7 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα υγείας

7 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα υγείας

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο. Η 7η Απριλίου είναι και η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.

Το θέμα στο οποίο εστιάζεται ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας ημέρας είναι η επίδραση που έχει η αστικοποίηση στην ανθρώπινη υγεία συνολικά και ατομικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχεδόν όλη η αύξηση του πληθυσμού τα επόμενα 30 χρόνια θα λάβει χώρα σε αστικές περιοχές, αποδεικνύοντας ότι η αστικοποίηση «ήρθε για να μείνει», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε πόλεις. Το 2007 ο παγκόσμιος αστικός πληθυσμός ξεπέρασε το 50% για πρώτη φορά στην ιστορία, με το συγκεκριμένο ποσοστό να αυξάνεται διαρκώς. Μέχρι το 2030, οι 6 στους 10 ανθρώπους θα είναι κάτοικοι πόλεων, με το ποσοστό τους να φτάνει τους 7 στους 10 ανθρώπους μέχρι το 2050.

Η αστικοποίηση είναι μια πραγματικότητα και αυτό δημιουργεί πολλές προκλήσεις για την υγεία, οι οποίες σχετίζονται με το νερό, το περιβάλλον, τη βία και τους τραυματισμούς, τις επιδημίες, αλλά και τις μη μεταδοτικές νόσους και τους παράγοντες που τις ευνοούν, όπως το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ο σωστός σχεδιασμός των πόλεων προάγει τις υγιεινές συμπεριφορές και την ασφάλεια, με επενδύσεις στα ενεργά μέσα μεταφοράς, την πρόβλεψη χώρων για σωματική άσκηση και την επιβολή κανόνων για το κάπνισμα και την ασφάλεια των τροφών. Ακόμη περισσότερο σημαντική είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στους τομείς της στέγασης, της ύδρευσης και των υποδομών υγιεινής. Επίσης, η ανάπτυξη ανοιχτών και προσβάσιμων πόλεων, που είναι φιλικές για όλες τις ηλικίες, θα ωφελήσει όλους τους κατοίκους των πόλεων.

Οι ενέργειες αυτές δεν απαιτούν απαραίτητα πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά αποφασιστικότητα για επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων σε ότι αφορά τους διαθέσιμους πόρους, ώστε η χρήση τους να είναι πιο αποδοτική.

Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σκοπό έχει να επιστήσει την παγκόσμια προσοχή στο θέμα της υγείας και της αστικοποίησης και να εμπλέξει κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, επιχειρήσεις και κοινωνία των πολιτών σε μια κοινή προσπάθεια ώστε να τεθεί η υγεία στο επίκεντρο της αστικής πολιτικής. 

Εκστρατεία ΠΟΥ για τους κινδύνους που που η ζωή στα αστικά κέντρα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησε μία εκστρατεία σε “1.000 πόλεις” προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την “τριπλή απειλή” που αντιμετωπίζει η υγεία στα αστικά κέντρα, όπου ζει περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού.

“Η υγεία στα αστικά κέντρα είναι κρίσιμη για όλο και περισσότερους ανθρώπους”, δήλωσε η γενική διευθύντρια του Οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν κηρύσοντας την έναρξη της εκστρατείας και κάλεσε τις πόλεις να αναδείξουν την υγεία ως ύψιστη προτεραιότητα.

“Μία κακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης και μιας κακής ψυχικής υγείας, είναι μία από τις πιο ορατές και ποσοτικά μετρήσιμες εκφράσεις του κακού που μπορεί να κάνει στο άτομο η ζωή στην πόλη”, είπε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού τις επόμενες δεκαετίες θα σημειωθεί κατεξοχήν στις πολυπληθείς, περιβαλλοντικά μολυσμένες και συχνά εξαθλιωμένες μεγαλουπόλεις.

Από το 2007 που ξεπέρασε τα 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ο παγκόσμιος πληθυσμός πλειοψηφεί στα μεγάλα αστικά κέντρα του πλανήτη. Το 2030, το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει στις πόλεις και το 2050 αυτό το ποσοστό θα ξεπεράσει το 70%, εκτιμά ο ΠΟΥ.

Οι αστικοί πληθυσμοί, προειδοποιεί, πάσχουν από μολυσματικές ασθένειες που επιδεινώνει η φτώχεια, από μη μεταδιδόμενα νοσήματα όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και ο διαβήτης που προκαλούνται από την κατανάλωση καπνού, την ανθυγιεινή διατροφή και την καθιστική ζωή και τέλος από τραύματα που προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα, από την έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας.

Πηγή & φωτό: health.ana.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *