Οι “ειδικοί” απαντούν # 212 – Θέμα: Αύξηση παραγωγής γάλακτος

Οι “ειδικοί” απαντούν # 212 – Θέμα: Αύξηση παραγωγής γάλακτος

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καταρχήν συγχαρητήρια για την όμορφη δουλειά που κάνετε.

Έχω ένα αγοράκι 32 ημερών. Θηλάζει αποκλειστικά. Χθες κατά την πρώτη επίσκεψη μας στην παιδίατρο είδαμε πως πήρε 6 πόντους σε ύψος και 650 γρ σε βάρος στον πρώτο μήνα ζωής του.

Η παιδίατρος μας είπε πως θα ήθελε να έχει βάλει ακόμα λίγο βάρος και ότι ίσως να μην του φτάνει το γάλα μου. Μου είπε να εντατικοποιήσω τους θηλασμούς αλλά από την αρχή τον έχω σχεδόν συνέχεια στο στήθος πρωί και βράδυ. Μου είπε ότι ίσως είναι τόσες ώρες επειδή πάλι δεν του φτάνει. Μου είπε να δοκιμάσω να αντλήσω γάλα την ώρα που είναι να φάει το παιδί για να δούμε αν βγάζω επαρκή ποσότητα δλδ 110-120 γρ για το γεύμα του. Και αν όχι, ίσως χρειαστεί να του δώσουμε ένα γεύμα ξένο γάλα κάτι που δεν θέλω καθόλου.

Φυσικά όμως πάντα προηγείται η υγεία του παιδιού μου. Έχω κάνει λίγες αντλήσεις έως τώρα μεσημέρι όταν κοιμάται το μωρό και έχω βγάλει έως 50 γρ και αυτό διότι σχεδόν μου τα αδειάζει το μωρό μέχρι να κοιμηθεί και μέσα σε μια ώρα μόνο αυτά μπορώ να βγάλω.

Τί μπορώ να κάνω για να αυξήσω την παραγωγή μου; Οι αντλήσεις βοηθάνε και αν ναι πότε και πόση ώρα να κάνω; Θα βοηθήσει την παραγωγή κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα όπως μαγιά μπύρας;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.
Αναστασία Κ., Γιαννιτσά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 

Γειά σου Αναστασία,

Το μωρό σου είναι μια χαρά και από βάρος και από ύψος! Μην ανησυχείς καθόλου τα 650γρ είναι καλά και τα 6 εκ ύψος είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο (2,5 εκ). Συνέχισε να κάνεις αυτό που έκανες από μόνη σου.

Η ανησυχίες σου προκύπτουν από λανθασμένες συμβουλές τρίτων, που σε έχουν μπερδέψει.

Το γεγονός ότι το μωράκι σου βρίσκεται όλη μέρα στο στήθος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους: χωρισμός από σένα μετά την γέννα, ανάγκη για αγκαλιά και επαφή μαζί σου, έντονη ανάγκη για πιπίλισμα, περίοδος ραγδαίας ανάπτυξης.

Πάντως, οι συχνοί θηλασμοί εξασφαλίζουν ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα. Στο δικό σου μωρό αυτό φαίνεται και από τις πάνες και το βάρος του. Θα προσέχεις να έχει το αγοράκι σου 6-8 βρεγμένες πάνες και 2-5 λερωμένες/ημέρα, να παίρνει περίπου 170γρ/εβδόμάδα και να μεγαλώνει 2,5 εκ./μήνα για τους πρώτους 3-4 μήνες.

Όπως φαίνεται και από το δικό σου μωράκι -που ψήλωσε πολύ αυτόν τον μήνα- δεν είναι όλα τα μωρά το ίδιο και το καθένα αναπτύσσεται με δικό του ρυθμό.

Gabi Grupe-Κανελλοπούλου
Πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *