ΜΕΛΕΤΗ: Η επιτυχία του θηλασμού επηρεάζεται από τον τρόπο τοκετού;

ΜΕΛΕΤΗ: Η επιτυχία του θηλασμού επηρεάζεται από τον τρόπο τοκετού;

Αξιολόγηση της επιτυχίας του θηλασμού μετά από κολπικό τοκετό ή καισαρική

επιτυχία του θηλασμού

Για τη σύγκριση της επιτυχίας του θηλασμού και των επιπέδων αυτοαποτελεσματικότητας του θηλασμού μητέρων που γέννησαν με κολπικό τοκετό (αυθόρμητα ή με επισκληρίδιο αναλγησία) ή με καισαρική τομή (υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία) διεξήχθη μια συγχρονική μελέτη παρατήρησης από επιστήμονες στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογικής Νοσηλευτικής της Σχολή Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Προύσας στην Τουρκία.

Η μελέτη

Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ Σεπτεμβρίου 2019 και Φεβρουαρίου 2020 στη μαιευτική κλινική. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας μια φόρμα συλλογής δεδομένων, την κλίμακα αυτοαποτελεσματικότητας θηλασμού-σύντομη φόρμα (BSES-SF) και το Εργαλείο αξιολόγησης θηλασμού LATCH. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ακολούθησαν τη λίστα ελέγχου STROBE.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Οι μητέρες που γέννησαν μέσω αυθόρμητου κολπικού τοκετού είχαν στατιστικά υψηλότερη μέση βαθμολογία αυτοαποτελεσματικότητας θηλασμού (54.92 ± 7.72; p < .001) από εκείνες που γέννησαν με ραχιαία αναισθησία (43.21 ± 10.04; p < .001) και εκείνες που γέννησαν με καισαρική τομή υπό γενική αναισθησία (37.39 ± 10.64; p < .001).

Η διαφορά μεταξύ των τρόπων τοκετού όσον αφορά την αυτοαποτελεσματικότητα του θηλασμού και τις βαθμολογίες επιτυχίας του θηλασμού ήταν στατιστικά σημαντική (αντίστοιχα, KW = 40.168, p < .001 and KW = 52.420, p < .001).

Συμπέρασμα ερευνητών

Προκειμένου να αυξηθεί η επιτυχία του θηλασμού των μητέρων που γεννούν με καισαρική τομή υπό γενική αναισθησία ή ραχιαία αναισθησία, το νοσηλευτικό προσωπικό/σύμβουλοι γαλουχίας πρέπει να ενισχύσουν την αντίληψη της αυτοαποτελεσματικότητας του θηλασμού και να τους παρέχουν μεγαλύτερη υποστήριξη θηλασμού σε σύγκριση με μητέρες που γεννούν με αυθόρμητο κολπικό τοκετό.

Λεπτομέρειες της μελέτης δείτε |> εδώ

Μετάφραση: Μαρία Παπαποστόλου,
Μέντορας Θηλασμού & Μητρότητας,
Ιδρύτρια mitrikosthilasmos.com
Επιμέλεια: mitrikosthilasmos Team

~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~

Σχετικά άρθρα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *