Στο μητρικό γάλα πιθανόν βρίσκεται το μυστικό για να τρώνε τα παιδιά λαχανικά!

Στο μητρικό γάλα πιθανόν βρίσκεται το μυστικό για να τρώνε τα παιδιά λαχανικά!

Ερευνητές αναφέρουν ότι η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας επηρεάζει τη διατροφή των μωρών

 

Ο θηλασμός αποτελεί για τα παιδιά το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή. Μελέτες δείχνουν ότι τα προστατεύει από λοιμώξεις, βελτιώνει τις σχολικές επιδόσεις τους και μπορεί ακόμη και να ενισχύσει τον δείκτη νοημοσύνης τους.


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι στο μητρικό γάλα μπορεί να βρίσκεται το μυστικό για να τρώνε τα παιδιά τα λαχανικά τους.

Σε σχετική μελέτη ανακάλυψαν ότι τα μωρά, οι μητέρες των οποίων τρώνε πολλά λαχανικά ενώ θηλάζουν, έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να τα απορρίψουν καθώς μεγαλώνουν.

Πιστεύουν ότι η έκθεση των νεογέννητων στη γεύση των λαχανικών μέσω του μητρικού γάλακτος τα εξοικειώνει με τη γεύση τους και στη στερεά τροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή καθιστά λιγότερο «σοκαριστική» για τους γευστικούς κάλυκες τη γεύση των λαχανικών όταν θα αρχίζουν να τα λαμβάνουν σε στέρεη μορφή.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει εκατομμύρια μητέρες που θέλουν τα παιδιά τους να τρώνε υγιεινά, αλλά φοβούνται την αντίδρασή τους σε τροφές όπως τα καρότα, το μπρόκολο ή το λάχανο.

Οι Αμερικανοί ερευνητές έδωσαν σε νέες μητέρες χυμό παντζαριού, σέλινου ή καρότου και παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες των βρεφών τους καθώς μεγάλωναν.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, έδειξαν ότι τα μωρά που έπιναν γάλα, το οποίο είχε πάρει τη γεύση των λαχανικών, είχαν λιγότερες πιθανότητες να απορρίψουν τα λαχανικά, όταν αυτά εντάσσονταν στη στέρεη διατροφή τους.

Οι ερευνητές του κέντρου Monell Chemical Senses στη Φιλαδέλφεια μελέτησαν 97 νέες μητέρες που θήλαζαν τα μωρά τους και τις χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έπινε χυμούς λαχανικών από τον πρώτο έως τον τρίτο μήνα θηλασμού, ενώ η άλλη έπινε νερό.

Όταν τα μωρά ήταν οκτώ μηνών, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τις αντιδράσεις τους καθώς οι μητέρες τα τάιζαν δημητριακά εμπλουτισμένα με καρότα ή μπρόκολο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μωρά είχαν περισσότερες πιθανότητες να τρώνε τα λαχανικά τους ακόμη και αν οι μητέρες έπιναν χυμό λαχανικών για μόλις ένα μήνα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας επηρεάζει τη διατροφή των μωρών. Και προσθέτουν: «Τα πρώτα στάδια της ζωής είναι ο καλύτερος χρόνος τόσο για τα βρέφη όσο και για τις μητέρες τους να μάθουν να προτιμούν τη γεύση των υγιεινών τροφών».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι η παιδική παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι λοιμώξεις θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά εάν περισσότερες μητέρες θήλαζαν τα παιδιά τους.

Δημοσίευση: 28/9/17
ΠΗΓΗ: onmed.gr
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.
 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *