Κρύβονται για να… θηλάσουν

Κρύβονται για να… θηλάσουν

«Θηλασμός- ο καλύτερός μου ρόλος»
διακηρύσσει το σλόγκαν της Παγκόσμιας
Εβδομάδας Θηλασμού, με την ηθοποιό
Λούσι Λόουλες (γνωστή ως «Ζίνα»
της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς)
να φιγουράρει θηλάζοντας εν ώρα εργασίας

Κοινωνικά στερεότυπα και έλλειψη πληροφόρησης μετατρέπουν σε Γολγοθά τον θηλασμό για χιλιάδες ελληνίδες μητέρες
 
Τη στιγμή που παιδίατροι, γυναικολόγοι και ψυχολόγοι αναγνωρίζουν τα οφέλη του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού και προτρέπουν τις γυναίκες να μην καταφύγουν στην εύκολη λύση των συμπληρωμάτων διατροφής, χιλιάδες ελληνίδες μητέρες είναι αναγκασμένες να θηλάζουν… στα κρυφά. 

Ελλειψη πληροφόρησης, στερεότυπα και ταμπού της (πατριαρχικής) ελληνικής κοινωνίας φέρνουν τη νέα μητέρα μπροστά σε ένα σκληρό δίλημμα: είτε θα διακόψει κάθε κοινωνική δραστηριότητα για όσους μήνες επιθυμεί να θηλάσει, είτε θα αναγκαστεί να συμπληρώσει τη διατροφή του μωρού με βιομηχανικά προϊόντα.

Βρισκόμαστε στην Ελλάδα του 2010 και διανύουμε τη «14η Επίσημη Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού» (1-7 Νοεμβρίου). Και όμως, η πραγματικότητα είναι κάθε άλλο παρά εορταστική…

«Καταλήγουμε να ντρεπόμαστε» 
Η κυρία Βάσω Παρτσανάκη είναι μητέρα ενός κοριτσιού τρεισήμισι ετών και ενός αγοριού 14 μηνών, τα οποία αποφάσισε να θηλάσει, δίχως συμπληρώματα διατροφής και χωρίς να διακόψει τις κοινωνικές της δραστηριότητες.

Αποτέλεσμα; Αναγκαζόταν να παίζει καθημερινά το… κρυφτό. «Ο δημόσιος θηλασμός είναι μεγάλο ταμπού στην Ελλάδα και καταλήγουμε να ντρεπόμαστε για κάτι εντελώς φυσιολογικό. Πολλές φίλες μου αναγκάζονται να πηγαίνουν παντού με το αυτοκίνητο ώστε να μπορούν να καταφύγουν εκεί αν χρειαστεί να θηλάσουν και δεν προλαβαίνουν να γυρίσουν στο σπίτι» λέει χαρακτηριστικά. Και δεν είναι η μόνη.

Οπως εξηγεί στο «Βήμα» η κυρία Κατερίνα Πανταζή, παιδίατρος και πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που συμβουλεύει βρίσκονται διαρκώς υπό διωγμό. «Οχι μόνο δεν τολμούν να θηλάσουν δημόσια,αλλά δεν τους παρέχεται καν ένας απομονωμένος και αποστειρωμένος χώρος όπου θα μπορούσαν να θηλάσουν διακριτικά ή έστω να χρησιμοποιήσουν το θήλαστρο για να αποθηκεύσουν το γάλα τους.

Ας σημειωθεί δε ότι αν το γάλα δεν αφαιρείται κάθε 4-6 ώρες ο φυσιολογικός μηχανισμός της γαλουχίας διαταράσσεται και η ποσότητα του γάλακτος μειώνεται σημαντικά» εξηγεί.

«Τα μαιευτήρια δεν έχουν το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για να υποστηρίξουν τις νέες μητέρες στην προσπάθειά τους. Αυτές ολομόναχες ξεκινούν με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά στην πρώτη δυσκολία απογοητεύονται και εγκαταλείπουν» αναφέρει η κυρία Λώρη Αν Ρόμπερτσον, σύμβουλος γαλουχίας από τον Καναδά, η οποία τα τελευταία δώδεκα χρόνια παραδίδει σεμινάρια σχετικά με τον θηλασμό στην Ελλάδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού το ποσοστό των Ελληνίδων που θηλάζουν αποκλειστικά κυμαίνεται στο 40%-50% τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα αλλά δεν ξεπερνά το… 1% στο τέλος των έξι μηνών!

«Ως αποτέλεσμα τα νεογνά δεν χάνουν απλώς ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών αλλά ένα “ζωντανό” διάλυμα κυττάρων, αντισωμάτων, αυξητικών παραγόντων και άλλων βιολογικά ενεργών στοιχείων που βοηθούν στην άμυνα και την ανάπτυξή τους» σχολιάζει η δρ Ελισάβετ Διαμαντή, επίκουρη καθηγήτρια Νεογνολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Βρέφη στη Βουλή
Προσπαθώντας να σπάσουν τα ταμπού που επιβάλλουν να κλείνεται ο θηλασμός στους «τέσσερις τοίχους», δυναμικές γυναίκες δεν δίστασαν να φέρουν τα νεογέννητα μωρά τους ακόμη και… στο κοινοβούλιο.

Η αυστραλή βουλευτής Κέρστι Μάρσαλ αποβλήθηκε από συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2003, επειδή θήλασε μέσα στην αίθουσα την έντεκα ημερών κόρη της. Το γεγονός προκάλεσε σάλο στα μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα λίγους μήνες αργότερα η Βουλή να εισαγάγει νέα φιλελεύθερα μέτρα υπέρ του δημόσιου θηλασμού. Στο ίδιο πνεύμα, η ιταλίδα ευρωβουλευτής Λίτσια Ροντσούλι εμφανίστηκε σε ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο με την έξι εβδομάδων κόρη της δεμένη στο στήθος της.

Ερωτηθείς από το «Βήμα» πώς θα αντιδρούσε αν μια βουλευτής θήλαζε δημόσια στη Βουλή των Ελλήνων, ο πρόεδρος κ. Φ. Πετσάλνικος είναι κατηγορηματικός: «Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα ούτε θα διέκοπτα τη συνεδρίαση. Ωστόσο, έχω την αίσθηση ότι δεν ωφελεί το ίδιο το μωρό να πραγματοποιείται η τρυφερή διαδικασία του θηλασμού σε χώρους εργασίας, όπου η μητέρα είναι πιεσμένη και αγχωμένη».

Στο παρελθόν, ωστόσο, όταν γυναίκα εργαζόμενη στη Βουλή αποφάσιζε να συνεχίσει τον αποκλειστικό θηλασμό μετά τον πέμπτο μήνα, δεν υπήρχε στο Κοινοβούλιο ούτε ένας απομονωμένος χώρος όπου θα μπορούσε να αφαιρέσει και να αποθηκεύσει διακριτικά το γάλα με χρήση θήλαστρου. Τη νέα μητέρα έσωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος της παρείχε άσυλο στο… γραφείο του, ώστε να συνεχίσει τον θηλασμό για τους επόμενους πέντε μήνες.

Θήλασα την κόρη μου για 25 μήνες!
«O θηλασμός δεν είναι ντροπή.Οσο νωρίτερα το καταλάβουμε εμείς οι γυναίκεςτόσο ευκολότερη θα είναι η ζωή μας και τόσο υγιέστερα τα παιδιά μας» λέει στο «Βήμα» η κυρία Δέσποινα Βαρδάκη, δασκάλα Αγγλικών σε δημοτικό σχολείο. Η ίδια κατάφερε να θηλάσει αποκλειστικά την κόρη της, χωρίς συμπληρώματα διατροφής, για… 25 ολόκληρους μήνες!

«Το μυστικό είναι να αποβάλεις κάθε ίχνος ντροπής και να μη διστάσεις να θηλάσεις δημόσια. Εχω θηλάσει σε εστιατόρια, καφετέριες, σε ήσυχες γωνίες βιβλιοπωλείων ή καταστημάτων παιδικού ρουχισμού, ακόμη και… σε παγκάκια» σχολιάζει.

Στην ερώτηση αν ποτέ εισέπραξε επικριτικά βλέμματα ή αρνητικά σχόλια η κυρία Βαρδάκη αντιτείνει ότι «αν αισθάνεσαι σίγουρη ότι κάνεις το καλύτερο για το παιδί σου κανείς δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις άβολα».

«Καταλήγουμε να ντρεπόμαστε για κάτι εντελώς φυσιολογικό» λέει η κυρία Βάσω Παρτσανάκη, αγκαλιά με την κόρη της.

Πηγή & φωτό: tovima

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *