Ξένο γάλα. Είναι απαραίτητη η χορήγησή του;

Απαντά η Αναστασία Καραθανάση
Παιδίατρος, εξειδίκ. Νεογνολόγος
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Έχω ένα κοριτσάκι 8μιση μηνών το οποίο έχει μεγαλώσει αποκλειστικά με μητρικό γάλα. Η ανάπτυξή της ήταν πολύ καλή και σε βάρος και ψυχοκινητικά.

Από τον 7ο μήνα άρχισε να χάνει κάπως το ενδιαφέρον της για το θηλασμό μιας και χόρταινε με το φαγητό με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή μου. Παρόλα αυτά προσπαθώ να τη θηλάζω αρκετές φορές τη μέρα.

Πριν από 2 εβδομάδες, λόγω οδοντοφυΐας, αρνιόταν να φάει
οτιδήποτε. Για 7 ημέρες δεν έβαζε τίποτα στο στόμα της, ούτε καν μπιμπερό (με μητρικό γάλα από την κατάψυξη). Το μόνο που ήθελε ήταν να θηλάζει. Αλλά πλέον δεν της έφτανε το γάλα μου και έβλεπα ότι μέρα με τη μέρα άρχισε να αδυνατίζει. Πανικοβλήθηκα αλλά δεν μπορούσα να της δώσω κάτι άλλο.

Προσπάθησα να αυξήσω την παραγωγή μου με Milk Thistle και συχνούς θηλασμούς αλλά δεν μου φάνηκε να είχε κάποιο αποτέλεσμα. Τώρα που ξεκίνησε πάλι να τρώει αναπλήρωσε κάποιο βάρος αλλά μέχρι το τέλος του μήνα (19/3) που θα ξαναπάμε στην παιδίατρο δεν θα έχει πάρει το επιθυμητό βάρος.

Αυτή τη στιγμή έχει περίπου το βάρος που είχε τον προηγούμενο μήνα. Η παιδίατρος μου είπε ότι στην περίπτωση που το μωρό χάνει ή δεν παίρνει βάρος τότε πρέπει να του χορηγήσουμε οπωσδήποτε ξένο γάλα.

Σαφέστατα δεν θέλω να κάνω κακό στο μωρό μου και να μην αναπτύσσεται, αλλά φοβάμαι ότι αν της ξεκινήσω τώρα ξένο γάλα σε συνδυασμό με τις στερεές τροφές αυτό θα είναι και το τέλος του θηλασμού.

Εσείς σε αυτή την περίπτωση θεωρείτε υποχρεωτική τη χορήγηση ξένου γάλακτος; Μήπως τελικά δεν θα έπρεπε να επιμένω τόσο πολύ στο θηλασμό;
Φαίη Β
., Γλυφάδα

Αγαπητή Φαίη

σύμφωνα με τις καμπύλες για αποκλειστικά θηλάζοντα μωρά είσαστε σε μια συνεχόμενη ανοδική πορεία. Καλό θα ήταν να είχαμε και μια τελευταία μέτρηση.

Πάντως τα μωρά που θηλάζουν μειώνουν φυσιολογικά τον ρυθμό πρόσληψης βάρους στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο που είστε εσείς.


Τις ερωτήσεις σας προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *