Θηλασμός και ανοσοποιητικό σύστημα
Το ανθρώπινο γάλα παρέχει σχεδόν όλες τις πρωτεΐνες, τα σάκχαρα και το λίπος που χρειάζεται το μωρό σας για να είναι υγιές και επίσης περιέχει πολλές ουσίες που ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας, συμπεριλαμβανομένων των αντισωμάτων, των ανοσολογικών παραγόντων, των ενζύμων και των λευκών αιμοσφαιρίων. Αυτές οι ουσίες προστατεύουν το μωρό σας από μια ευρεία ποικιλία ασθενειών και λοιμώξεων όχι μόνο κατά τη διάρκεια που θηλάζει, αλλά σε μερικές περιπτώσεις πολύ καιρό μετά τον αποθηλασμό του. Η φόρμουλα (το ξένο γάλα) δεν μπορεί να προσφέρει αυτή την προστασία.
Εάν, για παράδειγμα, αναπτύξετε ένα κρύωμα ενώ θηλάζετε, είναι πιθανό να περάσετε τα μικρόβια του κρυολογήματος στο μωρό σας – αλλά τα αντισώματα που παράγει το σώμα σας για να καταπολεμήσουν αυτό το κρύωμα επίσης θα του μεταφερθούν μέσω του γάλακτος σας. Αυτά τα αντισώματα θα βοηθήσουν το μωρό σας να καταπολεμήσει τα μικρόβια του κρυολογήματος γρήγορα και αποτελεσματικά και πιθανώς να αποφύγει να αναπτύξει το κρύωμα εντελώς.
Αυτή η άμυνα κατά των ασθενειών μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες το μωρό σας που θηλάζει να υποφέρει από λοιμώξεις του αυτιού, εμέτους, διάρροια, πνευμονία, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος ή ορισμένους τύπους μηνιγγίτιδας. Βρέφη ηλικίας κάτω του έτους που θήλασαν αποκλειστικά για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, για παράδειγμα, ήταν λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν για λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως για κοκίτη, βρογχιολίτιδα ή πνευμονία, σε αντιστοιχία με βρέφη που είχαν τραφεί με φόρμουλα. Ακόμα και τα βρέφη σε ομαδικά προγράμματα παιδικής φροντίδας, τα οποία τείνουν να κολλήσουν περισσότερα μικρόβια εξαιτίας της στενής τους εγγύτητας, είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν εάν θηλάζουν ή αν παίρνουν το γάλα της μητέρας τους από μπουκάλι.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό βακτηρίων που κανονικά κατοικούν στο έντερο τους. Μερικά από τα βακτήρια εξυπηρετούν φυσιολογικές και υγιεινές λειτουργίες, ενώ μερικά μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες όπως η διάρροια. Το ανθρώπινο γάλα ενθαρρύνει την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στην εντερική οδό του μωρού που θηλάζει. Αυτό επιτυγχάνεται με την προώθηση ενός γενικά υγιούς περιβάλλοντος και, εν μέρει, μέσω ουσιών που ονομάζονται πρεβιοτικά, τα οποία απαντώνται στο ανθρώπινο γάλα. Δεδομένου ότι το ανθρώπινο γάλα διεγείρει την ανάπτυξη αυτών των “φιλικών” στελεχών βακτηριδίων, άλλα βακτήρια, όπως τα E.coli, τα οποία είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ασθένειες, αναστέλλονται από την ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασμό και τη σύνδεση με την επένδυση του εντέρου, όπου μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Είναι δεδομένο ότι βρέφη που τρέφονται με φόρμουλα έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά διαρροϊκών νόσων οι οποίες μπορεί να απαιτούν επισκέψεις στον γιατρό ή μερικές φορές στο νοσοκομείο για ενδοφλέβια υγρά.
Θηλασμός και αλλεργίες
Ο θηλασμός συνιστάται για πολλούς λόγους. Όσον αφορά την πρόληψη των αλλεργιών, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι ο θηλασμός προστατεύει τα μωρά που γεννιούνται από οικογένειες με ιστορικό αλλεργιών, σε σύγκριση με μωρά που τρέφονται είτε με τροποποιημένο γάλα αγελάδας είτε με σόγια. Σε αυτές τις “υψηλού κινδύνου” οικογένειες, τα βρέφη που θήλαζαν γενικά είχαν μικρότερο κίνδυνο αλλεργίας στο γάλα, ατοπικής δερματίτιδας (κοινώς γνωστής ως έκζεμα) και συριγμού πρώιμα στη ζωή, αν είχαν θηλάσει αποκλειστικά για τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Θεωρείται ότι τα ανοσολογικά συστατικά στο μητρικό γάλα παρέχουν προστασία έναντι αυτών των αλλεργικών ασθενειών. Παρόλο που τα μακροχρόνια οφέλη του θηλασμού στις αλλεργίες παραμένουν ασαφή και οι μελέτες δεν έχουν αξιολογήσει προσεκτικά τις επιπτώσεις στις οικογένειες χωρίς ιστορικό αλλεργίας, ο αποκλειστικός θηλασμός συνιστάται ως διατροφική επιλογή για όλα τα βρέφη.
Άλλες ασθένειες
Η μεταφορά των αντισωμάτων του ανθρώπινου γάλακτος και άλλων ανοσολογικών ουσιών μπορεί επίσης να εξηγούν γιατί παιδιά που θήλασαν για περισσότερο από έξι μήνες είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν παιδική οξεία λευχαιμία και λέμφωμα από αυτά που έλαβαν φόρμουλα. Επιπρόσθετα, μελέτες έχουν δείξει μείωση κατά 36% (ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μείωση αυτή είναι έως και 50%) του κινδύνου για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS) μεταξύ παιδιών που θηλάζουν σε σύγκριση με όσα δεν θηλάζουν, αν και οι λόγοι γι΄αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητοί. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ακόμη ότι τα θηλάζοντα βρέφη είναι λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκα στην εφηβεία και την ενηλικίωση. Είναι επίσης λιγότερο ευάλωτα στην ανάπτυξη εξίσου διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2.
ΠΗΓΗ: New Mother’s Guide to Breastfeeding, 2nd Edition
(Copyright © 2011 American Academy of Pediatrics)
Το διαβάσαμε: healthychildren.org
Επιμέλεια/Ελεύθερη μετάφραση: mitrikosthilasmos.com
~ Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή του άρθρου χωρίς άδεια ~
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com