Τι να περιμένετε αναρρώνοντας από τον τοκετό

Τι να περιμένετε αναρρώνοντας από τον τοκετό

Και ξαφνικά, λεχώνα!

Το παιδί γεννήθηκε και η μητρότητα ξεκινάει. Δες τι να περιμένεις για να μη σε…αιφνιδιάσει η λοχεία!


Επίσης μάθε εγκαίρως πόσο θα παραμείνεις στο μαιευτήριο, πόσο θα διαρκέσει η “περίοδος” που ακολουθεί τον τοκετό και πότε θα αποκατασταθεί η σεξουαλική σου ζωή.

Πόσο θα μείνω στο μαιευτήριο;
• Αν γεννήσετε φυσιολογικά και εκτός απροόπτου, θα μείνετε 3-4 ημέρες στο μαιευτήριο.
• Αν γεννήσετε με καισαρική τομή, η παραμονή στο μαιευτήριο είναι 4-5 ημέρες.

Πόσο διαρκούν τα λόχεια μετά τον τοκετό;
Είναι το γνωστό 40ήμερο. Αμέσως μετά τον τοκετό παρουσιάζεται αρκετό αίμα, το οποίο σταδιακά μειώνεται (την 2η με 3η ημέρα). Συνεχίζεται για μερικές ημέρες, κόκκινο αρχικά, ροζ στη συνέχεια και σκούρο στο τέλος. Διαρκεί συνήθως 10-12 ημέρες, ενώ πολύ συχνά σταματά νωρίτερα, σπανίως δε, αργότερα. Κάποιες φορές, ενώ πιστεύουμε πως έχει σταματήσει τελείως και βγάζουμε την σερβιέτα, επανεμφανίζεται μία μικρή ροή για μία –δύο ημέρες. Αν το αίμα συνεχίζεται σε μεγάλες ποσότητες πρέπει να το αναφέρουμε στον μαιευτήρα μας.

Στο μαιευτήριο θα μας προμηθεύσουν ειδικές σερβιέτες κατάλληλες για μεγάλες ποσότητες αίματος. Καλό είναι να έχουμε και δικές μας σερβιέτες που είναι πιο βολικές όταν μειώνεται το αίμα (την 3η με 4η ημέρα). Φυσικά για ταμπόν ούτε λόγος! Αποφύγετε τα ταμπόν γιατί μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Ο κόλπος μας και το περίνεο πρέπει να συνέλθουν μετά τον τοκετό. Ταμπόν μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε μετά την πρώτη περίοδο και σίγουρα μετά τις 6 εβδομάδες.

Πότε θα έχω πάλι περίοδο;
Μέσα σε έξι εβδομάδες. Το ακριβές διάστημα ποικίλλει και μπορεί να παραταθεί εφόσον θηλάζετε. Η περίοδος σας πιθανόν να εμφανιστεί πάλι τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό, στις 40 ημέρες ή εφόσον θηλάζετε είναι πιθανόν να μην έχετε περίοδο για όσο διάστημα διαρκεί ο θηλασμός. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και είναι φυσιολογικό να επανεμφανίζεται η περίοδος σε διαφορετικό χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό. Το να μην έχουμε περίοδο ΔΕΝ σημαίνει ότι δεν συλλαμβάνουμε! Γι’ αυτό προσοχή αν δεν επιθυμείτε επόμενη εγκυμοσύνη.

Διαβάστε επίσης: Θηλασμός και περίοδος. Τί επηρεάζει την επιστροφή της μετά τον τοκετό;

Πότε μπορώ να κάνω πάλι σεξ;
Μπορείτε να έχετε και πάλι σεξουαλικές σχέσεις εφόσον νιώθετε έτοιμες. Ίσως αρχικά να νιώθετε κάποια ενόχληση. Αν είναι έντονη και αισθανόσαστε πόνο, ενημερώνετε τον γιατρό σας. Ενδεχομένως να σας χορηγήσει κάποια λιπαντική ουσία. Δεν ξεχνάμε! Μπορεί να μην έχουμε περίοδο, όμως δεν αποκλείεται να μείνουμε έγκυος. Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για τις διαθέσιμες αντισυλληπτικές μεθόδους.

Ανάρρωση μετά από καισαρική τομή
Αν και η σύγχρονη αντιμετώπιση του χειρουργείου της καισαρικής τομής έχει προοδεύσει και δεν συγκρίνεται με τις μεθόδους του παρελθόντος, αν και με την χρήση της επισκληριδίου αναισθησίας η γυναίκα αποφεύγει πολλούς πόνους και συνέρχεται γρηγορότερα, η καισαρική τομή δεν παύει να είναι ένα χειρουργείο. Οι πόνοι των πρώτων ημερών αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά με παυσίπονα. Όσο περνούν οι ημέρες ο οργανισμός αναλαμβάνει πλήρως.

Είναι καλό να σηκωθούμε το συντομότερο μετά το χειρουργείο. Η πρώτη φορά είναι ίσως λίγο δύσκολη, μα κάθε φορά θα είναι ευκολότερη από την προηγούμενη. Σηκωνόμαστε πολλές φορές την ημέρα, περπατάμε στους διαδρόμους του μαιευτηρίου και ξεκουραζόμαστε αρκετά. Σε 7-10 ημέρες θα είμαστε αρκετά καλά, ενώ μετά τις 20 θα έχουμε ξεχάσει ότι υποβληθήκαμε σε καισαρική. Δεν σηκώνουμε βάρη, εκτός από το μωρό μας και φροντίζουμε να ξεκουραζόμαστε αρκετά.

Πόνος στα γεννητικά όργανα
• Το περίνεο (το σημείο γύρω από τον κόλπο) πολλές φορές εμφανίζει χρώμα μελανό και πρήζεται μετά τον τοκετό.

• Αν έχουν γίνει ράμματα, αυτά απορροφώνται από τον οργανισμό στις επόμενες 10 περίπου ημέρες. Ενδεχομένως να εμφανίσουμε δυσκοιλιότητα από φόβο για τα ράμματα. Προμηθευόμαστε ειδικά υπόθετα γλυκερίνης που θα μας βοηθήσουν σημαντικά.

• Αν ο πόνος στην περιοχή είναι έντονος, μπορούμε να λαμβάνουμε παυσίπονα, πάντα με τις υποδείξεις του γιατρού ή της μαίας μας, ειδικά εφόσον θηλάζουμε.

• Πλένουμε την περιοχή με άφθονο χλιαρό νερό μετά την ούρηση και με ειδικό αντισηπτικό οπωσδήποτε μετά την τουαλέτα.

• Για ανακούφιση από το πρήξιμο και τον πόνο, θαυματουργές είναι οι πλύσεις με αλατόνερο. Το αλάτι είναι άριστο αντισηπτικό και βοηθά τους ιστούς να δυναμώνουν και να είναι υγιείς. Βάζουμε στην περιοχή επίθεμα πάγου εφόσον μας ταλαιπωρούν αιμορροΐδες, αφού πρώτα πλυθούμε καλά με κρύο νερό και βάζουμε στην περιοχή λίγο ελαιόλαδο. Κυκλοφορούν βεβαίως και πολύ καλές αλοιφές που ανακουφίζουν άμεσα από τον πόνο των αιμορροΐδων.

Πόνοι στην κάτω κοιλιακή χώρα
Αυτοί οφείλονται στο ότι η μήτρα επανέρχεται στο κανονικό της σχήμα και μέγεθος. Η μήτρα μας χρειάζεται περίπου 6 εβδομάδες για να επιστρέψει στην αρχική της θέση. Οι πόνοι από τις συσπάσεις είναι έντονοι τις πρώτες ημέρες, όμως σύντομα υποχωρούν. Οι υστερόπονοι, όπως λέγονται, είναι ήπιοι στο πρώτο παιδί, εντονότεροι από το δεύτερο και μετά. Για την αντιμετώπισή τους προμηθευόμαστε παυσίπονα.

Μεταγεννητικό check-up
Γίνεται μεταξύ της 4ης και της 6ης εβδομάδας μετά τον τοκετό. Ο γιατρός θα ελέγξει την πίεση μας, το στήθος, τις θηλές μας. Επίσης θα ελεγχθεί το βάρος μας, αν έχει συσταλεί φυσιολογικά η μήτρα μας και θα ψηλαφηθεί η κοιλιά μας. Τέλος, ο γιατρός θα κάνει ενδοκολπική εξέταση και τεστ ΠΑΠ. Αν έχουμε γεννήσει με καισαρική τομή, ο γιατρός θα ελέγξει τα ράμματα.

Ψυχολογική κατάσταση
Τις πρώτες ημέρες μαζί με το μωρό, θα αισθανθούμε την πιο μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων. Από τη μια αισθήματα αγάπης, ενθουσιασμού, χαράς και από την άλλη το άγνωστο μέλλον, η ανησυχία, ο φόβος. Οι πρώτες ημέρες είναι πιθανό να μας δυσκολέψουν λίγο αλλά όλα σιγά σιγά θα πάρουν τον δρόμο τους.

Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη;
Μετά τον τοκετό και κατά τη διάρκεια της λοχείας, είναι πιθανόν τη μια στιγμή να κλαίμε και την άλλη να γελάμε, χωρίς εμφανή λόγο. Αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Πρόκειται για τις απλές, χαρακτηριστικές συναισθηματικές μεταπτώσεις που βιώνει η γυναίκα που μόλις έχει γεννήσει. Στην περίπτωση όμως που τα συναισθηματικά αυτά σκαμπανεβάσματα διαρκούν για μεγάλο διάστημα και τα αρνητικά συναισθήματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο της μαμάς, τότε πρέπει να ληφθούν μέτρα και να ζητηθεί βοήθεια.

Τι συμπτώματα έχει η επιλόχειος κατάθλιψη;
• Απώλεια ενδιαφέροντος
• Έλλειψη όρεξης για φαγητό, πολλές ώρες αδικαιολόγητου ύπνου.
• Κλάμα χωρίς προφανή λόγο και αφορμή.
• Έλλειψη ενδιαφέροντος να ασχοληθεί με το παιδί.
• Αυτοκαταστροφικές τάσεις.

Δημοσίευση: 10/11/17
ΠΗΓΗ: Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθήνας,
babyspace.gr
    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *