Αισθάνομαι πως η παραγωγή μου έχει μειωθεί

Απαντά η Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.gabi.gr

Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σχετικά με τη παραγωγή μου.

Θηλάζω αποκλειστικά τον 4 μηνών γιο μου, αλλά τελευταία αισθάνομαι πως η παραγωγή μου έχει μειωθεί. Αισθάνομαι το στήθος μου πολύ μαλακό και ορισμένες φορές το “πατάω” και δε βγάζει γάλα!

Από την εμπειρία μου στο θηλασμό του πρώτου μου παιδιού που διήρκεσε 14 μήνες και το διέκοψα λόγω της δεύτερης εγκυμοσύνης μου, το στήθος μου ήταν πιο γεμάτο και μάλιστα όταν ο πρώτος μου γιος ήταν 3,5 μηνών έπαθα μαστίτιδα επειδή πίστευα πως δε χόρταινε και του έδινα συμπλήρωμα (από εκείνη τη στιγμή και έπειτα του σταμάτησα μαχαίρι το ξένο γάλα και θήλασα αποκλειστικά).

Άκουσα λοιπόν πως όταν θηλάζεις μακροπρόθεσμα το πρώτο παιδί στο δεύτερο ο αδένας παραγωγής αδρανοποιείτε και σταματά η παραγωγή σταδιακά. Ισχύει αυτό; Μπορώ να κάνω κάτι εγώ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας
Σπυριδούλα Μ. Πρέβεζα

Καλημέρα Σπυριδούλα,

Μην ανησυχείς. Αυτό που λες για το δεύτερο μωρό δεν το έχω συναντήσει ποτέ. Πολλές γυναίκες θηλάζουν με επιτυχία το τρίτο, τέταρτο, πέμπτο… παιδάκι τους.

Καλύτερα να μην κοιτάς το ρολόι αλλά το μωράκι, που έχει ένστικτο και ξέρει τι χρειάζεται. Να το ταΐζεις όποτε θέλει και για όση ώρα θέλει. Έτσι είσαι σίγουρη ότι δεν θα σου μειωθεί το γάλα.

Η ποσότητα του γάλακτος που παράγεις εξαρτάται από το πόσο συχνά αδειάζεις το στήθος σου. Προσπάθησε να τον ταΐζεις και από τα δύο στήθη κάθε φορά, φροντίζοντας να έχει «αδειάσει» καλά το πρώτο στήθος πριν προσφέρεις και την άλλη μεριά.

Οι συχνοί θηλασμοί εξασφαλίζουν ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *