ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας!
Θηλάζω αποκλειστικά την 2,5 μηνών κόρη μου. Θα ήθελα την βοήθειά σας σε κάποιες απορίες μου.Πρώτον, τον τελευταίο καιρό, σε κάποιους θηλασμούς, το μωρό βγάζει αντίδραση, δηλαδή κλαίει, κάποιες φορές αφήνει και να ξαναπιάνει τη θηλή συνεχώς, άλλες ρουφά για λίγο και μετά αρχίζει να κλαίει έντονα, άλλες στριφογυρνά με την θηλή στο στόμα σαν να δυσανασχετεί. Τί μπορεί να σημαίνει αυτό; Έχω δοκιμάσει διάφορες στάσεις αλλά χωρίς σημαντική αλλαγή.
Δεύτερον, μετά τις 40 μέρες, ξεκίνησα να βγάζω γάλα με θήλαστρο, για περίπτωση απουσίας μου. Τώρα θέλω πιο συστηματικά να αρχίσω να αντλώ για να δημιουργήσω ατομική τράπεζα γάλακτος. Με τί συχνότητα θα μπορούσα να βγάζω γάλα;Εδώ και δυο τρεις μέρες βγάζω 2-3 φορές την ημέρα και της το δίνει ο μπαμπάς το βράδυ, πριν τον ύπνο. Ξεκίνησα να το κάνω αυτό γιατί ενώ συνήθως θηλάζει 5-10 λεπτά, εδώ και 10 μέρες στο τάισμα πριν τον ύπνο περνούσε μια ώρα στο στήθος, με γκρίνια ενδιάμεσα, η οποία κλιμακωνόταν σε σημείο να μην μπορεί να κοιμηθεί. Σκέφτηκα μήπως δεν βρίσκει τόσο γάλα όσο θα ήθελε, κι έτσι στο συγκεκριμένο γεύμα της δίνω 120ml περίπου από δικό μου γάλα με μπιμπερό. Είναι πιο ήρεμη έτσι, και κοιμάται καλύτερα (9.30-4.00 περίπου).
Τρίτον, από τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης έπαιρνα μετά από προτροπή της μαίας μου χαπάκια μαγιά μπύρας (3/ημέρα έγκυος και 6 μετά τον τοκετό). Εδώ και μια εβδομάδα τα μείωσα σε 3 ημερησίως για να τα κόψω σταδιακά τελείως. Υπάρχει περίπτωση αυτό να φέρει κάποια αλλαγή στο γάλα μου, πχ να μειωθεί απότομα;Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο και τη βοήθειά σας.
Νικολέττα Μ., Π. Φάληρο
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλημέρα Νικολέτα,
1) Η συμπεριφορά που περιγράφεις μπορεί να οφείλεται σε υπερένταση, οδοντοφυΐα (αυξημένα σάλια, χέρια στο στόμα), κρυολόγημα (βουλωμένη μύτη), ωτίτιδα, άγχος ή αλλαγές (π.χ. μετακόμιση). Πολλές μαμάδες παρατηρούν ότι τα μωρά τους είναι ανήσυχα το βράδυ και αυτό θεωρείται απολύτως φυσιολογικό και θα περάσει. Δεν είναι ανάγκη να δώσεις μπουκάλι. Πολλά μωρά ηρεμούν όταν τα θηλάζεις περπατώντας. Θα σε διευκολύνει να την φορέσεις σε ένα μάρσιπο τύπου sling ή wrap.
2) Καλή ώρα για άντληση είναι το πρωί, περίπου 1 ώρα αφού έχει φάει το μωρό. Επίσης μπορείς να βγάζεις γάλα όταν το μωρό πίνει μόνο από το ένα στήθος, μετά τον θηλασμό, ή όταν το μωρό κοιμάται. Για να μαζέψεις περισσότερο γάλα θα μπορούσες να αντλείς αμέσως μετά από τον θηλασμό ή την νύχτα την ώρα που το μωρό κοιμάται. Όσο πιο συχνά αδειάζουν τα στήθη τόσο πιο πολύ γάλα παράγεις.
3) Θα μπορούσες να δοκιμάσεις να πίνεις Fenugreek (τριγονέλλα) για να βοηθήσεις την παραγωγή σου. Το Fenugreek θα το βρεις στο φαρμακείο η σε μαγαζί με βιολογικά τρόφιμα. Διάβασε τις οδηγίες στην συσκευασία για την σωστή δοσολογία. Συνήθως η γυναίκες παρατηρούν αύξηση του γάλακτος σε 24-72 ώρες. θα μπορούσες επίσης να πάρεις ένα τσάι θηλασμού, η και να φτιάξεις μόνη σου, δες τη συνταγή ΕΔΩ
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.
Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ
Gabriele Grupe-Κανελλοπούλου, IBCLC, Σύμβουλος Θηλασμού LLL
Τέως Επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com