11,5 μηνών θηλάζει αποκλειστικά και αρνείται να φάει οτιδήποτε άλλο

11,5 μηνών θηλάζει αποκλειστικά και αρνείται να φάει οτιδήποτε άλλο

Το μωρό μου 11,5 μηνών θηλάζει αποκλειστικά και αρνείται να φάει οτιδήποτε. Σε λίγες ημέρες επιστρέφω στην δουλειά.

Δεν θέλω να διακόψω τον θηλασμό αλλά ανησυχώ ότι δεν θα πίνει ξένο γάλα όσο λείπω ούτε θα τρώει οτιδήποτε άλλο. 

Έχω 2 σακουλάκια γάλα μητρικό στην κατάψυξη (1οο ml και 140 ml το 2ο) θα προσπαθήσω να βγάλω και άλλο αν και δεν ξέρω πόσα σακουλάκια θα χρειαστεί στις 9 ώρες που θα λείπω. Επιπλέον το ωράριο μου είναι κυκλικό πρωί απόγευμα ή νύχτα κάθε μέρα διαφορετικό. 

Διατηρείται θηλασμός κάτω από τέτοιες συνθήκες; Μήπως τελικά έχω μόνο 2 επιλογές: 1. να πάρω άδεια άνευ αποδοχών και να πιεστώ οικονομικά; ή 2. να διακόψω το θηλασμό;

Μαρία, Αθήνα

8/3/2016
Απαντά η Κωνσταντίνα Μιχαλοπούλου, Παιδίατρος, MD, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή φίλη,
Ο μητρικός θηλασμός είναι υπέροχο δώρο για τη μητέρα και το βρέφος.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,τα βρέφη θα πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά έως τους 6 μήνες της ζωής και στη συνέχεια να γίνει η σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφών.

Κατά την περίοδο του απογαλακτισμού ο αριθμός των γευμάτων που προσφέρονται από το στήθος μειώνεται και αντικαθίσταται από τρία γεύματα στερεών τροφών και 1-2 ενδιάμεσα σνακ. Οι συστάσεις του ΠΟΥ όντως περιλαμβάνουν τη συνέχιση του θηλασμού καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής, αν γίνεται και του δεύτερου.

Τον δεύτερο χρόνο ζωής,στον οποίο σύντομα θα μπει το μωράκι σας, μόνο το 30-40% των απαραίτητων καθημερινά θερμίδων καλύπτονται απ’ το γάλα. Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρος, πρωτεΐνες, λιπίδια, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία παρέχονται κυρίως από τις στερεές τροφές.

Για το λόγο αυτό μωρά που συνεχίζουν να θηλάζουν αποκλειστικά στην ηλικία αυτή μένουν στάσιμα διατροφικά, στάσιμα ως προς τις δεξιότητές τους στο φαγητό και μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη τους.

Θεωρώ ότι δε θα πρέπει να προσπαθείτε να βρείτε λύσεις έτσι ώστε να συνεχίσετε τον αποκλειστικό θηλασμό (π.χ. αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών ή αγωνία για τις αντλήσεις μητρικού γάλακτος). Δεν τίθεται επίσης θέμα διακοπής του θηλασμού!!

Αφού γίνει η αντίστοιχη συζήτηση με τον παιδίατρο σας και αποκλειστούν οργανικά αίτια για τη διατροφική αυτή στασιμότητα του βρέφους σας (πχ αναιμία, αλλεργίες κ.α.), θα πρέπει με επιμονή και υπομονή να βοηθήσετε τον μικρό σας να αναπτύξει τις διατροφικές του δεξιότητες.

Στην ηλικία του ενός έτους, το μωρό σας μπορεί να τρώει πλέον το καθημερινό φαγητό της οικογένειας (χωρίς αλάτι ή ζάχαρη φυσικά).

Επιλέξτε ποικιλία γεύσεων, χρωμάτων, πειραματιστείτε με την υφή και τα σχήματα των τροφών όταν τα προσφέρετε. Μην παρατάτε μια δοκιμή με την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια. Για κάθε καινούργια γεύση μπορεί να χρειαστεί να προσφερθεί στο μικρό έως και 15 φορές μέχρις ότου δοκιμαστεί.

Δοκιμάστε διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος, στον ατμό, στο φούρνο, στην κατσαρόλα ακόμα και στο τηγάνι με ελάχιστο λάδι.

Αφήστε το μωρό να πιάσει το φαγητό με τα χέρια, να παίξει με αυτό! Μη ξεχνάτε πόσο σημαντική είναι η χαρά της κοινωνικοποίησης όταν τρώμε όλοι μαζί. Μη το ταΐζετε μόνο του, αλλά φάτε όλοι μαζί το ίδιο φαγητό στο ίδιο τραπέζι.

Παράλληλα μπορείτε να συνεχίσετε φυσικά να θηλάζετε, για όσο εσείς και το βρέφος επιθυμείτε. Η παραγωγή σας θα διατηρηθεί ικανοποιητική αν θηλαζετε συχνά τις ώρες που δε θα εργάζεστε. Για τις ώρες που θα λείπετε μπορείτε να αφήνετε γάλα που έχετε αντλήσει.

Καλή επιστροφή στην εργασία σας!

Για ό,τι χρειαστείτε γράψτε μας ξανά!

    Στείλτε νέο ερώτημα προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό


    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται εδώ, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *