Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο ενδομητρίωσης

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο ενδομητρίωσης

Θηλασμός: Σημαντικός ο ρόλος του στη μείωση του κινδύνου ενδομητρίωσης


Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης, οι γυναίκες που έχουν θηλάσει τα παιδιά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με ενδομητρίωση.


Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια και ανίατη γυναικολογική διαταραχή που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται πυελικός πόνος, πόνος κατά την έμμηνο ρύση και πόνος στο σεξ.

Ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστόνης μελέτησαν στοιχεία από τη έρευνα Nurses’ Health Study II που ξεκίνησε το 1989, θέτοντας υπό ιατρική παρακολούθηση χιλιάδες γυναίκες για περισσότερα από 20 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 3.296 γυναίκες διαγνώστηκαν με ενδομητρίωση μετά την πρώτη τους εγκυμοσύνη. Στη συνέχεια εξέτασαν για πόσο διάστημα είχε θηλάσει τα παιδιά της κάθε γυναίκα, πόσος χρόνος ήταν αποκλειστικός θηλασμός και πόσος χρόνος πέρασε από τον πρώτο τοκετό.

Για κάθε επιπλέον τρεις μήνες που είχαν θηλάσει ανά εγκυμοσύνη, οι γυναίκες είχαν 8% μείωση στο κίνδυνο ενδομητρίωσης. Αυτή η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη για τις γυναίκες που είχαν αναφέρει αποκλειστικό θηλασμό, 14% για κάθε τρεις επιπλέον μήνες αποκλειστικού θηλασμού ανά κύηση.

Οι επιστήμονες μελέτησαν και την επίδραση του θηλασμού στην αναπαραγωγική ζωή της γυναίκας. Όσες είχαν θηλάσει αποκλειστικά για 18 μήνες ή περισσότερο στο σύνολο της αναπαραγωγικής τους ζωής είχαν σχεδόν 30% μικρότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με ενδομητρίωση.

Οι ειδικοί εξέτασαν επίσης κατά πόσο ο μειωμένος κίνδυνος μπορούσε να αποδοθεί στην επιλόχεια αμηνόρροια, δηλαδή την προσωρινή απουσία εμμηνορρυσίας όταν η γυναίκα θηλάζει. Όντως είχε κάποια επίδραση, γεγονός που επίσης δείχνει ότι ο θηλασμός επηρεάζει τον κίνδυνο ενδομητρίωσης μέσω και άλλων μηχανισμών.

«Ο θηλασμός αλλάζει πολλές από τις γυναικείες ορμόνες, περιλαμβανομένης της οξυτοκίνης, των οιστρογόνων, της ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης και άλλων για τις οποίες υπάρχουν αποδείξεις ότι παίζουν ρόλο στην παθοφυσιολογία της ενδομητρίωσης», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν περαιτέρω την άποψη ότι θα πρέπει να προωθηθεί ο θηλασμός με τις κατάλληλες πρακτικές δημόσιας υγείας. Ελπίζουμε στο μέλλον να μπορέσουμε να αναδείξουμε περισσότερα στοιχεία για τον ρόλο του θηλασμού στη μείωση των συμπτωμάτων της ενδομητρίωσης μεταξύ των γυναικών που ήδη πάσχουν από την γυναικολογική διαταραχή, πριν αποκτήσουν παιδιά», σημειώνει η Λέσλι Φαρλαντ, ερευνήτρια στο Κέντρο Υπογονιμότητας και Αναπαραγωγικής Χειρουργικής του αμερικανικού νοσοκομείου.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal (BMJ).

Δημοσίευση: 13/9/17
ΠΗΓΗ: onmed.gr
    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *