Οι “ειδικοί” απαντούν # 48

Θέμα: Θηλασμός σε πρόωρο μωρό

Η αδερφή μου γέννησε στην 28η εβδομάδα με καισαρική κοριτσάκι 820 γρ. Ο θηλασμός ενεργοποιείται σε αυτήν την εβδομάδα κύησης; Πρέπει να προσπαθήσει;

Κωνσταντίνα Δ.
, Θεσσαλονίκη


Σημ.: έχουν δωθεί και άλλα συμπληρωματικά στοιχεία

Το μητρικό γάλα για τα πρόωρα είναι πολυτιμότατο φάρμακο. Στο εξωτερικό, σε αυτήν την ηλικία προωρότητας και σε πολλά μαιευτήρια πολλά μωρά δεν παίρνουν άλλο γάλα εκτός από της μητέρας τους! 

Φυσικά και μπορεί να ενεργοποιηθεί με κατάλληλη υποστήριξη. Αν δεν την έχει απο το μαιευτήριο, να την αναζητήσει άμεσα από σύμβουλο γαλουχίας IBCLC. 

Πολύ αδρά, πρέπει να κάνει τούλάχιστον 8 αντλήσεις το 24ωρο με νοσοκομειακό αυτόματο θήλαστρο διπλής άντλησης. Ό,τι βγαίνει να το φυλάει σαν κόρη οφθαλμού και να το δίνει στο μαιευτήριο. 

Όταν το μωρό είναι έτοιμο να σιτιστεί από το έντερο, έχουν υποχρέωση να δώσουν το γάλα της μάνας του μέσα από ρινογαστρικό σωλήνα αρχικά. 

Επίσης, είναι θεμελιώδες να βρίσκεται όσο γίνεται πιο πολλή ώρα στο μαιευτήριο κοντά στο μωρό. Στο εξωτερικό τα πρόωρα περνούν όσο το δυνατό περισσότερη ώρα πάνω στη μαμά τους, αγκαλιά, ακόμα και διασωληνωμένα!

 

Παιδίατρος, M.R.C.P.C.H., D.C.H. I.B.C.L.C.

Τις ερωτήσεις σας προς την επιστημονική μας ομάδα
μπορείτε να τις στέλνετε ΕΔΩ

Φιλικά,
η ομάδα του Μητρικού θηλασμού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *