Ο αυτισμός που εκδηλώνεται στην ηλικία των 3 περίπου ετών τείνει να είναι σοβαρότερης μορφής, σε σύγκριση με τις μικρότερες ηλικίες, αναφέρουν ερευνητές.
Οι επιστήμονες, που χρησιμοποίησαν δεδομένα από 2.720 γονείς παιδιών ηλικίας 3-17 ετών τα οποία είχαν διάγνωση διαταραχής αυτιστικού φάσματος, χώρισαν τα παιδιά σε τρεις ομάδες ανάλογα με τον τρόπο και το χρόνο εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων αυτισμού: 44% των παιδιών αναπτύσσονταν σε γενικές γραμμές φυσιολογικά αλλά παρουσίασαν ταχεία παλινδρόμηση των ικανοτήτων κοινωνικής επαφής και επικοινωνίας πριν από την ηλικία των 3 ετών, 17% άρχισαν να παρουσιάζουν σταδιακή ή αιφνίδια αναστολή της ανάπτυξης από την ηλικία των 2 περίπου ετών και 39% των παιδιών είχαν εμφανίσει αυτισμό πρώιμης έναρξης με τα πρώτα σημεία της διαταραχής να έχουν εμφανισθεί με σχετικά μικρότερη ηλικία, χωρίς όμως παλινδρόμηση ή αναστολή της ανάπτυξης.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Autism and Developmental Disorders, έδειξε ότι οι τρεις ομάδες παρουσίαζαν κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές. Καταρχάς, οι γονείς των παιδιών της πρώτης και της δεύτερης ομάδας ανέφεραν ότι άρχισαν να ανησυχούν για την ανάπτυξη των παιδιών τους σε ηλικία περίπου 17 μηνών, σε σύγκριση με την ηλικία των 15 μηνών που άρχισαν να ανησυχούν οι γονείς των παιδιών της τρίτης ομάδας.
Επιπλέον, τα παιδιά της πρώτης ομάδας είπαν την πρώτη τους λέξη σε ηλικία 14 μηνών, σε σύγκριση με την ηλικία των 20 μηνών για τα παιδιά της δεύτερης ομάδας και των 21 μηνών για τα παιδιά της τρίτης ομάδας.
Με την πάροδο του χρόνου, αναφέρουν ο Dr. Paul Law και οι συνάδελφοί του, τα παιδιά της πρώτης ομάδας έτειναν να καταλήγουν με πιο σοβαρή μορφή αυτισμού, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να μην αποκτήσουν την ικανότητα συμμετοχής σε συζήτηση και είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν εκπαιδευτική υποστήριξη στην τάξη.
Όσο πιο αξιοσημείωτη ήταν η παλινδρόμηση τόσο πιο σοβαρός ήταν ο αυτισμός αργότερα, προσέθεσαν οι ερευνητές, σπεύδοντας ωστόσο να επισημάνουν ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν τάσεις και δεν καθορίζουν με βεβαιότητα την πορεία ενός παιδιού.

Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com