Ο Μητρικός Θηλασμός είναι δικαίωμα

Ο Μητρικός Θηλασμός είναι δικαίωμα

H Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού αναγνωρίζει ότι κάθε παιδί έχει αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή και στη βοήθεια για την επιβίωση και την ανάπτυξή του. Η έναρξη του θηλασμού κατά την πρώτη ώρα της ζωής του βρέφους βοηθά την επιβίωσή του. Οι γυναίκες έχουν δικαίωμα σε αυτή τη γνώση και στην παροχή υποστήριξης για να αρχίζουν το θηλασμό αμέσως.

Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε επαρκή διατροφή. Η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού υπογραμμίζει τη βασική ανάγκη της σωστής διατροφής και διασαφηνίζει την υποχρέωση της πολιτείας να ενημερώνει με τον εγκυρότερο τρόπο όλες τις κοινωνικές ομάδες για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού και να εξασφαλίζει στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά το θηλασμό. 

Η UNICEF υπενθυμίζει ότι:

  • Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι υποκείμενα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι αντικείμενα ελεημοσύνης.
  • Ο θηλασμός είναι μέρος των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην διατροφή και στην υγεία.
  • Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη. Είναι συνέχεια της διατροφής και προστασίας που λάμβανε το μωρό μέσω του ομφάλιου λώρου. Παρέχει θρεπτικά ισορροπημένη διατροφή και έχει την ίδια δράση με τον εμβολιασμό, μειώνοντας τις πιθανότητες προσβολής από ορισμένες ασθένειες.
  • Η πράξη του θηλασμού είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο της σωστής παιδικής φροντίδας, συμβάλλοντας στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
  • Ο θηλασμός προστατεύει το δικαίωμα κάθε γυναίκας στην υγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του στήθους ή των ωοθηκών, της αναιμίας από σιδηροπενία και την οστεοπόρωση.  
ΠΗΓΗ: www.unicef.gr
Photo: Wikimedia Commons

3 Σχόλια

  1. Ο θηλασμος ειναι σημαντικος και απαραιτητος για τα παιδια μας.γιαυτο το λογο ολες οι μητερες να το προσφερουν χωρις δευτερη σκεψη.Να μην αγχωνονται εαν το στηθος τους χαλαρωσει.ΣτηνΖΩΗ δινουμε ΖΩΗ

  2. Ενδιαφέρουσα τοποθέτηση!
    και από αυτή τη σκοπιά` ο μητρικός θηλασμός είναι σπουδαίο πράγμα…

  3. θα προτιμούσα να τονίζουμε ότι σε αντιπαράθεση με τηνένοια της υποχρέωσης της μητέρας να θηλάζει είναι ότι ο θηλασμός αποτελεί και δικαίωμα της ίδιας της γυναίκας που πρέπει να διεκδικήσει, δικαίωμα στην ευκαιρία για μια μεγάλη εμπειρία μητρότητας και αγάπης , δικαίωμα στην ιδιαίτερη σχέση που δημιουργεί με το παιδί της. οι γυναίκες που διστάζουν στο θηλασμό αντί να σκέφτονται πως θα αποφύγουν μια υποχρέωση ίσως θα κέρδιζαν αν σκεφτόταν πως να διεκδικήσουν μια ευκαιρία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *