Ο θηλασμός του μωρού με σύνδρομο Down

Ο θηλασμός του μωρού με σύνδρομο Down

Ο θηλασμός είναι ένα σημαντικό βήμα στους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας, ιδιαιτέρως αν έχει σύνδρομο Down.

Συγχαρητήρια για τη γέννηση του μωρού σας! Αν και όλα μπορεί να μην είναι όπως τα περιμένατε ή τα επιθυμούσατε, δεν είστε μόνοι και θα βρείτε πολλή υποστήριξη καθώς εσείς και η οικογένειά σας φροντίζετε το μικρό σας και το βοηθάτε να μεγαλώσει και να μάθει.

Αν μόλις ανακαλύψατε ότι το μωρό σας έχει σύνδρομο Down ή ακόμα κι αν το γνωρίζετε εδώ και αρκετό καιρό και τώρα σκέφτεστε να θηλάσετε, μπορεί να αντιμετωπίζετε ανάμεικτα συναισθήματα. Αυτό είναι πολύ φυσικό καθώς αναρωτιέστε τι είναι μπροστά σε εσάς και το μωρό σας.

Ο βαθμός στον οποίο τα παιδιά επηρεάζονται από το σύνδρομο Down ποικίλλει ευρέως. Αυτά τα παιδιά πετυχαίνουν τα ορόσημα της παιδικής ανάπτυξης, αλλά γενικά λίγο πιο αργά. Ο θηλασμός μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα στους πρώτους μήνες και τα πρώτα χρόνια της ζωής του μωρού σας.

Πού μπορώ να βρω πληροφορίες και υποστήριξη;
Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε αρχικά είναι να αναζητήσετε βοήθεια, να λάβετε πληροφορίες και να απευθυνθείτε σε άλλους που έχουν βιώσει την ανατροφή ενός μωρού με σύνδρομο Down.

  • Μπορεί να είναι σε θέση να σας παράσχουν λεπτομέρειες σχετικά με τις τοπικές ομάδες υποστήριξης για γονείς. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν αυτή την επαφή πολύ χρήσιμη. Ο ιατρικός σας σύμβουλος θα μπορεί επίσης να σας παρέχει πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση σε προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης στην περιοχή σας.
  • Η καλή γνώση του τρόπου λειτουργίας του θηλασμού θα σας βοηθήσει να καθιερώσετε πιο εύκολα τον θηλασμό.
  • Μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι πολύ χρήσιμο να επικοινωνήσετε με μία/έναν σύμβουλο γαλουχίας ή τον/την παιδίατρο του παιδιού σας. Οι μαιευτικές μονάδες σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία απασχολούν συμβούλους γαλουχίας, ενώ άλλες/οι εργάζονται ιδιωτικά.
  • Εκτός από την υποστήριξη σας καθώς εσείς και το μωρό σας μαθαίνετε να θηλάζετε, μπορεί να είναι σε θέση να σας φέρουν σε επαφή με μια άλλη μητέρα που έχει θηλάσει ένα μωρό σαν το δικό σας. Λάβετε υποστήριξη από την ομάδα υγείας σας.
  • Η καλύτερη λύση είναι να μιλήσετε με άλλες μαμάδες με βιωμένη εμπειρία.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Η σημασία του θηλασμού για μωρά με σύνδρομο Down

Το μητρικό γάλα είναι η τροφή της φύσης για όλα τα μωρά. Ο θηλασμός του μωρού σας είναι κάτι πολύ περισσότερο από διατροφή. Παρέχει τροφή, άνεση και τόνωση όλων των αισθήσεων του μωρού.

Τα μωρά με σύνδρομο Down έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, ιδιαίτερα λοιμώξεων του αναπνευστικού. Το μητρικό σας γάλα περιέχει αντι-μολυσματικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων αντισωμάτων κατά των μικροβίων στα οποία εκτίθεστε εσείς και το μωρό σας.

Τα μωρά με σύνδρομο Down έχουν συχνά χαμηλό μυϊκό τόνο. Οι μύες των χειλιών, της γλώσσας και του προσώπου του μωρού σας τονώνονται και ενισχύονται με το θηλασμό. Βοηθά στην προετοιμασία του μωρού σας για την κατανάλωση άλλων τροφών και για την ανάπτυξη της ομιλίας.

Τα μωρά με σύνδρομο Down είναι πιο πιθανό να γεννηθούν πρόωρα. Τα πρόωρα μωρά βασίζονται στους προστατευτικούς παράγοντες στο πρωτόγαλα και στο μητρικό γάλα για να ευδοκιμήσουν.

Ο θηλασμός του μωρού σας

Το να έχει χαμηλό μυϊκό τόνο σημαίνει ότι το μωρό σας μπορεί να έχει πρόβλημα να πιάσει με το στόμα του γύρω από τη θηλή σας και να προσκολληθεί σωστά στο στήθος σας. Το μωρό σας μπορεί επίσης να έχει πρόβλημα να συντονίσει το πιπίλισμα, την κατάποση και την αναπνοή του και μπορεί να κάνει γουλιές καθώς τρέφεται. Μπορεί να παίρνουν λιγότερο γάλα κατά την προσπάθειά τους και συχνά κουράζονται γρήγορα. Αυτό μπορεί και θα βελτιωθεί με το χρόνο και την υπομονή.

Ο ίδιος ο θηλασμός θα βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη του μωρού σας, κάτι που θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση του χαμηλού τόνου. Καθώς το μωρό δυναμώνει και μαθαίνει να θηλάζει πιο αποτελεσματικά, θα μπορεί να πίνει περισσότερο γάλα.

Τοποθέτηση του μωρού σας να θηλάσει

Είναι σημαντικό το μωρό σας να είναι καλά τοποθετημένο στο στήθος σας. Το σώμα του πρέπει να υποστηρίζεται καλά, ώστε να χρησιμοποιεί όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια κρατώντας το κεφάλι και το λαιμό του ψηλά.

  • Μπορείτε να κρατήσετε το μωρό σας ξαπλωμένο στο πλάι στην αγκαλιά σας, το στήθος του στραμμένο προς το δικό σας, το κάτω χέρι του γύρω από τη μέση σας. Αυτό επιτρέπει στο μωρό να τρώει χωρίς να χρειάζεται να γυρίσει το κεφάλι του για να πάρει τη θηλή. Μερικές μητέρες χρησιμοποιούν ένα sling (μάρσιππο) για να κρατούν το σώμα του μωρού τους σε σχήμα C, κρατώντας το κεφάλι του και τον πωπό του στηριγμένα μέσα.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρια για να κρατήσετε το μωρό αρκετά ψηλά, ώστε το στόμα του να είναι στο ίδιο επίπεδο με τη θηλή σας. Χρησιμοποιήστε ένα επιπλέον μαξιλάρι για να σηκώσετε το κάτω μέρος του μωρού κοντά στο ύψος του κεφαλιού του. Αυτό μπορεί να βοηθήσει εάν ο χαμηλός μυϊκός τόνος προκαλεί προβλήματα στο πιπίλισμα.
  • Εναλλακτικά, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη στάση «μπάλα ράγμπι» (κρατώντας το μωρό κάτω από τη μασχάλη σας). Βάλτε ένα μαξιλάρι στο πλάι σας και ένα άλλο μαξιλάρι κατά μήκος του μωρού και της αγκαλιάς σας. Ακουμπήστε το κάτω μέρος του μωρού σας στο πρώτο μαξιλάρι και στηρίξτε την πλάτη του στο αντιβράχιο σας ενώ κρατάτε το κεφάλι του στο χέρι σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές θέσεις ταΐσματος, μέχρι να βρείτε αυτή που ταιριάζει στο μωρό σας.

Βοηθώντας το μωρό σας να προσκολληθεί

Πολλά μωρά χρειάζονται βοήθεια για να προσκολληθούν καλά στο στήθος. Το μωρό σας μπορεί επίσης να βοηθηθεί εάν υποστηρίζετε το στήθος σας και το πηγούνι του ενώ θηλάζει. Κρατήστε το χέρι σας κάτω από το στήθος σας και, στη συνέχεια, φέρτε το προς τα εμπρός, έτσι ώστε τρία δάχτυλα να στηρίζουν το στήθος σας. Κάντε ένα σχήμα U με τον αντίχειρα και το πρώτο σας δάχτυλο και στηρίξτε το σαγόνι του μωρού σας σε αυτό το U. Αυτή ονομάζεται θέση Χεριού Χορευτή.

Θα σας βοηθήσει αν κάνετε να αρχίσει να ρέει το γάλα σας πριν βάλετε το μωρό σας στο στήθος. Δεν θα χρειαστεί να ξοδέψει ενέργεια στο πιπίλισμα χωρίς να πάρει τίποτα. Απαλή άμελξη με το χέρι, κύλιση της θηλής μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας, απαλό μασάζ και ίσως μια ζεστή κομπρέσσα στο στήθος θα βοηθήσουν το γάλα σας να ρέει.

Μαλακώστε την θηλέα άλω σας (συμπιέζοντάς την ελαφρά) εάν χρειάζεται για να διευκολύνετε το μωρό σας να προσκολληθεί.

Η καθοδηγούμενη από το μωρό προσκόλληση

Όλα τα μωρά γεννιούνται με την ενστικτώδη γνώση και την ικανότητα να φτάνουν στο στήθος της μητέρας τους και να προσκολλώνται σωστά, με την υποστήριξη της μητέρας τους. Το να περάσετε χρόνο με το μωρό σας πρόσωπο με πρόσωπο, δέρμα με δέρμα, όταν μαθαίνετε να θηλάζετε, θα σας βοηθήσει να επιτρέψετε σε αυτά τα ένστικτα της «προσκόλλησης από το μωρό» να λειτουργήσουν.

Εάν το μωρό σας αντιμετωπίζει προβλήματα με το σωστό πιπίλισμα, επικοινωνήστε με έναν σύμβουλο γαλουχίας ή με παιδίατρο. Υπάρχουν τεχνικές όπως το τάισμα με ειδικό κύπελλο και βοηθήματα όπως οι ψευδοθηλές, που μπορεί να είναι χρήσιμες.

Ο θηλασμός του μωρού σας μπορεί να έχει κάποιες προκλήσεις, αλλά καθώς το μωρό μεγαλώνει, θα γίνεται πιο δυνατό και πιο ικανό να τρέφεται αποτελεσματικά. Χρησιμοποιήστε όλες τις διαθέσιμες πηγές/υπηρεσίες υποστήριξης!

ΠΗΓΗ: The Australian Breastfeeding Association
Μετάφραση: Μαρία Παπαποστόλου, Επιμέλεια: mitrikosthilasmos Team

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *