Καλησπέρα σας! Για μία ακόμα φορά, θα σας συγχαρώ για την εξαιρετική δουλειά και την πολύτιμη βοήθεια που μας προσφέρετε!
Το παρόν μήνυμα αναφέρεται στην κορούλα μου, η οποία έγινε ενός έτους στις 27 Ιανουαρίου 2011.
Το θέμα μου είναι ότι δεν έχει αποκτήσει κανένα δοντάκι έως τώρα. Τα ούλα της είναι ‘φουσκωμένα’ και έχουν αποκτήσει χρώμα: άσπρο, εδώ και μήνες, χωρίς όμως, το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχει πόνους, γκρινιάζει, ταλαιπωρείται, δεν έχει ήσυχο ύπνο….στεναχωριέμαι, διότι δεν μπορώ να τη βοηθήσω όσο θα ήθελα…
Εάν αποκτήσει το πρώτο δοντάκι, ο πόνος θα υποχωρήσει -κάπως- στην συνέχεια;
Η παιδίατρος με ενημέρωσε ότι 18 μηνών είναι η ορόσημη ηλικία για την οδοντοφυΐα. Εσείς, ως ειδήμων, τί έχετε να μου πείτε;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
Βιβή Δ., Καματερό
Τα πρώτα δοντάκια που εμφανίζονται στο στόμα του μωρού, είναι οι κάτω, νεογιλοί, κεντρικοί τομείς, με μέσο όρο ηλικίας του παιδιού, τους 6μήνες της ζωής του. Σταδιακά, ανατέλουν στο στόμα και τα υπόλοιπα νεογιλά δοντάκια.
Βεβαίως, η ηλικία αυτή είναι μια στατιστική, διότι, πολλά μωράκια, αργούν περισσότερο να βγάλουν το πρώτο δοντάκι, (ακόμα και μετά τα πρώτα γενέθλια, όπως το δικό σας), ενώ υπάρχουν μωρά που γεννιούνται με δόντια! Τίποτε δεν είναι απόλυτο. Οπότε μην ανησυχείτε, απλά να το παρακολουθείτε και να είστε σε συνεννόηση με τον παιδίατρό σας.
Η ανατολή των πρώτων νεογιλών είναι, συνήθως, μια επώδυνη, για το παιδί, διαδικασία, οπότε δικαιολογούνται οι αδιαθεσίες της μικρής σας.
Σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, δείτε, μήπως μπορέσετε να βρείτε κάποια μέθοδο, που θα ανακουφίσει το μωρό σας από τον πόνο και την ταλαιπωρία, έστω και σε ένα ποσοστό.
Υπάρχουν ειδικά ζελέ, παιχνίδια οδοντοφυΐας, μασάζ στα ούλα, χαμομήλι, ομοιοπαθητικά χαπάκια και πολλά άλλα, που φέρνουν, συνήθως, κάποιο αποτέλεσμα. Τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν, πάντως, σταδιακά, με την εμφάνιση στο στόμα, των νεογιλών δοντιών.
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Μαρία Ορφανίδου, Οδοντίατρος
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com