Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.gr
Καλησπέρα σας, μόλις επέστρεψα από την παιδίατρο και η αλήθεια είναι ότι είμαι λίγο αγχωμένη…
Στο παρελθόν είχα μοιραστεί μαζί σας και την ιστορία τοκετού και θηλασμού μου και για ακόμη μία φορά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που υπάρχετε στη ζωή μας! Αυτή τη φορά όμως επικοινωνώ μαζί σας γιατί έχω πάρα πολλές απορίες!
Εν ολίγοις θα ήθελα να σας αναφέρω τα εξής στοιχεία: Η μικρή μου γεννήθηκε φυσιολογικά στις 22.8.2010 από τότε και μέχρι σήμερα κάνουμε αποκλειστικά μητρικό θηλασμό και τα πάμε περίφημα! (Ενδεικτικά θα σας αναφέρω και στοιχεία ανάπτυξης στο τέλος της επιστολής μου).
Στην παιδίατρο είχα δηλώσει από την αρχή την επιθυμία μου να θηλάσω αποκλειστικά έως 6 μηνών και στη συνέχεια να θηλάζω (έως την ηλικία των 2 ετών) και να κάνουμε κάποια εισαγωγή τροφών ανάλογα με το πως πρέπει να γίνει σωστά και για μένα (ξεκινάω τη δουλειά τέλη Μαΐου) αλλά πάνω απ’ όλα για το παιδί… Είχα διαβάσει και σχετικά άρθρα σας και είχα μια εικόνα για το πως πρέπει να γίνει, η γιατρός ήταν σύμφωνη σε όλα.
Σήμερα λοιπόν μετά από μια επίσκεψη ρουτίνας (έλεγχος μωρού, εμβόλια) μου είπε ότι από τη Δευτέρα (14/2) θα θηλάζω όποτε θέλει η μικρή και θα βάλουμε στο πρόγραμμα μας 1 γεύμα κρέμα ρυζάλευρο βανίλια (5 με 6 το απόγευμα), αυτό μου είπε θα γίνει σταδιακά (1 μεζούρα την πρώτη μέρα, 2 την επόμενη-5 μεζούρες), στη συνέχεια και από την επόμενη εβδομάδα (Δευτέρα 21/2) θα βάλουμε και φρουτόκρεμα στις 10 το πρωί μου είπε ότι σε γενικές γραμμές θα θηλάζω πρωί-μεσημέρι-βράδυ…(πράγμα που μου φάνηκε άσχημο γιατί εγώ θέλω να θηλάζει η μικρή όποτε θέλει, δεν θέλω να της βάλω τέτοιο πρόγραμμα, δεν νοιώθω καλά…).
Πιο συγκεκριμένα μου είπε ότι για 3 μέρες θα της βάζω στο μπλέντερ μήλο με λίγη κρέμα, για άλλες 3 ημέρες μήλο, αχλάδι και κρέμα και για τις επόμενες 3: μήλο, αχλάδι, μπανάνα και λίγο χυμό πορτοκάλι.
Στη συνέχεια (δεν θυμάμαι πότε ακριβώς, νομίζω στις αρχές Μαρτίου..) μου είπε ότι θα βάλουμε και τις σούπες στη διατροφή της μικρής και ότι γενικά το πρόγραμμα θα διαμορφωθεί ως εξής: (κατά προσέγγιση οι ώρες) 7 το πρωί μητρικός θηλασμός, 10 το πρωί φρουτόκρεμα, 1 το μεσημέρι σούπα (4 μέρες μοσχάρι, 2 μέρες κοτόπουλο, 1 λαχανικά), 5 το απόγευμα ρυζάλευρο βανίλια, 9 το βράδυ μητρικός θηλασμός και αν ξυπνήσει τη νύχτα πάλι μητρικός θηλασμός.
Εγώ εξήγησα στην παιδίατρο (μετά από όλα αυτά) ότι ήθελα να θηλάσω τη μικρή για 2 χρόνια, μου είπε ότι η καινούργια οδηγία που ισχύει τώρα είναι ο 1 χρόνος θηλασμού, τα 2 χρόνια είναι παλιά οδηγία και ότι σύμφωνα με έρευνες που έγιναν δεν προσφέρει πολλά πράγματα το μητρικό γάλα μετά τον πρώτο χρόνο…
Δεν μπήκα στη διαδικασία να της εξηγήσω τι έχω διαβάσει και σκέφτηκα αμέσως εσάς σκέφτηκα ότι μόλις θα έρθω σπίτι θα επικοινωνούσα άμεσα μαζί σας για να μου πείτε εσείς τι ισχύει τελικά.
-Με βάση τις έρευνες που έχουν γίνει προσφέρει ή όχι μετά τον πρώτο χρόνο ο μητρικός θηλασμός στο παιδί; Ποια είναι η οδηγία που ισχύει αυτή τη στιγμή; -Λογικά δεν είναι μόνο η διατροφική αξία και τα πολύτιμα συστατικά που παίρνει το παιδί αλλά και η συνεισφορά που έχει στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Έτσι δεν είναι; Δεν ενισχύει το δέσιμο με τη μαμά και νοιώθει ασφάλεια;
Αν κάνω το πρόγραμμα που λέει νοιώθω ότι έτσι αποθηλάζω.. τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο παιδί μου δεδομένο ότι είναι μόλις 6 μηνών…;
-Πως πρέπει να γίνεται η εισαγωγή στερεών τροφών στο διαιτολόγιο των παιδιών μας; Πως ξεκινάμε, τι δίνουμε, πότε προσφέρουμε στήθος ή περιμένουμε να ζητήσει το μωρό από μόνο του;
-Γενικά ισχύει κάποιο πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθούμε ή η ίδια η φύση και το ένστικτο της μαμάς “ξέρει” τι πρέπει να κάνει και πότε και τι νοιώθει το παιδί της;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας και σας ζητώ συγνώμη για το πλήθος των ερωτήσεων που σας υπέβαλα… ήταν όμως τόσα πολλά αυτά που ήθελα να ρωτήσω…
Να είστε καλά και να συνεχίζεται να διαφωτίζεται μανούλες γιατί … είναι πολύ δύσκολα για εμάς εκεί έξω…
Μαρία Μ., Γαλάτσι
Κοιτάξτε, τα ερωτήματά σας βρίσκουν απάντηση στο βιβλίο μου για την προσχολική διατροφή.
Ως προς τις στερεές τροφές και την σταδιακή εισαγωγή είναι σωστά αυτά που πρότεινε η γιατρός σας.
Ως προς το θηλασμό, δεν μπαίνει ωράριο αλλά είναι κατά απαίτηση του μωρού.
Ως προς τη διάρκεια θηλασμού, ο ΠΟΥ προτείνει τουλάχιστον 2 χρόνια, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τουλάχιστον 1 χρόνο χωρίς ανώτερο όριο, για όσο θέλουν μητέρα και παιδί.
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com