Πώς σταματάμε τη χρήση ψευδοθηλών;

Πώς σταματάμε τη χρήση ψευδοθηλών;

Χρησιμοποιώ ψευδοθηλές γιατί το μωρό δεν πιάνει τις δικές μου. Προσπάθησα μερικές φορές αλλά ο θηλασμός ήταν πολύ επώδυνος και επίσης το μωρό πιάνει τις θηλές με δυσκολία. Γίνεται να διακόψω τώρα τις ψευδοθηλές- τέσσερις εβδομάδες μετά τη γέννηση; Υπάρχει τρόπος; 

Ιωάννα, Στοκχόλμη

19/3/18

Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Λιόση Παιδίατρος MD, PHD, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Ιωάννα,

Να χαίρεστε το μωράκι σας, να είναι πάντα γερό.

Αρχικά θέλω να τονίσω ποσό σημαντικό είναι, όταν χρησιμοποιείς ψευδοθηλές, να ελέγχεις τακτικά το βάρος του μωρού για να εξασφαλίσεις πως η πρόσληψη βάρους είναι ικανοποιητική, το μωρό να παρουσιάζει ακουστή κατάποση και το στήθος να είναι μαλακό μετά το θηλασμό. Αν το στήθος δεν μαλακώνει αρκετά, ίσως χρειάζεται να αντλείς μετά το θηλασμό, για να διατηρηθεί η παραγωγή του γάλακτος.

Μερικές συμβουλές για να διακόψεις σταδιακά τη χρήση των ψευδοθηλών:

• Πρέπει να εξασφαλίσεις πως το μωρό έχει σωστή προσκόλληση στο στήθος. Επειδή αναφέρεις πως, εκτός των άλλων, ο θηλασμός είναι πολύ επώδυνος χωρίς τις ψευδοθηλές, ίσως χρειάζεσαι βοήθεια από κάποιον ειδικό πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας για να ελέγξει την προσκόλληση του μωρού στο μαστό.

• Πολλή επαφή δέρμα με δέρμα, όσο πιο συχνά γίνεται. 

• Δοκίμασε διάφορες στάσεις θηλασμού. Ακόμα και θηλασμό σε κίνηση.

• Συχνοί θηλασμοί. Τοποθετείς το μωρό πριν κλάψει, γιατί τότε ίσως συνεργαστεί καλύτερα. Κάποια μωρά πιάνουν καλύτερα όταν είναι μισοκοιμισμένα, μπορείς να δοκιμάσεις τότε.

• Άντλησε για λίγα λεπτά πριν το θηλασμό. Έτσι, το μωρό θα βρει γάλα αμέσως και επίσης, η άντληση θα επιμηκύνει τη θηλή σου.

• Αν το παιδί αρνείται να θηλάσει, σταμάτα προσωρινά και δοκίμασε πάλι αργότερα. Δεν χρειάζεται το παιδί να εκνευρίζεται στο στήθος.

• Αφού ξεκινά το θηλασμό με την ψευδοθηλή και τρώει καλά, αφαίρεσε την γρήγορα και ξαναβάλτο στο στήθος. Σταδιακά απομάκρυνε την ψευδοθηλή όλο και νωρίτερα κατά τη διάρκεια του γεύματος.

• Μην κόβεις λίγο λίγο τις ψευδοθηλες γιατί το κόψιμο αφήνει πολύ κοφτερές άκρες που μπορεί να τραυματίσουν το μωρό.

• Προσπάθησε να μην δημιουργείται εκνευρισμός η ανασφάλεια στο μωρό κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Από τη στιγμή που το μωρό παίρνει καλά βάρος, προσπάθησε τακτικά αλλά υπομονετικά γιατί μπορεί να πάρει χρόνο μέχρι να απαλλαγείτε από τις ψευδοθηλές.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και ευχάριστους θηλασμούς.

Στείλτε νέο ερώτημα

προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό

Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *