Τι είναι η συμφόρηση των μαστών;

Η συμφόρηση των μαστών είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, ιδίως τις πρώτες μέρες του θηλασμού, όταν το βρέφος δεν είναι ακόμη σε θέση να θηλάζει αποτελεσματικά. 

Ενώ, δηλαδή, ο οργανισμός σας έχει αρχίσει να παράγει κανονικά μεγάλη ποσότητα γάλακτος, το μωρό δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό γάλα με αποτέλεσμα να νιώθετε το στήθος σας να πρήζετε και να γίνετε σκληρό. 

Για να αντιμετωπίσετε τη συμφόρηση θα πρέπει να ταΐζετε το μωρό όσο πιο συχνά μπορείτε αλλά και να εκθλίβετε το επιπλέον γάλα είτε με το χέρι σας είτε με κάποιο θήλαστρο. 

Θα σας φανείς, επίσης, χρήσιμο να τοποθετείτε ζεστές κομπρέσες στο στήθος σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μιας και βοηθούν στην αύξηση της ροής του γάλακτος, ενώ μετά το θηλασμό καλό είναι να τοποθετείτε κρύες κομπρέσες καθώς μειώνουν την παραγωγή γάλακτος. 

Η εναλλαγή της θερμοκρασίας είναι μια τεχνική που βοηθά πολλές μητέρες να ελέγξουν τη συμφόρηση και να ξεπεράσουν γρήγορα το πρόβλημα αυτό. 

Θα πρέπει, όμως, να έχετε υπόψη σας ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της ζέστης, το πρόβλημα μπορεί να γίνει εντονότερο επειδή η ζέστη αυξάνει τη ροή του αίματος και ενισχύει έτσι το αίσθημα του πρηξίματος. 

Για το λόγο αυτό καλό είναι να διατηρείτε το στήθος σας δροσερό όσο μπορείτε. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα της συμφόρησης θα πρέπει να υποχωρήσει μέσα σε λίγες μέρες, διαφορετικά θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Πηγή & φωτό: mynewbaby.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *