Αναγκαστικός αποθηλασμός…

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλημέρα. Σας ευχαριστώ που μου δίνετε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά κυρίως με τον θηλασμό αλλά και για άλλα θέματα. Μακάρι να σας είχα γνωρίσει νωρίτερα και να μπορούσα να θηλάσω και την πρώτη μου κόρη για περισσότερο καιρό (τη θήλασα 4,5 μήνες μόνο).

Θα ήθελα τη βοήθειά σας για την δεύτερη κόρη μου. Είναι τώρα 10 μηνών και την θηλάζω αποκλειστικά από την πρώτη μέρα της γέννησής της και είμαστε πολύ χαρούμενες γι΄αυτό. Τώρα βέβαια έχουν προστεθεί και οι στερεές τροφές στο διαιτολόγιό της, οπότε οι θηλασμοί έχουν μειωθεί σε 5-7 περίπου ανάλογα κάθε πότε το ζητάει αλλά φροντίζω να μην είναι λιγότεροι από 5 το 24ωρο.

Όλοι μου λένε να σταματήσω αλλά είναι κάτι που δεν θέλω. Δυστυχώς όμως σε 2 μήνες περίπου πρέπει να πάω στη δουλειά μου και θα πρέπει να αποχωριστώ τα παιδιά μου, γιατί η δουλειά μου βρίσκετε μακριά από τον τόπο διαμονής μου και θα τα βλέπω κυρίως το Σαββατοκύριακο.

Πότε θα πρέπει να ξεκινήσω και κυρίως πώς θα μπορέσω να αποθηλάσω την μικρή μου, δεδομένου ότι έχει πλήρη εξάρτηση από το στήθος μου, κοιμάται σε αυτό, δεν παίρνει μπιμπερό, ούτε πιπίλα, ούτε έχει και κάποιο αγαπημένο αντικείμενο για να παρηγορείται.

Το βράδυ όσες φορές ξυπνήσει τη βάζω στο στήθος και ξανακοιμάται το ίδιο και για τον πρωινό και μεσημεριανό ύπνο και γενικά όταν είναι ανήσυχη τη βάζω στο στήθος και ηρεμεί. Προσπαθώ να της δώσω με το μπιμπερό λίγο νερό για να το συνηθίσει αλλά παίζει μαζί του, μασουλάει τη θηλή και δεν ρουφάει.

Τα παιδιά στο διάστημα της απουσίας μου (ελπίζω να είναι 3 με 5 μήνες) θα είναι κυρίως με τις γιαγιάδες και το βράδυ με τον μπαμπά τους. Είναι κάτι που με πληγώνει αλλά δυστυχώς πρέπει να γίνει και ο αποθηλασμός και κυρίως ο αποχωρισμός από τα παιδιά μου. Θα είναι δύσκολο για όλους μας και αισθητή η απουσία μου, τουλάχιστον θα ήθελα ο αποθηλασμός να μην είναι και αυτός επώδυνος για τη μικρή μου.

Σας ευχαριστώ πολύ και κυρίως για τη δύναμη και τη γνώση που μου δώσατε και συνέχισα να θηλάζω τη μικρή μου μέχρι και σήμερα.

Κυριακή Κ., Βέροια

Τον αποθηλασμό μπορείτε να τον ξεκινήσετε 4-6 εβδομάδες πριν αρχίσετε να απουσιάζετε, μπορείτε αφαιρείτε ένα γεύμα κάθε 4-7 ημέρες. Ο αποθηλασμός δεν είναι επώδυνη διαδικασία όταν γίνεται σταδιακά.

Θα ήταν καλό να εξετάσετε το ενδεχόμενο να έχετε μαζί σας τα παιδιά με κάποια γιαγιά ή κάποιο άλλο άτομο να τα προσέχει. Παρακαλώ πολύ να συζητήσετε με κάποιον παιδοψυχολόγο το θέμα της απουσίας σας και τις μακροχρόνιες επιδράσεις που μπορεί να έχει ειδικά στο μικρότερο παιδί.

Καλή συνέχεια.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *