Εσφαλμένες απόψεις και εμπόδια για την έγκαιρη έναρξη του μητρικού θηλασμού

Εσφαλμένες απόψεις και εμπόδια για την έγκαιρη έναρξη του μητρικού θηλασμού

 Το πρωτόγαλα δεν είναι ωφέλιμο και μπορεί να βλάψει το νεογνό. ΟΧΙ!
Το πρωτόγαλα έχει θεμελιώδη σημασία για την κανονική ανάπτυξη του βρέφους γιατί: Αποτελεί την πρώτη ανοσολογική ουσία που δέχεται το βρέφος, η οποία το προστατεύει από εντερικές και άλλες λοιμώξεις.
Προκαλεί την κένωση των εντέρων, περιορίζει την εμφάνιση του βρεφικού ίκτερου και μειώνει την έντασή του. 

Τα βρέφη χρειάζονται ειδικές θηλές ή άλλα υγρές τροφές πριν από το θηλασμό.ΟΧΙ!
Κάθε υγρή τροφή ή ξένο γάλα που χορηγείται στο βρέφος πριν από το μητρικό, αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσής του, μειώνει τις πιθανότητες της αποκλειστικής διατροφής του με μητρικό γάλα και συντομεύει το διάστημα που το βρέφος θα θηλάζει.

Τα βρέφη δεν τρέφονται αρκετά, αν περιορίζονται μόνο στο πρωτόγαλα και το μητρικό γάλα. ΟΧΙ!
Το πρωτόγαλα είναι αρκετό για τις πρώτες ανάγκες του βρέφους. Είναι φυσιολογικό για ένα νεογνό, να χάσει το 3-6% του βάρους με το οποίο γεννήθηκε. Τα βρέφη γεννιούνται με ένα απόθεμα νερού και σακχάρου στο σώμα τους για να τα χρησιμοποιήσουν τις πρώτες μέρες της ζωής τους.

Το βρέφος μπορεί να κρυολογήσει. ΟΧΙ!
Τα νεογνά δεν κινδυνεύουν όταν βρίσκονται πάνω στο σώμα της μητέρας τους. Είναι καταπληκτικό, αλλά η θερμοκρασία του στήθους της μητέρας αυξάνεται κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου, μέσα σε δύο λεπτά από την τοποθέτηση του βρέφους στο στήθος της.

Οι μητέρες είναι πολύ εξασθενημένες από τη δουλειά τους και τον τοκετό για να θηλάσουν αμέσως το μωρό τους. ΟΧΙ!
Η έκκριση της ωκυτοκίνης που επιταχύνεται με τη σωματική επαφή μητέρας-βρέφους και την έναρξη του θηλασμού, τη βοηθά να ηρεμήσει μετά τον τοκετό.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αναρρόφηση από το στόμα, τη μύτη και το φάρυγγα του βρέφους πριν από την πρώτη αναπνοή, ώστε να προστατευθεί από την εισπνοή υγρών του τοκετού και ιδιαίτερα αν το νεογνό είχε εντερικές συσπάσεις κατά τη διάρκεια των πόνων της γέννας. ΟΧΙ!
Η αναρρόφηση δε μειώνει το ενδεχόμενο εισπνοής γαστρικών υγρών. Αντίθετα μπορεί να τραυματίσει τους ιστούς του στόματος, του λάρυγγα ή των φωνητικών χορδών. Η γαστρική αναρρόφηση, επίσης, παρεμποδίζει το θηλασμό.

Αμέσως μετά τον τοκετό πρέπει να χορηγηθεί βιταμίνη Κ, ώστε στο νεογνό να προφυλαχθεί από τη γονόρροια και τις οφθαλμικές μολύνσεις. ΟΧΙ!
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτικής & Γυναικολογίας και η Ακαδημία Ιατρικής μέσω του Θηλασμού σημειώνουν ότι τα σημαντικά αυτά μέτρα προφύλαξης, μπορεί να περιμένουν για μία ώρα, μέχρι το μωρό να ολοκληρώσει τον πρώτο του θηλασμό, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για το βρέφος. Πάντως, όποια και αν είναι η θεραπεία, το νεογνό δεν πρέπει να αποχωρίζεται από τη μητέρα του.

Οι γυναίκες χρειάζονται φαρμακευτική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν τους πόνους της γέννας. Κανονικά, ΟΧΙ!
Η αντιμετώπιση των πόνων της γέννας με αναισθησία μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις προσπάθειες του βρέφους να αναζητήσει τη μητρική θηλή και να καθυστερήσει την έναρξη του θηλασμού για ώρες ή και ημέρες. Η χρήση συμπληρωματικών θεραπειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η παρουσία ενός συνοδού κατά τη διάρκεια του τοκετού, βοηθά τις γυναίκες να ανταπεξέλθουν στους πόνους και ο τοκετός μπορεί να διευκολυνθεί.

Απαιτείται πολύς χρόνος και προσπάθεια για τη βοήθεια της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. ΟΧΙ!
Ενώ το μωρό βρίσκεται στο στήθος της μητέρας του, ο γιατρός μπορεί να εξετάσει το βρέφος και τη μητέρα ή να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Το μωρό θα βρει μόνο του το δρόμο του προς τη θηλή. 


ΠΗΓΗ: www.unicef.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *