Το γάλα ρέει από λίγους πόρους της θηλής μου, μήπως έχω απόφραξη;

Το γάλα ρέει από λίγους πόρους της θηλής μου, μήπως έχω απόφραξη;

Γεια σας.

Tα στήθη μου, ενώ είμαστε 2 μόλις μηνών, δεν γεμίζουν και η μικρή κουράζεται να τρώει, έτσι κάθομαι και την ταΐζω 45′.


 

Επίσης είδα ότι γάλα βγαίνει μόνο από δύο μικρά σημεία από κάθε θηλή. Είναι φυσιολογικό ή έχω κάποια απόφραξη από όπου βγαίνει το γάλα;

Ευχαριστώ

ΜαρίαΛήμνος

23/3/18

Απαντά o επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Εμμανουήλ Σταματίου, Παιδίατρος, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αν είχατε απόφραξη, η συσσώρευση του γάλακτος πίσω από τους γαλακτοφόρους πόρους θα δημιουργούσε συμπτώματα πετρώματος του στήθους και ο θηλασμός λόγω της απόφραξης θα ήταν άκρως επώδυνος.

Το γάλα δεν ρέει ταυτόχρονα σε κάθε θηλασμό από όλους τους πόρους της θηλής. Κάποιοι λοβοί δεν λειτουργούν ενώ άλλοι λειτουργούν περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Υπάρχουν πόροι μικρής διαμέτρου και άλλοι μεγαλύτερης διαμέτρου. Έτσι το γάλα σε κάποιο γεύμα μπορεί να ρέει μόνο από δύο πόρους και σε άλλο γεύμα από διαφορετικούς και περισσότερους.

Σημασία έχει η σωστή τοποθέτηση στο στήθος και η μεταφορά ικανοποιητικής ποσότητας γάλακτος προς το μωρό για να εξασφαλιστεί η φυσιολογική του ανάπτυξη. Αν έχει 8-12 βρεγμένες πάνες και 2-3 καλές κενώσεις το 24ωρο, μετά το θηλασμό παραμένει ήρεμο και ικανοποιημένο και η πρόσληψη βάρους είναι φυσιολογική, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Δεν είναι απαραίτητο η μητέρα να χρονομετρά τη διάρκεια του θηλασμού. Κι αυτό γιατί η διάρκεια των γευμάτων δεν έχει χρονικά όρια. Κάθε παιδί έχει το δικό του χρόνο λόγω της ιδιαιτερότητας της ροής του γάλακτος από μητέρα σε μητέρα και της ιδιαιτερότητας λήψης του γάλακτος από παιδί σε παιδί.

Συνήθως όταν το μωρό έχει τοποθετηθεί σωστά στο στήθος, ο θηλασμός διαρκεί μισή ώρα χωρίς να είναι αυτός ο κανόνας. Αν χρειαστεί μπορεί να τοποθετηθεί για λίγο ακόμα στο στήθος μέχρι να χορτάσει. Με τον τρόπο αυτό παράγεται περισσότερο γάλα.

Το μωρό που έχει χορτάσει χαλαρώνει, αφήνει μόνο του το στήθος, δείχνει ικανοποιημένο, βυθίζεται σε ύπνο και δεν υπάρχει περίπτωση να θηλάσει περισσότερο. Δεν υπάρχουν κανόνες όσον αφορά τον αριθμό ή τη συχνότητα των γευμάτων.

Η αποθηκευτική ικανότητα και ο ρυθμός σύνθεσης σε κάθε γυναίκα είναι μοναδικά και καθορίζουν τη διαθέσιμη ποσότητα γάλακτος, ενώ η πείνα του μωρού καθορίζει πόσο γάλα θα πάρει σε κάθε γεύμα. Οι παράγοντες αυτοί δεν υπόκεινται σε χειραγώγηση.

Τις πρώτες 4-6 εβδομάδες για να αυξηθεί η ποσότητα του γάλακτος και να εγκατασταθεί η γαλακτοφορία, ο θηλασμός είναι απεριόριστος σε διάρκεια και συχνότητα και ο αριθμός των γευμάτων είναι κατά μέσον όρο 8-12 το 24ωρο με εύρος που κυμαίνεται από 6-18 το 24ωρο. Όταν λέμε θηλασμός κάθε 2 ή 3 ώρες, εννοούμε το χρονικό διάστημα από την αρχή ενός γεύματος μέχρι την αρχή του επόμενου γεύματος.

Γα τα φυσιολογικά νεογέννητα δεν υπάρχει ωράριο. Το κάθε νεογέννητο έχει τις ιδιαιτερότητές του και λειτουργεί σύμφωνα με τους δικούς του ρυθμούς. Θηλάζει όταν αυτό θέλει και δεν παρεμβαίνουμε στην ακαταστασία των γευμάτων των πρώτων εβδομάδων. Αντίθετα οι μητέρες πρέπει να βάζουν το μωρό τους στο στήθος κάθε φορά που ζητάει να θηλάσει.

Συμπερασματικά αν το παιδί είναι γερό, αναπτύσσεται κανονικά και τακτοποιεί μόνο του το ωράριό του, όποιο κι αν είναι αυτό, δεν επεμβαίνουμε τις πρώτες 6-8 εβδομάδες δεδομένου ότι είναι το διάστημα που εγκαθίσταται και σταθεροποιείται η παραγωγή του γάλακτος. Επιπλέον την περίοδο αυτή μητέρα-παιδί μαθαίνουν και συνηθίζουν ο ένας τον άλλο και εμπεδώνεται ο θηλασμός.

Μετά τις 6-12 εβδομάδες στο σύνολο σχεδόν από τα βρέφη η τακτοποίηση των γευμάτων αρχίζει από τη νύχτα και από μόνα τους κόβουν τα νυχτερινά γεύματα, αραιώνουν τα ημερήσια και ο θηλασμός πετυχαίνει.

Ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή αλλά ανακουφίζει το μωρό, απαλύνει τον πόνο του ή απλώς του προσφέρει την ανθρώπινη επαφή που έχει ανάγκη. Δεν υπάρχει λόγος η μητέρα να κοιτά το ρολόι. Προσέχει τι θέλει να της πει το μωρό της. Μπορεί να διψά, να θέλει ένα μικρό ή ένα πλήρες γεύμα.

Μεταξύ δύο και τεσσάρων μηνών οι μαστοί μαλακώνουν και φαίνονται μικρότεροι εφόσον η παραγωγή του γάλακτος προσαρμόζεται στις ανάγκες του μωρού. Το γεγονός αυτό είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο χωρίς να επηρεάζεται η γαλακτοφορία και το μωρό συνεχίζει να αναπτύσσεται σε φυσιολογικά πλαίσια.

Σας εύχομαι καλή δύναμη και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε να προσφέρετε στο μωρό σας ό,τι πολυτιμότερο, το δικό σας γάλα και την αγκαλιά σας.

Στείλτε νέο ερώτημα

προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *