Πολλοί άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα πολυβιταμινών ελπίζοντας ότι θωρακίζουν τον οργανισμό τους έναντι των ασθενειών, αλλά νέα σουηδική μελέτη δείχνει ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες που έκαναν χρήση πολυβιταμινών είχαν περισσότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου American Journal of Clinical Nutrition, η Δρ Σουζάννα Λάρσον από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα στην Στοκχόλμη, αν και εντόπισε μια σχέση μεταξύ πολυβιταμινών και καρκίνου του μαστού, δεν αποδεικνύει ότι τα συμπληρώματα διατροφής συμβάλλουν απευθείας στην εκδήλωσης της νόσου.
Ωστόσο, από βιολογικής άποψης είναι δυνατόν οι πολυβιταμίνες να έχουν τέτοια επίδραση. Πρόσφατη έρευνα σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχει δείξει ότι εκείνες που παίρνουν πολυβιταμίνες τείνουν να έχουν μεγαλύτερη μαστική πυκνότητα, δηλαδή οι μαστοί τους έχουν σχετικά λιγότερο λίπος και περισσότερο συνεκτικό και αδενοειδή ιστό. Η μεγάλη οστική πυκνότητα σχετίζεται με σχετικά αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.
Τα ευρήματα προέρχονται από δεκαετή έρευνα σε δείγμα 35.000 γυναικών από την Σουηδία που ήταν μεταξύ 49 και 83 ετών, χωρίς καρκίνο στην αρχή της έρευνας. Κατά την διάρκεια δέκα ετών, 974 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού.
Οι συμμετέχουσες είχαν ερωτηθεί για την χρήση πολυβιταμινών καθώς και άλλων παραγόντων υγείας και τον τρόπο ζωής τους.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που είχαν αναφέρει χρήση πολυβιταμινών στην αρχή της έρευνας είχαν 19% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Αυτό ίσχυε ακόμη και όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, το βάρος, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η σωματική άσκηση, το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Πάντως η πλειοψηφία των γυναικών που έπαιρναν συμπληρώματα πολυβιταμινών δεν εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού κατά την διάρκεια της μελέτης. Εκ των 9.017 χρηστριών, οι 293 διαγνώστηκαν με την πάθηση, όπως και οι 681 εκ των 26.000 που δεν είχαν πάρει ποτέ πολυβιταμίνες.
Και ενώ η μελέτη αναδεικνύει τον γενικά αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μεταξύ των ατόμων που παίρνουν πολυβιταμίνες, ο κίνδυνος σε ατομικό επίπεδο είναι μικρός.
Αν η σχέση είναι αιτιολογική, η χρήση των πολυβιταμινών θα έχει μετριοπαθή επίδραση επί του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού για κάθε γυναίκα, αλλά δεδομένης της διαδεδομένης χρήση των πολυβιταμινών, οποιοσδήποτε κίνδυνος έχει μεγάλη σημασία για την δημόσια υγεία.
Η Δρ Λάρσον επισημαίνει ότι το φυλλικό οξύ, που περιέχεται στο σύμπλεγμα της βιταμίνης Β έχει διαπιστωθεί σε ζωικές μελέτες ότι σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο κλινικές μελέτες έχουν παρουσιάσει αντικρουόμενα στοιχεία: ενώ δεν έχουν διαπιστώσει υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που παίρνουν φυλλικό οξύ, άλλες έρευνες έχουν σχετίζει τη βιταμίνη αυτή είτε με την απουσία επίδρασης στον καρκίνο είτε με μειωμένο κίνδυνο νόσησης.
Πάντως επειδή πολυβιταμίνες είναι μείγμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα συστατικά εκείνα, ή ο συνδυασμός τους, που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μέχρι να αποσαφηνιστεί το θέμα, οι γυναίκες μπορούν να αντλούν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από μια καλά ισορροπημένη διατροφή αντί για τα συμπληρώματα βιταμινών.
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com