Απαντά ο Στέλιος Παπαβέντσης
Παιδίατρος, MRCPCH, DCH
Πιστοποιημένος σύμβουλος γαλουχίας IBCLC
www.pediatros-thes.grΚαλή σας μέρα και συγχαρητήρια για το έργο σας.
Το ερώτημα μου αφορά την μειωμένη παραγωγή γάλατος και σχετίζεται νομίζω με την αναγκαστική απουσία μου λόγω εργασίας. Συγκεκριμένα, έχω μια κορούλα 5 μηνών που μέχρι τώρα θηλάζει αποκλειστικά (με εξαίρεση κάποιες πρώτες μέρες στο μαιευτήριο που της έδωσαν φόρμουλα).Επειδή αναγκάστηκα να γυρίσω στη δουλειά μου πολύ νωρίς (λίγο πριν το δεύτερο μήνα), προσέλαβα νταντά η οποία δίνει στην μικρή δυο γεύματα με το μπουκάλι με δικό μου γάλα το πρωί. Για την εξαγωγή του γάλατος χρησιμοποιούσα αρχικά ένα συμβατικό ηλεκρικό θήλαστρο (2-3 φορές την ημέρα) και αργότερα που άρχισε να μην είναι επαρκές, με νοσοκομειακό θήλαστρο στο σπίτι και με το συμβατικό θήλαστρο στη δουλειά.
Το πρόβλημα είναι πως τις τελευταίες δέκα μέρες το στήθος μου είναι συνέχεια άδειο, στο σπίτι δεν μπορώ να βγάλω παρά ελάχιστα ml (παρά το ότι ξυπνάω και το βράδυ 1 φορά για άντληση εκτός από την ώρα που ξυπνάει η μικρή για να φάει) και στη δουλειά μετά βίας μισό μπουκάλι. Τα αποθέματα που είχα στην κατάψυξη τελείωσαν, και η μικρή έχει αρχίζει να γκρινιάζει κάποιες φορές…Προσπάθησα να αυξήσω τις αντλήσεις, αλλά αμέσως μετά το θηλασμό πολλές φορές δεν βγαίνει σταγόνα και μεταξύ των θηλασμών το στήθος αδειάζει με αποτέλεσμα το μωρό πολλές φορές να δυσφορεί στο επόμενο θηλασμό και να κλαίει… Εντωμεταξύ έχω αρχίσει να εξαντλούμαι σωματικά και συναισθηματικά αφού δεν νιώθω επαρκής για το μωρό μου…
Έχω έρθει αντιμέτωπη λοιπόν με το δίλημμα συμπλήρωμα ‘φόρμουλα’ εώς τον έκτο ή εισαγωγή ενός γεύματος στερεών τροφών από τώρα! Εναλλακτικά σκέφτηκα να δώσω συμπλήρωμα με κατσικίσιο γάλα αλλά δεν ξέρω αν το πεπτικό του μωρού είναι ακόμη ικανό να δεχτεί τέτοιο γάλα. Τι με συμβουλεύεται να κάνω;Ιωάννα Ν., Πάτρα
Αγαπητή Ιωάννα,
μπράβο για όσα έχετε κάνει έως τώρα. Η μικρή σας δείχνει υγιέστατη με φυσιολογική αύξηση.
Οι επιστημονικές συστάσεις υπάρχουν για να μας δίνουν τον γενικό δρόμο. Το έξι μήνες αποκλειστικός θηλασμός είναι μια τέτοια σύσταση. Ωστόσο, ο παιδίατρος στην καθημερινή κλινική πράξη πρέπει να εξατομικεύει τα πράγματα, ανάλογα με τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες της συγκεκριμένης δυάδας που έχει μπροστά του.
Η περίπτωσή σας είναι μια κλασσική περίπτωση όπου η πιο πρώιμη έναρξη στερεών τροφών θα βοηθούσε πιθανόν πιο πολύ και εσάς και το παιδί σας. “Το μη χείρον βέλτιστον” ισχύει στην ιατρική, εάν είναι να εξοντωθείτε επιμένοντας στον αποκλειστικό θηλασμό μπορεί τελικά να χάσετε τελείως το παιχνίδι, ενώ τα μπιμπερό ξένου γάλακτος είναι επίσης χειρότερη λύση.
Άρα, σας προτείνω να ξεκινήσετε στερεές τροφές. Ξεκινήστε με φρουτάκια – μήλο, αχλάδι, μπανάνα σταδιακά – ένα γεύμα την ημέρα. Μετά από 2 εβδομάδες προχωρήστε σε δεύτερο γεύμα με λαχανικά – καρότο, πατάτα, κολοκυθάκι κλπ.
Συνεχίστε τις αντλήσεις στη δουλειά αλλά όχι συχνές στο σπίτι, στο σπίτι συντονιστείτε με τις ανάγκες του μωρού μόνο με άμεσο, συχνό θηλασμό όποτε το επιθυμεί. Εάν νιώθετε ότι συνεχίζει το πρόβλημα, μπορείτε να κάνετε switch feeding – να αλλάζετε συχνά πλευρές σε κάθε γεύμα ή και να πάρετε μαγιά μπύρας.
Κατσικίσιο γάλα δεν πρέπει να δώσετε σε αυτήν την ηλικία.
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Στέλιος Παπαβέντσης, Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H., IBCLC
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com