Θηλασμός διδύμων. Δεν επαρκεί το γάλα μου

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Γέννησα πριν 20 μέρες τα δίδυμά μας, ένα αγοράκι 2,630 γρ. και ένα κοριτσάκι 2,500 γρ. Γεννήθηκαν την ημέρα που έκλεινα την 35η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και, άρα, ήταν πρόωρα. Έμειναν μία ημέρα στη θερμοκοιτίδα του μαιευτηρίου για προληπτικούς λόγους.

Προτεραιότητα είχε δοθεί από τον παιδίατρο και τη μαία που μας συμβουλεύει στο να πάρουν βάρος και να δυναμώσουν. Σημειωτέον ότι ενώ έκαναν ενίοτε θηλαστικές κινήσεις, δεν είχαν καταφέρει να θηλάσουν μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα που έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο με το θηλασμό.

Σε κάθε γεύμα πλέον μπαίνουν και τα δύο στο στήθος για τουλάχιστον 20 λεπτά και στη συνέχεια παίρνουν και συμπλήρωμα το οποίο όμως, δεν είναι λίγο. Είμαι σίγουρη ότι το γάλα μου δεν φτάνει διότι μετά από κάθε γεύμα δοκιμάζω να αντλήσω με το θήλαστρο για περίπου 20 λεπτά και το αποτέλεσμα είναι περίπου 20 ml.

Τα παιδιά βγαίνοντας από το στήθος ψάχνουν ακόμα να φάνε και κάποιες φορές κλαίνε και σχετικά άμεσα. Συνεχίζουν να τρώνε το συμπλήρωμα το οποίο κυμαίνεται από 45 ml έως και 95 ml!

Θα ήθελα πολύ τη γνώμη σας και τη βοήθειά σας σχετικά με το πως θα μπορέσω να το γυρίσω σε αποκλειστικό θηλασμό χωρίς να δίνω συμπλήρωμα αλλά και χωρίς να ταλαιπωρήσω τα παιδιά τα οποία σίγουρα δεν καλύπτονται από το γάλα μου αυτή τη στιγμή.

Διάβασα ένα άρθρο σας για φυτικά σκευάσματα που βοηθούν την παραγωγή του γάλακτος. Ποιόν συνδυασμό από αυτά μου προτείνετε;
Νταίζη Δ., Παλαιό Φάληρο

Aπό το ιστορικό των αντλήσεων προκύπτει ότι:

  • οι αντλήσεις δεν ξεκίνησαν εγκαίρως
  • όταν ξεκίνησαν γινόταν με συχνότητα που ανταποκρίνονταν στο 1/3-1/4 των αναγκαίων αντλήσεων
  • δεν γίνονταν νυχτερινές αντλήσεις

Αυτές οι τρεις πρακτικές λειτουργούν ανασταλτικά στη γαλουχία, δηλαδή αναστείλατε την έναρξη και τη συνέχιση της γαλουχίας.

-ο τραυματισμός που λειτούργησε επίσης ανασταλτικά, οφείλεται σε λάθος χρήση του θήλαστρου: όταν βάζετε το θήλαστρο θα πρέπει το δέρμα να είναι νωπό (το βρέχετε με λίγο γάλα ή νερό που έχει βράσει κι έχει χλιαρύνει) και θα πρέπει να έχετε το σωστό μέγεθος χωάνης, δηλαδή στη διάρκεια της άντλησης η θηλή θα πρέπει να κινείται ελεύθερα στα τοιχώματα του κυλίνδρου της χωάνης, να μην τα αγγίζει.

Για να κάνετε επαναγαλακτισμό θα πρέπει αν αντλείτε τουλάχιστον 8 φορές το 24ωρο επιπλέον των θηλασμών.

Θα σας συνιστούσα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός πιστοποιημένου συμβούλου γαλουχίας κι ενός ενδοκρινολόγου που γνωρίζει από θηλασμό για να μπορέσετε να πετύχετε το στόχο σας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για σας που έχετε δύο μωρά και η διαδικασία των αντλήσεων είναι ακόμη πιο απαιτητική και κουραστική.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *