Τα μικρά παιδιά με διατροφικές αλλεργίες, τείνουν να είναι μικρότερα από τα συνομήλικά τους χωρίς αλλεργίες

Τα μικρά παιδιά με διατροφικές αλλεργίες, τείνουν να είναι μικρότερα από τα συνομήλικά τους χωρίς αλλεργίες

Τα μικρά παιδιά με διατροφικές αλλεργίες, τείνουν να είναι μικρότερα από τα συνομήλικά τους χωρίς αλλεργίες, παρά το γεγονός ότι έχουν όμοια διατροφική πρόσληψη, σύμφωνα με μικρή έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatric Allergy and Immunology.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι τροφικές αλλεργίες γίνονται συχνότερες στα παιδιά. Αυτό σημαίνει τον διατροφικό περιορισμό των παιδιών και την πιθανότητα να μην παίρνουν επαρκή θρεπτικά συστατικά.

Συνολικά, τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες ήταν σε φυσιολογικά όρια ανάπτυξης, ως προς το ύψος και το βάρος, για την ηλικία τους.

Οι ερευνητές από το Νοσοκομείο «Jeanne de Flandre» της Λιλ στη Γαλλία έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 96 παιδιά με επιβεβαιωμένες τροφικές αλλεργίες. Κάθε παιδί συγκρίθηκε με άλλο παιδί ίδιας ηλικίας και φύλου αλλά χωρίς τροφική αλλεργία. Τα παιδιά και των δύο ομάδων ήταν κατά μέσο όρο 4 ετών.

Το 88% των γονέων παιδιών με αλλεργία είχαν λάβει συμβουλές από διατροφολόγο, ενώ οι υπόλοιποι είχαν δεχθεί συμβουλές από τον παιδίατρο τους.

Οι επιστήμονες δεν διαπίστωσαν διαφορές στο μέσο βάρος και ύψος των δύο ομάδων. Όταν έλεγξαν το βάρος και το ύψος του παιδιού σύμφωνα με την ηλικία του, οι μέσες τιμές έτειναν να είναι χαμηλότερες, αν και φυσιολογικές, στην ομάδα της τροφικής αλλεργίας.

Επιπλέον, εννέα παιδιά με τροφικές αλλεργίες είχαν σκορ Ζ (βάρος ανάλογα την ηλικία) που ήταν κάτω από τον μέσο όρο για την ηλικία και το φύλο τους.

Επίσης επτά παιδιά με αλλεργίες είχαν σκορ ύψους προς βάρος κάτω από το μέσο όρο, έναντι δύο παιδιών της ομάδας ελέγχου.

Για παράδειγμα, ένα κορίτσι 4 ετών με σκορ Ζ κοντά στον μέσο όρο, έχει βάρος περίπου 15,8 κιλά. Ένα κορίτσι που βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο έχει βάρος περίπου 11,7 κιλά.

Όταν οι ερευνητές ζήτησαν από τους γονείς να συμπληρώσουν τριήμερο διατροφικό ημερολόγιο για τα παιδιά, δεν προέκυψαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων ως προς τις θερμίδες, τις πρωτεΐνες και το ασβέστιο. Τα παιδιά με διατροφικές αλλεργίες έτειναν να παίρνουν περισσότερη βιταμίνη Α και Ε από τα συνομήλικα τους.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι η μόνιμη πεπτική φλεγμονή στα παιδιά με τροφικές αλλεργίες μειώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Κατά πόσο αυτό ισχύει όντως δεν είναι ξεκάθαρο.

Πηγή & φωτό: myhnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *