκέφτεται να κάνει αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις που σημαίνει πάλι καθετηριασμούς.  Το μωράκι είναι ευδιάθετο και δεν έχει ιδιαίτερη γκρίνια.

Αναστασία Π., Θεσσαλονίκη

Αγαπητή Αναστασία
Η περίπτωση σας απαιτεί  λήψη λεπτομερούς ιστορικού και κλινική εξέταση. Θα  πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα της ουρολοίμωξης.

Εσείς καλό θα ήταν να αφήσετε ελεύθερο πρόγραμμα στους θηλασμούς και να αντλείτε με θήλαστρο μετά από αυτούς. 


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *