Γίνεται φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική;

Απαντά ο Γιώργος Αγγελόπουλος

Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος

Καλησπέρα!!!
Σας ευχαριστούμε πολύ για τις καθημερινές ενημερώσεις σας όσον αφορά το μητρικό θηλασμό κ.α.

Γέννησα το πρώτο μου παιδάκι (η ηλικία μου είμαι 28 χρονών) στις 5 -11-2010 με καισαρική. Οι λόγοι ήταν οι εξής: Στις 4 Νοεμβρίου στις 8 το πρωί μου χορηγήθηκαν τεχνητοί πόνοι στους οποίους ο οργανισμός μου δεν αντέδρασε. Στις 11:30 το πρωί της ίδιας μέρας με βγάλανε από το μαιευτήριο γιατί η μήτρα μου δεν έκανε συσπάσεις και δεν με πιάνανε οι πόνοι. Το απόγευμα της ίδιας μέρας το non stress έδειχνε ότι είχα συσπάσεις όχι όμως ικανές για να γεννήσω. Ξέχασα να σας αναφέρω ότι ,ο υπέρηχος της προηγούμενης ημέρας έδειξε ότι, ο τράχηλος βρισκόταν ψηλά. Την προηγούμενη ημέρα εισαγωγής μου στο νοσοκομείο,δεν μου χορηγήθηκε κάποιο υπόθετο για να μαλακώσει ο τράχηλος.

Στις 5 Νοεμβρίου στις 8 το πρωί κάναμε εισαγωγή στο μαιευτήριο, μου χορηγήσανε ξανά τεχνητούς πόνους με μεγαλύτερη και γρηγορότερη ροή. Έπειτα από τρεις ώρες ο γιατρός μου, μου έσπασε τα νερά για να επισπεύσουμε τη διαδικασία του τοκετού. Κατά τη μία, η μαία μου και ο γιατρός μου παρατήρησαν ότι το μωρό έκανε προκεφαλή. Μου πρότειναν να κάνω επισκληρίδιο για να με βοηθήσει όμως εγώ αρνήθηκα. Έτσι πήραμε την απόφαση να κάνω καισαρική. Να σας ενημερώσω ότι, πριν μπω στο χειρουργείο η διαστολή μου ήτανε 6.

Το ιστορικό μου είναι καθαρό, έχω μυωπία 3 βαθμούς σε κάθε μάτι και η βυθοσκόπηση έδειξε ότι δεν έχω πρόβλημα να γεννήσω φυσιολογικά.

Η κύηση εξελίχθηκε φυσιολογικά χωρίς κανένα σύμπτωμα δυσάρεστο και χωρίς αιμορραγίες, με τον πλακούντα να βρίσκεται ψηλά διήρκεσε 40 εβδομάδες και 2 ημέρες.
Να σας αναφέρω επίσης ότι την 39η εβδομάδα εισήχθησα στο νοσοκομείο διότι είχα μια ενόχληση στο πάνω μέρος της κοιλίτσας, μου χορήγησαν αντιβίωση γιατί παρατήρησαν μικρή απώλεια αμνιακού υγρού.

Η επιθυμία μου είναι στο δεύτερο παιδάκι μου να γεννήσω φυσιολογικά.
Παρακαλώ πολύ να μου αποστείλετε την γνώμη σας και τι μπορώ να κάνω εγώ γι΄αυτό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Βίκη Μ., Ιωάννινα

Αγαπητή Βίκη,

όπως έχω ξαναπεί σε παλαιότερη απάντησή μου, είναι πολλοί οι παράγοντες που ορίζουν το κατά πόσο μπορεί μια γυναίκα να γεννήσει φυσιολογικά μετά από καισαρική.

Για παράδειγμα η ηλικία της μητέρας, η κατάσταση της υγείας της, η κατάσταση της μήτρας της (αν έχει υποστεί και άλλες επεμβάσεις, αν έχει ινομυώματα κλπ) το διάστημα ανάμεσα στους δύο τοκετούς, κληρονομικότητες κ.λπ.

Σίγουρα δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα γραπτά το ερώτημα αυτό! Καλό θα ήταν να συζητήσεις με τον προσωπικό σου γιατρό την επιθυμία σου και τους προβληματισμούς σου.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *