Ναί στη στράτα ή όχι;

Απαντά η Δέσποινα Κλωστοπούλου – Γλέζου

Παιδίατρος

Καλησπέρα! Ευχαριστούμε για την καταπληκτική δουλειά σας!!

Το μωράκι μου είναι 9 μηνών και του αρέσει συνέχεια να σηκώνεται όρθιος, δεν περπατάει ακόμα.

Θα ήταν καλό και βοηθητικό για εκείνον να του έπαιρνα μία στράτα; Πιστεύω ότι θα του αρέσει πολύ αλλά έχω ακούσει ότι η στράτα δεν ενδείκνυται πλέον, είναι αλήθεια και γιατί;
Παναγιώτα Κ., Αθήνα

Αγαπητή Παναγιώτα,

ναι, είναι αλήθεια πως δεν ενδείκνυται η χρήση της στράτας.

Δεν ενδείκνυται γιατί η χρήση της εγκυμονεί κινδύνους! Έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα (ειδικά αν στο σπίτι υπάρχει σκάλα, ανισόπεδο δάπεδο κ.λπ. ή αν το μωρό έχει πρόσβαση πχ στην κουζίνα). Παρ’ όλου που τελευταία υπάρχουν στην αγορά πολλοί τύποι στράτας, πολλοί από αυτούς αρκετά μελετημένοι ώστε να τα αποτρέπουν, πλέον η χρήση της δεν συστήνεται.

Επίσης δεν ενδείκνυται γιατί δεν συμβαδίζει με τη νευροφυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού! Μπορεί το μωρό να δείχνει ευχαριστημένο επειδή μπορεί εύκολα να μετακινείτε στον χώρο, να το εξερευνά κ.λπ. όμως δεν προάγεται η κινητική του εξέλιξη (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναστέλλεται).

Το παιδί συνήθως μπουσουλάει, σταδιακά στηρίζεται σε έπιπλα και σιγά σιγά σηκώνεται, μέχρι που καταφέρνει να περπατήσει. Η στράτα έχει το παιδί εγκλωβισμένο… δεν το αφήνει να κατακτήσει φυσιολογικά, τα στάδια της κινητικής του ανάπτυξης και της βάδισης γενικότερα.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *