Τα δώρα του μητρικού θηλασμού

Τα δώρα του μητρικού θηλασμού

Tα δώρα του μητρικού θηλασμού για τη μητέρα, την οικογένεια, την κοινωνία και την Πολιτεία είναι πολλά: Η μήτρα της γυναίκας επανέρχεται γρηγορότερα στη φυσιολογική της κατάσταση, με τις συσπάσεις που δημιουργούνται με τον θηλασμό. Η μητέρα αποκτά γρηγορότερα το φυσιολογικό της βάρος, όταν θηλάζει, χάνοντας ευκολότερα τα κιλά που πήρε στην εγκυμοσύνη. Επίσης, προάγεται η ψυχική υγεία του νεογνού κατά την περίοδο της λοχείας.

Ο θηλασμός είναι ο γρηγορότερος και ευκολότερος τρόπος σίτισης του βρέφους, αφήνοντας στη μητέρα περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Ο μητρικός θηλασμός είναι οικολογικός: αστείρευτος πόρος, ευεργετικός για τον πλανήτη και το παιδί. Μειώνεται η νοσηρότητα, έχουμε περισσότερα γερά παιδιά. Μειώνονται τα έξοδα φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Ο μητρικός θηλασμός είναι οικονομικός αφού δεν υπάρχουν έξοδα για την αγορά ξένου γάλακτος.

Στις μέρες μας, η προάσπιση, η υποστήριξη και η προαγωγή του μητρικού θηλασμού είναι στόχος προτεραιότητας σε υπό ανάπτυξη ή σε αναπτυγμένες χώρες, σε μοντέρνες ή παραδοσιακές κοινωνίες.

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας του μητρικού θηλασμού είναι το γεγονός ότι η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκίνησαν το 1992 την πρωτοβουλία «Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη» (Στην Ελλάδα δεν έχουμε κανένα!!!).

Το «Φιλικό προς τα Βρέφη Νοσοκομείο» δεν χωρίζει τη μητέρα από το μωρό της μετά τη γέννηση. Εστιάζει στις ανάγκες τους και επιτρέπει στη μητέρα να φροντίσει το παιδί της. Είναι ένας χώρος όπου ο θηλασμός προωθείται συνέχεια. Ένα «Νοσοκομείο Φιλικό προς τα Βρέφη», είναι ένα πρώτο βήμα, ένας κόσμος φιλικός προς τα παιδιά, είναι ο απώτερος στόχος.

Η διεθνής κοινότητα, για να προαγάγει τον θηλασμό, καθιέρωσε την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού μέσα στον Αύγουστο. Λόγω καιρικών ιδιαιτεροτήτων, στην Ελλάδα από το 1996 γιορτάζεται κάθε χρόνο από 1 έως 7 Νοεμβρίου.

από την Αναστασία Τόλια
Σύμβουλο θηλασμού
ΠΗΓΗ:  www.mastologia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *