Ο Γάλλος Ιατρός, Μαιευτήρας, ποιητής και συγγραφέας Φρεντερίκ Λεμπουαγιέ που πρώτος τη δεκαετία του 1970, με το μνημειώδες βιβλίο του “Για μια γέννηση χωρίς βία”, ξύπνησε τον κόσμο δείχνοντας σε όλους μας ότι τα παιδιά δεν πρέπει να έρχονται στον κόσμο με οδύνη και πόνους, κλαίγοντας από την πρώτη κιόλας στιγμή της ζωής τους, “έφυγε” το βράδυ της 25/5/17 πλήρης ημερών, σκορπίζοντας θλίψη στη Μαιευτική κοινότητα και στις μητέρες που βίωσαν τοκετούς χωρίς βία, όπως εκείνος πρέσβευε.
Ο Φρεντερίκ Λεμπουαγιέ γεννήθηκε στη Γαλλία το 1918. Σπούδασε ιατρική, ειδικεύτηκε στην γυναικολογία και μαιευτική, ενώ υπήρξε διευθυντής κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου στο Παρίσι. Αφού εξάσκησε ιδιωτικά το επάγγελμα του μαιευτήρα μέχρι το 1973, παραιτήθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο, για να γίνει συγγραφέας.
Έγραψε πολλά βιβλία γύρω από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, δίνοντας διαλέξεις και διδάσκοντας τη μέθοδό του, που είναι γνωστή ως “μέθοδος Λεμπουαγιέ”. Μελέτησε την Ανατολική Φιλοσοφία και τις πολεμικές τέχνες, γύρισε φιλμ, δημοσίευσε δοκίμια, διηγήματα καθώς και αξιόλογες ποιητικές συλλογές.
Ο Λεμπουαγιέ μέσα από το έργο του είπε σε όλους μας, ότι η γυναίκα πρέπει να πιστέψει ξανά πως έχει τη δύναμη, την ικανότητα και τη βαθιά γνώση να φέρει στον κόσμο το παιδί της με τις δικές της και μόνο δυνάμεις, και ότι σε φυσιολογικές συνθήκες (οι οποίες είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση) χρειάζεται πολύ λίγη εξωτερική βοήθεια.
Οι “πόνοι της γέννας” που τόσο φοβίζουν τις γυναίκες σήμερα δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν, έλεγε και μας διαβεβαίωνε ότι μερικές απλές ασκήσεις αναπνοής και τραγουδιού μπορούν να βοηθήσουν τη μητέρα να περάσει αίσια την “καταιγίδα” της γέννας και να της χαρίσουν μια υπέροχη εμπειρία την οποία θα φυλάει στην καρδιά της για όλη της τη ζωή.
«Η μόνη και η πιο τρανή απ’τις επαναστάσεις που μπορούν να γίνουν στη σκοτεινή ιστορία των ανθρώπων δεν είναι αυτή που γίνεται απ’τις τυφλές τους κυβερνήσεις, αλλά απ’ τον τρόπο που αυτοί οι δυστυχισμένοι μπήκαν κι αρχίσαν μες στη μάνα τους να ζουν κι από το πώς τους υποδέχθηκαν μετά σα γεννήθηκαν»
~ Frédérick Leboyer
Σχετικά άρθρα:
Συντακτική ομάδα mitrikosthilasmos.com