Η κόρη μου είναι 5 μηνών και μιας εβδομάδας. Μέχρι τώρα την θηλάζω αποκλειστικά. Σε έναν μήνα, όμως, επιστρέφω στην δουλειά μου και θέλω να αποθηλάσω.
Πριν 5 ημέρες έκανα την πρώτη προσπάθεια αποθηλασμού με το να δώσει ο άντρας μου ξένο γάλα με μπιμπερό στην μπέμπα που ήταν αρκετά πεινασμένη. Η μπέμπα δεν ήπιε παρά μόνο 20ml με πολύ πίεση από τον άντρα μου. Για να μην μείνει νηστικιά, την θήλασα και την κοίμησα. Μιάμιση ώρα μετά έκανε πολύ μεγάλο εμετό και συνέχισε με άλλους τέσσερις εμετούς με αποτέλεσμα να πάμε στο νοσοκομείο όπου μας είπαν ότι η μπέμπα παράφαγε και σε συνδυασμό με την ΓΟΠ που έχει έκανε τους εμετούς. Ο παιδίατρός της μας είπε ότι εκνευρίστηκε με το μπιμπερό και να την αφήσουμε μερικές ημέρες να ηρεμήσει.
Χτες, της έδωσα δεύτερη φορά ξένο (άλλη μάρκα) και πάλι δεν ήπιε παρά μόνο 5ml, μετά την θήλασα και μετά από τρεις ώρες έκανε πάλι εμετό. Ο παιδίατρος μου είπε ότι ενδεχομένως να είναι αλλεργική στο αγελαδινό και να της δώσω λίγο μητρικό με μπιμπερό να δούμε αν δεν θέλει το ξένο ή το μπιμπερό.
Έβαλα σήμερα μια φίλη μου να της δώσω δικό μου αντλημένο που είχα στην κατάψυξη και πάλι δεν ήπιε. Δοκίμασα και εγώ και πάλι τίποτα. Σε αντίθεση με τις άλλες φορές, δεν την θήλασα, παρόλο που δεν έφαγε, και την κοίμησα. Λόγω πείνας ξύπνησε μετά από λίγο και της έδωσα μητρικό σε μπιμπερό και δεν έφαγε. Παρόλο που ήταν 5 ώρες νηστική, δεν ήπιε από το μπιμπερό. Φυσικά, όταν την θήλασα μετά, έφαγε με πολύ όρεξη.
Θα ήθελα να σημειώσω ότι έχω δοκιμάσει τρία διαφορετικά μπιμπερό και θηλές σιλικόνης και καουτσούκ με μία τρύπα αλλά και με τρεις με λεπτό στόμιο αλλά και φαρδύ.
Σε ένα μήνα που θα γυρίσω στην δουλειά, δεν νομίζω πως η γυναίκα που θα την κρατά θα έχει την ίδια επιμονή, και δεδομένου ότι η δουλειά μου είναι 1 ώρα οδικώς μακριά από το σπίτι μου πρέπει να καταφέρω να πάρει η μπέμπα το μπιμπερό άμεσα.
Επίσης, θέλω να αποθηλάσω σταδιακά αντικαθιστώντας γεύμα θηλασμού με μπιμπερό και για την ομαλή μεταφορά τρόπου ταΐσματος του μωρού και γιατί δεν θέλω να πάρω χάπια. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
Ειρήνη Μ. Φάληρο
Καλημέρα Ειρήνη,
Μην πανικοβάλλεσαι, δεν ωφελεί σε τίποτα και μεταδίδεις τις δικές σου ανησυχίες στο μωρό σου. Καταλαβαίνω ότι ανησυχείς για το πως θα τρέφεται η μικρή όταν θα επιστρέψεις στην δουλειά. Θέλεις να τα προετοιμάσεις όλα τέλεια και να είσαι σίγουρη ότι το κοριτσάκι σου θα είναι καλά όταν θα λείπεις. Έχεις όμως ακόμα έναν ολόκληρο μήνα μέχρι να επιστρέψεις στην δουλειά.
Θα σου δώσω μερικές ιδέες για το τι μπορείς να δοκιμάσεις για να συνηθίσει το μωρό το μπιμπερό:
Δεν ωφελεί να πιέζεις το μωρό ή να το αφήνεις να πεινάει. Προσπάθησε να της προσφέρεις το μπιμπερό πριν πεινάσει πολύ. Καλύτερα θα δεχτεί να πάρει μπιμπερό από άλλο άτομο -όχι εσένα- γιατί από σένα περιμένει να θηλάσει (το κάνεις ήδη αυτό).
Ζέστανε την θηλή από το μπιμπερό κάτω από την βρύση με ζεστό νερό για να πάρει θερμοκρασία σώματος. Πολύ σωστά έχεις δοκιμάσει διαφορές θηλές με διαφορετικού μεγέθους τρύπες.
Το άτομο που θα δίνει το μπιμπερό να το πάει κοντά στο στόμα της μικρής και να περιμένει να το πάρει μόνη της, χωρίς να της το σπρώχνει μέσα στο στόμα της. Μπορείτε να προσπαθήσετε και όταν είναι κοιμισμένη ή μόλις πάει να ξυπνήσει. Δοκιμάστε να αλλάξετε διαφορετικές στάσεις όταν την ταΐζεται, αγκαλιά, κοιτώντας προς τα έξω, στα πόδια αντικριστά, περπατώντας την η κουνώντας την.
Προσπαθήστε λίγο κάθε μέρα, χωρίς να την πιέζετε. Στην χειρότερη περίπτωση, που δεν πάρει το μπιμπερό, μπορεί πάντα να πιει από ένα μικρό πλαστικό ποτηράκι (με στόμιο η κανονικό).
Σχετικά με τον απογαλακτισμό και την αντικατάσταση του μητρικού γάλακτος με τυποποιημένο γάλα θα ήθελα να το ξανασκεφτείς, ιδιαίτερα λόγω της παλινδρόμησης και της πιθανής αλλεργίας. Οι αλλεργίες στο ξένο γάλα δεν είναι κάτι ασυνήθιστο σε μωρά με παλινδρόμηση. Το μητρικό γάλα είναι πιο εύπεπτο από το ξένο και αδειάζει από το στομάχι πολύ πιο γρήγορα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα μωράκι με παλινδρόμηση. Όσο λιγότερο χρόνο παραμένει το γάλα μέσα στο στομάχι, τόσες λιγότερες ευκαιρίες έχει για να ανέβει τον οισοφάγο. Το μητρικό γάλα είναι λιγότερο ενοχλητικό στον οισοφάγο από το ξένο γάλα. Έτσι και αλλιώς ο απογαλακτισμός θα ξεκινήσει σταδιακά με την εισαγωγή στερεών τροφών.
Για τους εμετούς προσπαθήστε να την ταΐζετε συχνά και να της δίνετε μικρές ποσότητες και να μην την αφήνετε να πεινάει ώστε να τρώει λαίμαργα.
Πολλές μαμάδες έχουν καταφέρει να συνδυάσουν αποτελεσματικά τον θηλασμό με την δουλειά. Έχεις πολλούς λόγους για τους οποίους θα ήταν καλό να δοκιμάσεις τουλάχιστον. Στην πορεία μπορεί να διαπιστώσεις ότι είναι πιο εύκολο απ’ ότι νομίζεις.
Όταν θα είσαι στο σπίτι και τα Σαββατοκύριακα θα θηλάζετε κανονικά και όταν θα λείπεις θα αφήνεις το γάλα σου. Καλή ώρα για άντληση είναι το πρωί, περίπου 1 ώρα αφού έχει φάει το μωρό. Επίσης μπορείς να βγάζεις γάλα όταν το μωρό πίνει μόνο από το ένα στήθος, μετά τον θηλασμό, ή όταν το μωρό κοιμάται. Όσο πιο συχνά αδειάζουν τα στήθη τόσο πιο πολύ γάλα παράγεις. Είναι καλό να ξεκινήσεις να αντλείς γάλα περίπου 3-4 εβδομάδες πριν επιστρέψεις στην δουλειά γιατί έτσι θα έχεις μια ποσότητα διαθέσιμη στη κατάψυξη.
Αφού πρόκειται να λείπεις παραπάνω από 3-4 ώρες σίγουρα θα είναι καλύτερα να βγάζεις το γάλα σου, για να μην γεμίσει πολύ το στήθος σου και αρχίζει και τρέχει το γάλα. Καλό θα ήταν να συζητούσες το θέμα στην δουλειά σου και να σου δοθεί η δυνατότητα να κάνεις ένα διάλειμμα 20 λεπτών κάθε 3 ώρες για να αντλείς γάλα.
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Gabriele Grupe-Κανελλοπούλου, IBCLC, Σύμβουλος Θηλασμού LLL
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com
Agaphth Eirhnh,
O thilasmos k h epistrofh sth douleia mporoun na sunduastoun arista. Akouse mia mama, pou thilazei edw k 3 mhnes, meta thn epistrofh mou(stou 6 mhnes-san esena).
Outws h allws to mwro sou th arxisei sterea siga siga, kai den tha exartatai apokleistika apo to gala sou.
Ki egw dikaioumoun mono ena dialeimma sto 8wro mou, kai paroti pernoun panw apo 4-5 wres xwris antlhsh, k den mou xei meiwthei drastika to gala..