Πόσο καιρό μετά τη γέννα πρέπει να γίνεται τεστ ΠΑΠ;

Πόσο καιρό μετά τη γέννα πρέπει να γίνεται τεστ ΠΑΠ;

Απαντά ο Γιώργος Αγγελόπουλος

Μαιευτήρας-Χειρουργός-Γυναικολόγος

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το έργο όλων σας.

Γέννησα με καισαρική λόγω εγκάρσιας προβολής πριν από 8 μήνες. Εξετάστηκα από τον γιατρό μου στις 35 μέρες και όλα ήταν καλά. Μένω σε νησί και η πρόσβαση στον προσωπικό μου γιατρό είναι δύσκολη. Από τότε δεν ξαναεξετάστηκα, έκανα μόνο ένα πλήρες τσεκ απ αιματολογικό που όλα είναι καλά.

Θήλαζα αποκλειστικά για 6 μήνες, εισάγαμε έπειτα κρέμα και πριν λίγες μέρες λαχανικά. Εξακολουθώ να θηλάζω όποτε μου το ζητήσει. Επίσης ακόμη δεν έχω δει περίοδο.

Η ερώτησή μου αφορά στα εξής :
1. Πόσο καιρό μετά τη γέννα πρέπει να γίνεται τεστ ΠΑΠ; Πρέπει να γίνουν κι άλλες εξετάσεις; Το καθυστερώ αρχικά γιατί όπως σας είπα είναι δύσκολο να πάω στη στεριά (εδώ στο νησί δεν πηγαίνει καμιά στους γυναικολόγους) και έπειτα γιατί έχω διαβάσει ότι αν δεν έχει αδιαθετήσει μια γυναίκα είναι καλύτερα πρώτα να περιμένει να της έρθει περίοδος και μετά να κάνει το τεστ ΠΑΠ, γιατί αλλιώς “βγάζει” ψευδή αποτελέσματα. Ισχύει κάτι τέτοιο;

2. Πότε είναι ασφαλές να μείνω έγκυος;

3. Πότε να περιμένω να αδιαθετήσω; Όσο καιρό θα θηλάζω, έστω και αυτά τα 4-6 γεύματα που κάνει τη μέρα, δεν θα έχω περίοδο; Ρωτάω γιατί αφού χρονίσει το μωρό θα ήθελα να ξεκινήσω προσπάθειες για επόμενο παιδάκι.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Κατερίνα Σ., Μυτιλήνη

Αγαπητή Κατερίνα,

Καλό είναι το τεστ ΠΑΠ να γίνεται 3 μήνες μετά τον τοκετό. Πράγματι υπάρχει πιθανότητα εσφαλμένων αποτελεσμάτων στην περίπτωση που δεν έχει η γυναίκα περίοδο ακόμη.

Το πότε είναι ασφαλές να μείνετε και πάλι έγκυος μετά από μια καισαρική εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν μπορεί να απαντηθεί μονολεκτικά.

Είναι πολύ πιθανό για όσο διάστημα θηλάζετε να μη σας έρθει περίοδος χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο!

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *