Ο θηλασμός προστατεύει το παιδί από τον πυρετό μετά από εμβολιασμό

Ο θηλασμός προστατεύει το παιδί από τον πυρετό μετά από εμβολιασμό

Ο θηλασμός μπορεί να προστατέψει τα βρέφη από τον πυρετό μετά από εμβολιασμό, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Δεν είναι ασυνήθιστο να ανέβει η θερμοκρασία σώματος του βρέφους μετά την ανοσοποίησή του, καθώς η διαδικασία μοιάζει λιγάκι με ήπια ασθένεια και το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται με τοπικές (πόνο, ερύθημα, οίδημα) και συστημικές (πυρετό, μειωμένη όρεξη) αντιδράσεις.

Ο Δρ Αλφρέντο Πισατζάνε από το Πανεπιστήμιο Φεντερίκο ΙΙ στη Νάπολη της Ιταλίας εξηγεί ότι «το βρέφος λαμβάνει τρεις δόσεις εμβολίων μόνο κατά την διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του. Ο πυρετός μετά τον εμβολιασμό είναι συνήθως ήπιος και μικρής διάρκειας. Ωστόσο, 1-2% των βρεφών μπορεί να εκδηλώσει υψηλό πυρετό, που αποτελεί ένδειξη του στρες που αντιμετωπίζει το ίδιο το παιδί και η οικογένειά του.»

Τα θηλάζοντα και εκείνα που σιτίζονται με τεχνητό γάλα είναι γνωστό ότι ανταποκρίνονται διαφορετικά στα εμβόλια και τις ασθένειες, γι’ αυτό και ο Ιταλός ερευνητής αποφάσισε να μελετήσει κατά πόσο ο θηλασμός προστατεύει το παιδί από τον πυρετό μετά από τον εμβολιασμό. Ζήτησε λοιπόν από 450 μητέρες να καταγράψουν την θερμοκρασία του παιδιού τους για λίγες ημέρες μετά την ανοσοποίηση.

Μόλις τα βρέφη εμβολιάστηκαν με την πρώτη ή δεύτερη ομάδα δύο συνδυαστικών εμβολίων (κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου, της ηπατίτιδας Β, της πολιομυελίτιδας, του κοκκύτη, του αιμόφιλου της γρίπης τύπου Β και του πνευμονόκοκκου) οι μητέρες έκαναν πρωκτικές μετρήσεις το ίδιο βράδυ και καθημερινά για τις επόμενες τρεις ημέρες.

Με αποκλειστικό θηλασμός σιτίζονταν 120 βρέφη κατά την φάση της ανοσοποίησης, 154 θήλαζαν μερικώς και 176 τρέφονταν με τεχνητό γάλα. Τα βρέφη που είχαν εμβολιαστεί για πρώτη φορά ήταν περίπου τριών μηνών, κατά μέσο όρο, ενώ εκείνα που εμβολιάζονταν για δεύτερη φορά ήταν περίπου έξι μηνών.

Το ένα τέταρτο των βρεφών της ομάδας αποκλειστικού θηλασμού, το 31% αυτών του μερικού θηλασμού και το 53% της ομάδας του τεχνητού γάλακτος έκαναν πυρετό, τουλάχιστον 38 βαθμών Κελσίου, μετά την ανοσοποίηση.

Το 90% του συνόλου των παιδιών, έκανε πυρετό την πρώτη ημέρα μετά την ανοσοποίηση. Τα τρία τέταρτα είχαν πυρετό διάρκειας μόλις μιας ημέρας. Μόνο οκτώ βρέφη (τέσσερα μερικώς θηλάζοντα και τέσσερα που δεν θήλαζαν) είχαν πυρετό πάνω από 39 βαθμούς Κελσίου.

Ο κίνδυνος πυρετού για τα θηλάζοντα βρέφη ήταν 54% χαμηλότερος συγκριτικά με όσα τρέφονταν με τεχνητό γάλα, ενώ τα μερικώς θηλάζοντα είχαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο. Η προφανής προστατευτική επίδραση του θηλασμού παρέμενε ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό παραγόντων όπως η μητρική μόρφωση και ο αριθμός των άλλων παιδιών στην οικογένεια.

Το μητρικό γάλα μπορεί να μειώσει την παραγωγή πρωτεϊνών που προάγουν την φλεγμονή που δημιουργείται μετά την ανοσοποίηση, ενώ η ίδια η διαδικασία του θηλασμού μπορεί να ανακουφίσει το εμπύρετο παιδί και να τον ενθαρρύνει να σιτιστεί. Έχει δε αναφερθεί ότι τα παιδιά που τρέφονται με τεχνητό γάλα, μετά τον εμβολιασμό συνήθως καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες.

Όταν το βρέφος είναι άρρωστο και ειδικά μετά από εμβολιασμό, έχει ανάγκη όχι μόνο από τροφή και ηρεμία αλλά και προστασία. Χρειάζεται την ζεστασιά της μητρικής επαφής. Ο θηλασμός παρέχει όλα αυτά όταν το παιδί τα χρειάζεται.

Πηγή & φωτό: health.in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *