Το καλύτερο μαιευτήριο της Ευρώπης!

Κάποτε ένας διευθυντής σε ιδιωτικό μαιευτήριο της μικρής μας πόλης μου είχε δηλώσει με περηφάνια: «Το μαιευτήριό μας είναι το καλύτερο της χώρας, το πιο σύγχρονο των Βαλκανίων, ίσως και όλης της Ευρώπης!»

Σε αυτό το μαιευτήριο γέννησε πρόσφατα μια μητέρα. Με καισαρική τομή φυσικά, γιατί η κύηση ήταν 40 εβδομάδων και «το μωρό είχε αργήσει υπερβολικά». Εξάλλου αυτός είναι ο μακράν συνηθέστερος τρόπος γέννας στο καλύτερο μαιευτήριο της Ευρώπης.

Ωστόσο, η μαμά, δυστυχώς για τους καλύτερους γιατρούς της Ευρώπης -τους γιατρούς του συγκεκριμένου μαιευτηρίου-, είχε σχέδια για αποκλειστικό θηλασμό του παιδιού της και το δήλωνε ευθαρσώς και επιμόνως. Τελικά ενέδωσαν στην επιθυμία της.

Οι καλύτεροι γιατροί της Ευρώπης ορίζουν τον αποκλειστικό θηλασμό ενός νεογέννητου ως τάισμα κάθε τέσσερις ώρες για το πολύ επτά λεπτά από το στήθος της μαμάς. Ο πραγματικός ορισμός του αποκλειστικού θηλασμού απέχει μακράν από την πλανεμένη αντίληψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όχι. Σημαίνει ότι το βρέφος απομακρύνεται στο θάλαμο νεογέννητων μαζί με όλα τα άλλα, ότι κλαίει και οδύρεται μαζί με όλα τα άλλα, όμως δεν του δίνουν μπιμπερό με ξένο γάλα όπως κάνουν στα άλλα. Αντίθετα, το αφήνουν να κλαίει και να οδύρεται κάτω από το εκθαμβωτικό, συνεχές φως του δωματίου νεογέννητων, έως ότου περάσουν τέσσερις ώρες και όλα τα μωρά επισκεφτούν τη μάνα τους για δέκα λεπτά.

Εκεί, το ηλικίας μιας ημέρας ανθρώπινο ον πιπιλάει το στήθος της μαμάς για μέγιστο διάστημα επτά λεπτών, γιατί, κατά τα λεγόμενα ενός Ευρωπαίου γιατρού, «το 90% του γάλακτος το πίνει στα πέντε λεπτά, έπειτα χρησιμοποιεί το στήθος για πιπίλα, κάτι που πρέπει να αποτρέπουμε». Με την πάροδο των επτά λεπτών, το μωρό επιστρέφει στο κουνάκι του παρέα με τους συνομίληκούς του. Εάν κλαίει, δεν του δίνουν φυσικά τσάι ή ξένο γάλα γιατί «θηλάζει αποκλειστικά».

Το παιδί γεννήθηκε 3850 γραμμάρια. Πέρασαν τέσσερις ημέρες με πήγαινε-έλα, 6 φορές την ημέρα, δέκα λεπτά τη φορά στη μαμά. Το στήθος της μητέρας πρήστηκε. Ζητούσε απεγνωσμένα το μωρό της για να της το ελαφρύνει. Της απαντούσαν ότι κοιμόταν και δεν έπρεπε να το ξυπνήσουν.

Το τεσσάρων ημερών παιδί που γεννήθηκε στο ευρωπαικών προδιαγραφών μαιευτήριο ζυγίστηκε ξανά: ήταν τώρα 3430 γραμμάρια, είχε δηλαδή χάσει πάνω από 10% του βάρους γέννησης. Επιστρατεύτηκε ο αρχι-παιδίατρος για να νουθετήσει τη μητέρα.

«Με αυτήν την παράλογή σας βούληση να τρώει το μωρό σας μόνο από εσάς, κοιτάξτε που το φτάσατε! Κινδυνεύει να αρρωστήσει βαριά..»

«Το παιδί χρειάζεται επειγόντως γάλα σε φόρμουλα»

Η μητέρα παρέμενε ανένδοτη.

«Να μας επιτρέψετε τουλάχιστον να του δώσουμε τσάι..»

Αυτό ήταν, η μητέρα δεν μπορούσε να ακούσει τίποτε άλλο πλέον. Υπέγραψε, πήρε το παιδί της μακριά από το καλύτερο μαιευτήριο της Ευρώπης και έφυγε στο σπίτι της.

Έπειτα από δύο ημέρες, το μωρό της ήταν ένα ήσυχο νεογέννητο που δεν έκλαιγε καθόλου, γιατί απολάμβανε το στήθος της μητέρας του κατά δική του απαίτηση, όποτε ήθελε εκείνο και για όση ώρα χρειαζόταν για να χορτάσει. Μάνα και γιος έμειναν αυτοκόλλητοι, σε συνεχή αγκαλιά από την πρώτη στιγμή που έφτασαν σπίτι. Το βρέφος ζυγίστηκε στο σπίτι: είχε πάρει ήδη 350 γραμμάρια!

Το καλύτερο μαιευτήριο της Ευρώπης, με τα πιο σύγχρονα στάνταρ περιγεννητικής φροντίδας, έστειλε ένα νεογέννητο στο σπίτι, έχοντας χάσει πάνω από 10% του βάρους γέννησης, με ένα χαρτί συνταγής για συγκεκριμένο ξένο γάλα και με της εξής οδηγία:

«Τακτική παιδιατρική παρακολούθηση» (…) 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

7 Σχόλια

 1. εντελώς Α Κ Υ Ρ Α !!!

  Σε κάθε περίπτωση το πρώτο που κάνουμε είναι να στηρίξουμε το θηλασμό! Πώς; θα εξετάσουμε την τεχνική θηλασμού της μαμάς, αν είναι σωστή, αν πρέπει να βελτιώσει την τοποθέτηση στο στήθος, τη σωστή σύλληψη του μαστού από το μωρό κλπ

  ΔΟΚΙΜΕΣ με τα νεογνά, τα μωρά, τα παιδιά… ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ! ΔΟΚΙΜΕΣ χωρίς ιατρική οδηγία με σφραγίδα και υπογραφή ΔΕΝ κάνουμε!!!!

  τέτοια γράφουν και λένε και από κοντά στις μανούλες και καίνε και αυτές και τα μωρά τους…

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΟΣ θηλασμός κορίτσια 24/7

 2. Πρόσφατα βρέθηκα τυχαία σε μια ιστοσελίδα ενός καλού (δεν ξέρω αν ήταν του "καλύτερου") μαιευτηρίου με συμβουλές για τη φροντίδα του νεογέννητου. Εκεί διάβασα τα εξής:

  "Πότε δίνουμε συμπλήρωμα, είτε μητρικό που έχουμε βγάλει με το θήλαστρο ή εμπορίου?

  α) Αν ένα παιδί μετά από 1-1,5 ώρα θηλασμού συνεχίζει να ψάχνεται και να αναζητά,
  β) ή ηρεμεί αλλά θέλει να τρώει κάθε 20 λεπτά με ½ ώρα, αυτό είναι μια βασική ένδειξη ότι το παιδί δεν χορταίνει και μάλλον εδώ θα του δώσουμε ένα συμπλήρωμα για να ηρεμήσει. Το επόμενο γεύμα φυσικά ξαναξεκινά απ’το στήθος. Όταν αποφασιστεί να του δοθεί συμπλήρωμα, επειδή δεν ξέρουμε πόσο θέλει, φτιάχνουμε μπόλικο γάλα, να φάει όσο θέλει και να αφήσει και περίσσευμα.
  γ) Επίσης, αν κάποιο βράδυ το παιδί είναι πολύ ανήσυχο , μπαίνει-βγαίνει στο στήθος, γεννιέται το ερώτημα αν κάνει κολικούς ή μήπως πεινάει. Εδώ του δίνουμε ένα «δοκιμαστικό» γεύμα, να δούμε τί θέλει.
  δ) αν το παιδί δεν παίρνει το σωστό βάρος."

  Θεωρείτε σωστές τις συμβουλές αυτές; Αν τις είχα ακολουθήσει εγώ (που είχα τις πρώτες μέρες κάποια από τα παραπάνω προβλήματα) πιστεύω ότι τώρα θα έδινα μόνο συμπλήρωμα στο παιδί μου και θα μου είχε μειωθεί τραγικά η παραγωγή.

 3. Ένα έχω να πω: Δόξα τω Θεώ που η μάνα μου προνόησε και μου έκανε ιδιωτικό ασφαλιστήριο 25 χρόνια πριν και κάλυπτε τοκετό με αποτέλεσμα να μπορώ να κάνω 2 μωρά (με ΚΤ) σε ιδιωτικό μαιευτήριο σε μονόκλινο. Οδηγίες μου; Φέρτε μου το μωρό μόλις κλάψει αμέσως. Έτσι κι έκαναν και το μωράκι πηγαινοερχόταν κάθε 1-2 ώρες, τη δε νύχτα ήμασταν μαζί συνέχεια. Έτσι πέτυχε ο θηλασμός.

 4. Δυστυχως το ιδιο μου συνεβη κ μενα σε δημοσιο μαιευτηριο οσο ημουν σε αιθουσα αναμονης λογω πιεσης (βασικα δοθηκε συμπληρωμα)κ μαλιστα σε "φιλικο προς τα βρεφη".Υπεγραψα κ γω κ το πηρα κ στο σπιτι το μωρακι πηρε σε 2 μερες σχεδον 300 γραμμαρια μονο με θηλασμο.

 5. Πολύ καλά έκανε και έφυγε. Δυστυχώς έτσι γίνεται εδώ στην Ελλάδα. Κακώς που δεν το έκανα και εγώ στα 4 παιδιά που γέννησα σε ιδιωτικές Κλινικές. Ευτυχώς τον θηλασμό τον συνέχισα και μετά. Μόνο στο τέταρτο παιδί υπήρχε η δυνατότητα να φύγω μετά απο 2 μέρες από το Μαιευτήριο και φυσικά το έκανα. Το σύστημα εδώ είναι παντού το ίδιο. Προωθούν το ξένο γάλα γιατί έχουν συμφέρον οι κλινικές. Στην Γερμανία τα μωρά είναι στο δωμάτιο με τις μητέρες τους, είτε το θέλουν είτε όχι. Αυτό που γίνεται εδώ είναι απαράδεκτο. Εμένα ο γυναικολόγος μου είχε πεί οτι αν θέλω αποκλειστικό θηλασμό, θα πρέπει να πάρω μονόκλινο δωμάτιο. Πάντα βρίσκουν μια δικαιολογία…Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα αλλάξουν τα πράγματα και εδώ. Να ξυπνήσουν οι μητέρες και να μην "τρώνε" αυτά που τους λένε στα Μαιευτήρια.

 6. Μπράβο στην μαμά που πήρε το παιδί της και πήγε στο σπίτι της! Μακριά από το καλύτερο μαιευτήριο της Ευρώπης…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *