Αμνιακό υγρό: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Αμνιακό υγρό: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Εάν είσαι έγκυος, γνωρίζεις ότι το αμνιακό υγρό είναι αυτό που περιβάλλει το μωρό σου στη μήτρα. Αλλά πέρα από αυτό, οι λειτουργίες του αμνιακού υγρού τείνουν να είναι ένα μυστήριο…!

Image by yanalya on Freepik

Το αμνιακό υγρό γεμίζει τον αμνιακό σάκο, μέσα στον οποίο αναπτύσσεται το μωρό. Η αποστολή του είναι να το προστατεύει από χτυπήματα, διακυμάνσεις θερμοκρασίας, θορύβους… είναι ένα είδος προστατευτικού διχτυού, αλλά πάνω από όλα, συμβάλλει στην επικοινωνία με τον κόσμο.

Το ήξερες αυτό; Στην αρχή, το αμνιακό υγρό αποτελείται από νερό από το σώμα της μητέρας, αλλά σταδιακά, το μεγαλύτερο ποσοστό αποτελείται από τα ούρα του μωρού!

Η εγκυμοσύνη δεν θα ήταν δυνατή χωρίς το αμνιακό υγρό, το οποίο χρησιμεύει ως δείκτης βασικών σταδίων ανάπτυξης στην ανάπτυξη του μωρού σου και έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες, όπως:

[1] Προστατεύει το μωρό.

Το αμνιακό υγρό λειτουργεί ως ένα είδος κουβέρτας γύρω από το μωρό σου, προστατεύοντάς το από χτυπήματα. Θεώρησέ το αμορτισέρ! Βοηθά επίσης στην προστασία του ομφάλιου λώρου (της σωτηρίας του μωρού σου) και δημιουργεί ένα αποστειρωμένο περιβάλλον που προστατεύει το μωρό από λοιμώξεις. Περιέχει επίσης ορμόνες και σημαντικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το μωρό να μεγαλώσει.

[2] Παράγεται μέσω της όσμωσης.

Στην αρχή της εγκυμοσύνης σου, το αμνιακό υγρό σχηματίζεται από τα αιμοσφαίρια του σώματός σου. Μέσω της διαδικασίας της όσμωσης, το αμνιακό υγρό περνά μέσα από τις εμβρυϊκές μεμβράνες στο μωρό. Καθώς φτιάχνεται το αμνιακό υγρό, φτιάχνεται και ο πλακούντας.

[3] Οι μητέρες δημιουργούν μια ουσία που αδιαβροχοποιεί το μωρό.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (περίπου 20 εβδομάδες), αναπτύσσεται μια λεία λευκή μεμβράνη που ονομάζεται vernix caseosa, που καλύπτει το δέρμα του μωρού και το προστατεύει σαν λοσιόν. Σε υφή και εμφάνιση θυμίζει λευκό τυρί. Αυτό το προστατευτικό φράγμα εμποδίζει το δέρμα του μωρού να διασπαστεί στο αμνιακό υγρό.

]4] Βοηθά στην ανάπτυξη οργάνων του μωρού σου.

Μετά την αρχική διαδικασία όσμωσης, δημιουργείται αμνιακό υγρό μέσω της ανακύκλωσης υγρών. Όταν το μωρό σου ουρεί δημιουργείται περισσότερο αμνιακό υγρό. Όταν το μωρό σου καταπίνει αμνιακό υγρό το βοηθά στην ανάπτυξη των πνευμόνων του, οι οποίοι είναι γεμάτοι με υγρό σε όλη την περίοδο της κύησης. Στη συνέχεια, καθώς το μωρό σου φιλτράρει αυτό το υγρό μέσω των νεφρών, αυτό βοηθά στην ανάπτυξη των νεφρών. Στην ιδανική περίπτωση, το αμνιακό υγρό δημιουργείται με σταθερό τρόπο που επιτρέπει ένα ισορροπημένο περιβάλλον.

[4] Λειτουργεί ως δείκτης της υγείας των οργάνων.

Ένας από τους τρόπους για να γνωρίζουμε ότι οι πνεύμονες και τα νεφρά λειτουργούν σωστά είναι ότι το αμνιακό υγρό παράγεται σταθερά. Προβλήματα μπορεί να αναπτυχθούν εάν παράγεται πολύ λίγο ή πολύ υγρό.

Εάν υπάρχει πολύ λίγο αμνιακό υγρό, αυτή η κατάσταση ονομάζεται ολιγοϋδράμνιο. Αυτό μπορεί ενδεχομένως να υποδεικνύει:

  • Το νερό σας έχει σπάσει πρόωρα
  • Τα νεφρά του μωρού δεν λειτουργούν σωστά
  • Ο πλακούντας μπορεί να μην λειτουργεί

Όλα αυτά μπορεί να υποδηλώνουν ότι το μωρό σου δεν μεγαλώνει σωστά. Χωρίς τη σωστή ποσότητα αμνιακού υγρού για να λειτουργήσει ως μαξιλάρι, μπορεί να προκύψουν παραμορφώσεις των άκρων. Ένα μωρό που δεν έχει αρκετό αμνιακό υγρό για να κινείται εύκολα μπορεί να κολλήσει σε στάσεις που περιορίζουν την υγιή ανάπτυξη.

Εάν τα νερά σου έχουν σπάσει πολύ νωρίς, θα πρέπει να δεις τον γιατρό σου. Αυτή είναι πιθανόν μια εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου και θα χρειαστεί να παραμείνεις στο νοσοκομείο για ξεκούραση στο κρεβάτι και παρατήρηση μέχρι να έρθει η ώρα να γεννήσεις.

Εάν υπάρχει πολύ αμνιακό υγρό, ονομάζεται πολυϋδράμνιο. Αν και το πλεόνασμα υγρών θα μπορούσε απλώς να δημιουργήσει μια πιο άβολη εγκυμοσύνη, θα μπορούσε επίσης να υποδεικνύει προβλήματα με την ικανότητα του μωρού σου να καταπιεί. Αυτή είναι μια άλλη κατάσταση που ο γιατρός σου θα πρέπει να παρακολουθεί.

 

ΠΗΓΕΣ: wikipedia & bayfronthealth.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *