Για πρώτη φορά οι ερευνητές εκτίμησαν την επίδραση του άμεσου πρώτου θηλασμού στη βρεφική θνησιμότητα. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ακολουθούν, η βρεφική θνησιμότητα μπορεί να είναι μικρότερη, αν τα μωρά θηλάσουν μέσα στην πρώτη ώρα της ζωής τους.
Η έγκαιρη έναρξη και η αποκλειστική διατροφή του βρέφους με μητρικό γάλα μπορεί να σώσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο μωρά!
Ερευνητές στις επαρχίες της Γκάνας, όπου η έγκαιρη έναρξη του θηλασμού δεν ήταν ο κανόνας, διαπίστωσαν ότι τα νεογνά που ξεκίνησαν να θηλάζουν την πρώτη ώρα της ζωής τους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν τη βρεφική περίοδο από εκείνα που δε θήλαζαν.
Τα νεογνά που δεν άρχιζαν να θηλάζουν κατά την πρώτη μέρα της ζωής τους, είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, από τα βρέφη που άρχιζαν, άσχετα με το αν στη συνέχεια τράφηκαν αποκλειστικά με μητρικό γάλα ή όχι.
Το 30% των νεογνών της μελέτης άρχιζαν να τρέφονται με ξένο γάλα ή και στερεές τροφές, πριν συμπληρώσουν ένα μήνα ζωής. Τα νεογνά της παραπάνω κατηγορίας είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν, από εκείνα που τράφηκαν αποκλειστικά με μητρικό γάλα.
Συμπεράσματα για τις επαρχίες της Γκάνας:
Το 16% των βρεφικών θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν τα νεογνά τρέφονταν από την πρώτη μέρα της ζωής τους αποκλειστικά με μητρικό γάλα.
Το 22% των βρεφικών θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν τα νεογνά τρέφονταν με μητρικό γάλα από την πρώτη ώρα της ζωής τους.
Η UNICEF θεωρεί πως ο μητρικός θηλασμός μπορεί να μειώσει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα των βρεφών και των παιδιών, περισσότερο από κάθε άλλο υγειονομικό μέτρο.
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com