Θηλασμός, γουλιές και δυσφορία μωρού

Θηλασμός, γουλιές και δυσφορία μωρού

Το παιδί θηλάζει λαίμαργα με αποτέλεσμα να είναι δυσανασχετημένο, να χει φουσκωμένο στομάχι. 

Δεν μου κοιμάται αρκετά την μέρα, κάνα 10 λεπτό, σπανίως 30 λεπτά και παραπάνω, με αποτέλεσμα να τρώει την χούφτα του και να κλαίει. 

Τον βάζω στήθος, δεν την αφήνω να τρώει πολύ γιατί βγάζει γουλιές και προσπαθώ να τον κοιμίσω με επιτυχία κάποιες φορές.

Είναι φυσιολογικό που έχει πάρει πολύ βάρος, το στομάχι του είναι φουσκωμένο και θέλει στήθος για να ηρεμήσει; Υπάρχει θέμα, με το στομάχι, να δημιουργηθεί;

Βαρβάρα, Μενίδι, Αχαρναί
18/5/17
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Σοφία Λιόση Παιδίατρος MD, PHD, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC
Γεια σας και συγχαρητήρια για την απόφασή σας να θηλάσετε το μωρό σας!

Τα έχετε καταφέρει πολύ καλά (σύμφωνα και με τα συμπληρωματικά στοιχεία που μας δώσατε)!! Το 3 μηνών αγοράκι σας από 4370 που γεννήθηκε έχει φτάσει 8,5 κιλά σε 3 μόλις μήνες.

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν το μωράκι σας, ακριβώς λόγω της μεγάλης και ταχείας σωματικής αύξησης, να εμφανίζει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Αυτή εκδηλώνεται συχνά με γουλιές και μια δυσφορία του παιδιού κατά τη διάρκεια του γεύματος ή μετά το γεύμα.

Το αν πρόκειται για φυσιολογική παλινδρόμηση της ηλικίας ή παθολογική νόσος της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης θα ήταν φρόνιμο να το εξετάσετε με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το βρέφος, για την πιθανότητα να λάβει φαρμακευτική αγωγή, αν χρειάζεται.

Γενικές συμβουλές για τα θηλάζοντα βρέφη με ΓΟΠ:

  • Θηλασμός σε ημίορθια ή καθιστή θέση 
  • Μικρά, συχνά γεύματα. Συνήθως ταΐζουμε το βρέφος πριν προλάβει να πεινάσει πολύ, ώστε να περιοριστεί η ποσότητα του γεύματος 
  • Θηλασμός σε κίνηση (sling) και θηλασμός όταν το μωρό είναι μισοκοιμισμένο. Το βρέφος χρειάζεται να προσκολλάται πολύ καλά και να μην καταπίνει αέρα.
  • Κρατάμε όρθιο το μωρό, το ρεύουμε συχνά και αποφεύγουμε να το κουνάμε πολύ χωρίς λόγο 
  • Αποφεύγουμε την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου! Το κάπνισμα είναι σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας στην εμφάνιση της ΓΟΠ. Καλό θα ήταν να μειώσουμε και την καφεΐνη 
  • Αποφεύγουμε την πίεση στην κοιλιά του παιδιού. Φοράμε χαλαρά παντελόνια, δεν σφίγγουμε την πάνα, προσέχουμε να μην πιέζουμε τα πόδια προς την κοιλιά κατά την αλλαγή της πάνας. Περιορίζουμε την χρήση του ριλάξ και το χρόνο στο βρεφικό καθισματάκι αυτοκινήτου.
  • Μερικές φορές η νόσος της ΓΟΠ υποκρύπτει αλλεργία στο γάλα της αγελάδας και προτείνεται δίαιτα αποφυγής γαλακτοκομικών στη θηλάζουσα μητέρα.

Σας εύχομαι υγεία και να απολαύσετε το θηλασμό του μωρού σας όσο διαρκέσει

    Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *