Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος σίτισης του μωρού μετά τη γέννηση;

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος σίτισης του μωρού μετά τη γέννηση;

Χωρίς αμφιβολία, ο μητρικός θηλασμός!

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος σίτισης του μωρού μετά τη γέννηση; Χωρίς αμφιβολία, ο μητρικός θηλασμός! Οι λόγοι είναι πολλοί, καθώς τα οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί είναι αποδεδειγμένα.


Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής (ΕΕΠΓΗΔ), οι κυριότεροι λόγοι να επιλέξετε το μητρικό γάλα για τη σίτιση του μωρού σας μετά τη γέννηση είναι οι εξής:

 • Η ποιότητα της τροφής είναι διασφαλισμένη. Όλα τα συστατικά βρίσκονται στην κατάλληλη μορφή και αναλογία. Δεν υπάρχει κίνδυνος λάθους.
 • Η θερμοκρασία της τροφής είναι ρυθμισμένη με ακρίβεια.
 • Ο κίνδυνος μόλυνσης του γάλακτος είναι ελάχιστος.
 • Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε προστατευτικούς παράγοντες όπως είναι τα αντισώματα, η λυσοζύμη, η λακτοσφαιρίνη, τα κυτταρικά στοιχεία (ουδετερόφιλα, μακροφάγα και λεμφοκύτταρα), αλλά επίσης και σε αντιβακτηριδιακές και αντιπαρασιτικές πρωτεΐνες, αντιφλεγμονώδεις ουσίες, αυξητικούς παράγοντες και ορμόνες προαγωγής της εντερικής χλωρίδας και αναστολείς του μεταβολισμού των παθογόνων μικροβίων.
 • Έχει αποδειχτεί ότι τα βρέφη που θηλάζουν:
  – Είναι λιγότερο εκτεθειμένα σε λοιμώξεις, ιδίως σε γαστρεντερίτιδες, και παρουσιάζουν μειωμένη συχνότητα αλλεργικών εκδηλώσεων.
  – Σιτίζονται με βάση το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού και όχι με βάση ωράρια και δεδομένο όγκο στο μπιμπερό, γεγονός το οποίο δημιουργεί υγιείς βάσεις διατροφικής συμπεριφοράς και περιορίζει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
  – Δεν ευνοούνται μόνον από τη σύσταση του γάλακτος, αλλά και από τη διαδικασία του θηλασμού και τη στενότερη φυσική επαφή με τη μητέρα.

Δημοσίευση: 7/8/17
ΠΗΓΗ: onmed.gr

Σχετικά άρθρα:

  Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *