Η αξία της έγκαιρης διάγνωσης και της επιμελούς φροντίδας της γυναικολογικής υγείας

Η αξία της έγκαιρης διάγνωσης και της επιμελούς φροντίδας της γυναικολογικής υγείας

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, κάντε ένα «γυναικολογικό δώρο» στον εαυτό σας: Εξεταστείτε!

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια αφορμή για να επισημανθεί η αξία της έγκαιρης διάγνωσης και της επιμελούς φροντίδας της «γυναικολογικής» υγείας. Αν και πολλές φορές κάποια γυναικολογικά συμπτώματα ανησυχούν άδικα τις γυναίκες, όταν κάποια άλλα συμπτώματα εμφανίζονται, η γυναίκα οφείλει να επισκεφθεί το γυναικολόγο της και να μη παραμελεί τον εαυτό της.


Γράφει ο επιστημονικός συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης, Director European Association Paediatric–Adolescent Gynaecology | παιδογυναικολογος.gr
Ο πόνος στην περίοδο μπορεί να οφείλεται σε κάποια κύστη της ωοθήκης ή σε ενδομητρίωση. Πριν όμως φτάσουμε σε ριζικές λύσεις για να απαλλάξουμε τη γυναίκα από το βασανιστήριο του μηνιαίου πόνου, καλό είναι να αποκλείσουμε άλλες απλούστερες αιτίες, όπως διαταραχές από το έντερο, στρες και πολλά άλλα. 
Όταν ο κύκλος γίνεται άστατος μπορούμε να υποψιαστούμε ότι η πιθανή αιτία είναι οι πολυκυστικές ωοθήκες, κύστες ωοθήκης ή κάποια άλλη ορμονική ανωμαλία. Τις περισσότερες όμως φορές η αιτία είναι πολύ πιο απλή, όπως αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου, το στρες, απότομη ή μεγάλη απώλεια βάρους και πολλά άλλα. 
Τα αυξημένα υγρά από τον κόλπο που ίσως συνοδεύονται από δυσοσμία, ερεθισμό, κνησμό (φαγούρα) και άλλα, μπορεί να οφείλονται σε κολπίτιδα από μικρόβια, αλλά μπορεί να προκληθούν και από καθημερινή, αλόγιστη χρήση σερβιέτας ή κάποιου ακατάλληλου για την ευαίσθητη περιοχή αφρόλουτρου. 
Η εμφάνιση αίματος μετά από την ερωτική επαφή μπορεί να οφείλεται σε κακοήθεια του τραχήλου της μήτρας ή σε έντονη τραχηλίτιδα, χωρίς όμως να αποκλείεται μια απλή εκδορά στον κόλπο. 
Όταν εμφανίζεται ένα μικρό ογκίδιο στα έξω γεννητικά όργανα μπορεί να είναι ένα κονδύλωμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν εξαπλωθεί, αλλά μπορεί να είναι μια απλή «κρεατοελιά» που χρειάζεται μόνο απλή παρακολούθηση. 
 Αν υπάρχει πόνος χαμηλά στην κοιλιά μπορεί να υπάρχει ενδομητρίωση, ινομύωμα μήτρας, κύστη ωοθήκης κλπ. Χρειάζεται όμως σωστή διερεύνηση πριν βάλουμε σε ταλαιπωρία τη γυναίκα, καθώς μπορεί να οφείλεται σε κάτι πολύ πιο αθώο, όπως εντερικές διαταραχές. 
Κάθε πληγή ή εξάνθημα στα γεννητικά όργανα, πρέπει να εξετάζεται γιατί μπορεί να κρύβει μια λοίμωξη από έρπητα ή ακόμα και καρκίνο αιδοίου. Ευτυχώς όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια απλή μόλυνση λόγω της αποτρίχωσης ή κάποια άλλη ακίνδυνη αιτία. 
Αν μια γυναίκα είναι στην εμμηνόπαυση και παρατηρήσει αίμα από τον κόλπο πρέπει αμέσως να μιλήσει με το γυναικολόγο της, καθώς μπορεί αυτό να είναι το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου του ενδομητρίου. Ευτυχώς η εξέταση δείχνει ότι τις περισσότερες φορές δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια φυσιολογική ατροφία που ξεγυμνώνει τα αγγεία και προκαλεί αιμορραγία. 
Όταν εμφανιστεί κάποιος έντονος ή απότομος πόνος χαμηλά στην κοιλιά μπορεί να υπάρχει κάποια κύστη στην ωοθήκη, φλεγμονή στη σάλπιγγα και άλλα. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, ο πόνος προέρχεται από την απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη ή από κάποιον κολικό του εντέρου.
Ακόμα όμως και όταν η γυναίκα δεν έχει συμπτώματα πρέπει να επισκέπτεται τακτικά το γυναικολόγο της για τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις της. Η μαστογραφία πρέπει να ξεκινά σε συγκεκριμένη ηλικία, ανάλογα με το ατομικό αλλά και το οικογενειακό ιστορικό της. Η εξέταση Παπανικολάου (τεστ παπ) έχει σώσει τη ζωή σε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον Κόσμο, καθώς ανιχνεύει σε αρχικό στάδιο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Το υπερηχογράφημα μπορεί να βάλει υποψία για τον ύπουλο καρκίνο των ωοθηκών που δίνει συμπτώματα όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο. 
Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε εύκολα ότι κάθε γυναικολογικό σύμπτωμα μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι αθώες αλλά μπορεί και κάποιες να κοστίσουν τη ζωή στη γυναίκα. 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, θέλουμε να στείλουμε μήνυμα σε όλες τις γυναίκες και να γίνει πλέον πεποίθηση όλων ότι η τακτική επικοινωνία με το γυναικολόγο για κάθε σύμπτωμα που εμφανίζεται, αλλά και για τις τακτικές προληπτικές εξετάσεις, μπορεί να βοηθήσει πραγματικά. Με τη σωστή διερεύνηση μπορούμε να φτάσουμε στη σωστή διάγνωση. Η καλή συνεργασία γυναίκας – γυναικολόγου προστατεύει τη γυναίκα από κινδύνους αλλά και βοηθά να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αποτελεσματικά, όταν αυτό εμφανιστεί.
Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας, εξεταστείτε!
Δημοσίευση: 8/3/2016

Σχετικά άρθρα:

    Όλες οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στις σελίδες του mitrikosthilasmos.com έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *