Συχνότητα γευμάτων στερεών τροφών και θηλασμού

Συχνότητα γευμάτων στερεών τροφών και θηλασμού

Απαντά η Αγλαΐα Παπαδήμα
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC

Καλησπέρα,
η μπέμπα μου είναι 7 μηνών και εδώ και ένα μήνα άρχισα να της δίνω στερεά τροφή. Το πρόγραμμα που ακολουθώ είναι 7-8 θηλασμό 12 φρούτα 4 λαχανικά 8 ρυζάλευρο βιολογικό και το βράδυ θηλασμό.

Το πρόβημά μου είναι ότι έχει μάθει να κοιμάται στο στήθος και όποτε θέλει να κοιμηθεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας θέλει στήθος, όταν όμως την βάζω στο στήθος πχ 2 ώρες μετά τα λαχανικά μου έκανε εμετό γιατί βαριστομαχιάζει.

Μήπως γίνεται να της δίνω λιγότερη ποσότητα φαγητού και να την βάζω περισσότερες φορές να θηλάζει;

Επίσης η παιδίατρος επειδή δεν θέλει μπιμπερό μου είπε να της δίνω το δικό μου γάλα σε μπιμπερό γιατί αργότερα θα έχει πρόβλημα. Ισχύει; το δοκίμασα και το αποτέλεσμα ήταν το βράδυ να κοιμηθεί νηστική η μικρή μου.

Αικατερίνη Δ., Θεσσαλονίκη

Γεια σας!

Φυσικά και μπορείτε να δίνετε λιγότερες στερεές τροφές και να θηλάζετε περισσότερο.

To πρόγραμμα “δύο γεύματα θηλασμού και 3 στερεών τροφών” είναι για μωρά που δεν θηλάζουν. Τα μωρά που δεν θηλάζουν πρέπει να αντικαταστήσουν γρήγορα τα γεύματα του γάλακτος γιατί το αγελαδινό γάλα περιέχει υπερβολικό ασβέστιο, το οποίο εμποδίζει την αφομοίωση του σιδήρου και αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης αναιμίας στα μωρά.

Το δικό σας μωρό θηλάζει και το μητρικό γάλα παραμένει η κύρια τροφή του και στο 2ο εξάμηνο της ζωής του, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το ρυζάλευρο δεν του προσφέρει τίποτα περισσότερα από σκέτο άμυλο. Τα δύο γεύματα (φρούτα και λαχανικά στα οποία θα προστεθεί το κρέας) είναι αρκετά σε αυτή την ηλικία και καλό θα ήταν να κάνει ένα γεύμα ενδιάμεσα με θηλασμό για να διασφαλίσετε την παραγωγή σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στην ηλικία που είναι το μωρό σας μπορεί να πιει υγρά από ποτήρι ή κουτάλι. Το μπιμπερό είναι για μικρότερα μωρά που δεν είναι ικανά να χρησιμοποιήσουν κουτάλι ή ποτήρι.

Η οδηγία της παιδιάτρου, να αντλείτε γάλα για να το δίνετε στο μωρό σας, δηλαδή να αρνείστε να το θηλάσετε ενώ είστε παρούσα, είναι το λιγότερο παράλογη. Το μωρό σας δεν είναι σε θέση να καταλάβει αυτό τον παραλογισμό, δεν είναι σε θέση να καταλάβει γιατί αρνείστε να το θηλάσετε. Του δημιουργήσατε άδικα σύγχυση. Λυπάμαι πολύ και για τη δική σας ταλαιπωρία και για του μωρού σας.

Από ορθοδοντικής άποψης το μπιμπερό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται μετά το έτος. Είναι εντελώς παράλογο να μάθετε στο μωρό σας κάτι που δεν θέλει και δεν χρειάζεται, για να πρέπει να το κόψετε μετά από λίγους μήνες.

Αν θέλετε να συνεχίσετε το θηλασμό, θα ήταν καλύτερο να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου μπουκάλι. Ακόμη και αν απουσιάζετε αρκετές ώρες, δεν υπάρχει λόγος να δώσετε μπιμπερό, μπορείτε να δίνετε όλα τα γεύματα των στερεών τροφών τις ώρες που απουσιάζετε.

Επίσης, αν θέλετε να συνεχίσετε το θηλασμό, καλό θα ήταν να αναζητήσετε έναν παιδίατρο που έχει τουλάχιστον τις βασικές γνώσεις.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια!

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *