Η έναρξη του θηλασμού κατά τα πρώτα λεπτά ή την πρώτη ώρα της ζωής του βρέφους αρχίζει με τη σωματική τους επαφή και βοηθά και τη μητέρα και το παιδί, να βρουν τον καλύτερο τρόπο θηλασμού.
Αυτό είναι κάτι που απαιτείται για τα Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη (BFHI).
Ιδανικά λοιπόν πρέπει:
1. Να προσφέρουμε την κατάλληλη εκπαίδευση, υποστήριξη και φροντίδα στις μητέρες.
2. Να ενθαρρύνουμε τη λήψη μη φαρμακευτικών μέτρων για την υποστήριξη των εργαζόμενων μητέρων, (μασάζ, αρωματοθεραπεία, κίνηση κλπ).
3. Να δίνουμε την ευκαιρία στην υποψήφια μητέρα, να επιλέγει εκείνη τον τόπο του τοκετού.
4. Να στεγνώνουμε το νεογνό γρήγορα και να το αλείφουμε με τη φυσική λευκή κρέμα, (vernix), η οποία καταπραϋνει το βρεφικό δέρμα.
5. Να βάζουμε το μωρό γυμνό πάνω στο στήθος της μητέρας με τα πρόσωπά τους αντικριστά και να τους σκεπάζουμε μαζί.
6. Να αφήνουμε το μωρό να αναζητήσει το μητρικό στήθος. Η μητέρα του θα το διευκολύνει με το άγγιγμά της και θα το βοηθήσει να πλησιάσει τη θηλή της. (Να μην πιέζουμε το βρέφος να βρει τη θηλή).
7. Να αφήνουμε το νεογνό στο στήθος της μητέρας του όσο χρειαστεί, μέχρι να ολοκληρωθεί ο πρώτος θηλασμός και για όσο χρόνο θέλει η μητέρα στη συνέχεια.
8. Να βάζουμε το μωρό πάνω στο στήθος της μητέρας του, ακόμα και στις περιπτώσεις που ο τοκετός γίνεται με καισαρική τομή.
9. Να καθυστερούμε τις ενοχλητικές διαδικασίες. Το βρέφος πρέπει να ζυγιστεί να μετρηθεί και να εξεταστεί από τον παιδίατρο ΜΕΤΑ το θηλασμό.
10. Να μη δίνουμε στο βρέφος ξένο γάλα και λοιπές τροφές, παρά μόνο αν υπάρχει σαφής ιατρική εντολή.
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com