Γιατί η σωματική επαφή και ο θηλασμός αμέσως μετά τον τοκετό είναι τόσο σημαντικά;

Γιατί η σωματική επαφή και ο θηλασμός αμέσως μετά τον τοκετό είναι τόσο σημαντικά;

1. Το σώμα της μητέρας βοηθά το νεογνό να κρατηθεί ζεστό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για πρόωρα και λιπόβαρα μωρά.

2. Το βρέφος εμφανίζει λιγότερο άγχος, είναι πιο ήρεμο, ενώ η αναπνευστική και η καρδιακή του λειτουργία είναι πιο σταθερές.

3. Το βρέφος είναι εκτεθειμένο σε βακτηρίδια που μεταφέρει η μητέρα του, τα οποία είναι ως επί το πλείστον αβλαβή, ενώ το μητρικό γάλα περιέχει ουσίες που το προστατεύουν από άλλα εξωγενή βακτηρίδια.
Τα μητρικά βακτηρίδια εγκαθίστανται στο πεπτικό σύστημα και το δέρμα του βρέφους και αντιμετωπίζουν τα πιο επιβλαβή βακτηρίδια τα οποία μεταφέρει το νοσηλευτικό προσωπικό και το περιβάλλον, προστατεύοντας έτσι το βρέφος από μολύνσεις.

4. Το νεογνό προσλαμβάνει το πρωτόγαλα ως πρώτη τροφή, ένα υγρό χρυσάφι, που πολλές φορές το αποκαλούν το δώρο της ζωής.
Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε ενεργά ανοσολογικά κύτταρα, αντισώματα και προστατευτικές πρωτεΐνες. Είναι, στην πραγματικότητα, η πρώτη ανοσολογική ουσία που δέχεται το βρέφος και η οποία το προστατεύει από σημαντικό αριθμό λοιμώξεων.
Το πρωτόγαλα περιέχει ουσίες που προκαλούν συσπάσεις στα έντερα του βρέφους και τα βοηθούν να ενεργοποιηθούν και λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να προσβληθεί το βρέφος από ίκτερο.
Το πρωτόγαλα αποτρέπει αλλεργιογόνους και λοιπούς μικροοργανισμούς να περάσουν στον οργανισμό του βρέφους.
Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στην προστασία των ματιών και περιορίζει τις οφθαλμολογικές μολύνσεις.
Το πρωτόγαλα παράγεται σε μικρές ποσότητες κατάλληλες για το νεογέννητο.

5. Το άγγιγμα και το γλείψιμο της μητρικής θηλής επιταχύνει την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης κάτι που είναι σημαντικό για πολλούς λόγους:
Η ωκυτοκίνη προκαλεί συστολές στη μήτρα. Έτσι διευκολύνεται η πτώση του πλακούντα και μειώνεται η αιμορραγία της μητέρας μετά τον τοκετό.
Η ωκυτοκίνη διευκολύνει την έκκριση ορμονών, οι οποίες βοηθούν τη μητέρα να νοιώσει ήρεμη και χαλαρή και, όπως λένε κάποιοι, «να αγαπήσει» το μωρό της.
Η ωκυτοκίνη επιταχύνει την έκκριση του μητρικού γάλακτος από το στήθος.

6. Η μητέρες βιώνουν μια απερίγραπτη χαρά όταν πρωτοβλέπουν το μωρό τους! Οι πατεράδες συχνά μοιράζονται αυτή την ευτυχία. Το δέσιμο της μάνας με το παιδί αρχίζει.

Πάνω απ’ όλα η σωματική επαφή και το πρωτόγαλα μειώνουν τη βρεφική θνησιμότητα, κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του νεογνού. Σχετίζονται επίσης με την αποκλειστική διατροφή του βρέφους με μητρικό γάλα και την παράταση αυτή της διατροφής στους επόμενους μήνες, κάτι που έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία του βρέφους και μειώνει την βρεφική θνησιμότητα στο μέλλον. 

ΠΗΓΗ: www.unicef.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *