Aγκυλογλωσσία ή κοντός χαλινός

Aγκυλογλωσσία ή κοντός χαλινός

Ένα ανατομικό πρόβλημα των νεογέννητων που συχνά δημιουργεί προβλήματα στο θηλασμό

Η αγκυλογλωσσία ή ο κοντός χαλινός είναι μια κατάσταση κατά την οποία η γλώσσα προσφύεται με μια μεμβράνη στην βάση του στόματος, με αποτέλεσμα η γλώσσα είτε να μην μπορεί να κινηθεί καθόλου (συμπτωματική), είτε να κινείται σε περιορισμένο βαθμό (ασυμπτωματική). Ακόμη, υπάρχουν διάφοροι τύποι ανάλογα με την μορφή που έχει η αγκυλογλωσσία.

Εμφανίζεται αρκετά συχνά, σε ποσοστό περίπου 10%. Παρόλα αυτά, είναι μια κατάσταση η οποία δεν θα πρέπει να τρομάζει τους γονείς, καθώς γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον παιδίατρο, συχνά και στο μαιευτήριο και διορθώνεται εύκολα.

Όταν το μωρό είναι νεογέννητο αρκεί μια τομή του κοντού χαλινού, χωρίς καν αναισθησία. Αυτό θα του επιτρέψει να θηλάσει ικανοποιητικά, ακόμη και αμέσως μετά την επέμβαση. Όταν πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά, τότε θα χρειαστεί αναισθησία, προκειμένου να γίνει η διαδικασία.

 

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό μπορεί να έχει κοντό χαλινό;

 • Το μωρό έχει έντονη ανησυχία, καθώς προσπαθεί να πιάσει το στήθος, το αφήνει ενοχλημένο και συχνά ξανά τρώει παρόλο που μόλις τελείωσε τον θηλασμό, γιατί ουσιαστικά δεν έχει θηλάσει επαρκώς.
 • Μπορεί να εμφανίσει έντονους κωλικούς.
 • Φαίνεται να μην παίρνει ικανοποιητικό βάρος.

Πώς μπορεί να επηρεάσει τον θηλασμό ο κοντός χαλινός;

 • Το μωρό δεν μπορεί να τοποθετηθεί σωστά στο στήθος, καθώς τα χείλη δεν εφαρμόζουν σωστά σε αυτό. Θυμίζουμε πως τα χειλάκια του θα πρέπει να γυρίζουν προς τα έξω, σαν ψαράκι.
 • Επειδή, η γλώσσα του μωρού δεν καλύπτει τα κάτω ούλα του, τραυματίζεται η θηλή σας και νιώθετε πόνο.
 • Η γλώσσα έχει περιορισμένη κίνηση προς τα εμπρός, περιορισμένη περισταλτική κίνηση και δεν συμπιέζει ολόκληρη την επιφάνεια του στήθους, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή έκθλιψη της θηλής και τη μείωση της παραγωγής του γάλακτος.
 • Ενώ ο θηλασμός διαρκεί πολύ δεν είναι αποδοτικός και υπάρχει ανεπαρκής αύξηση βάρους του μωρού σας.
 • Λόγω του ότι το μωρό δεν πιάνει καλά το στήθος και δεν αποσυμφορείται ο μαστός, μπορεί να παρουσιαστεί απόφραξη των γαλακτοφόρων πόρων, μαστίτιδα ή ακόμη και απόστημα.

Τι μπορείτε να κάνετε:

 • Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε τη γνώμη του παιδιάτρου, ο οποίος θα κρίνει την σοβαρότητα της αγκυλογλωσσίας και θα σας συστήσει, εάν πρέπει να κάνετε την επέμβαση.
 • Αν ο παιδίατρος σας πει πως έχει σχετικά κοντό χαλινό το μωρό σας, αλλά δεν θα κάνετε ακόμη επέμβαση, μπορείτε να συνεχίζετε να θηλάζετε, εφόσον το μωρό μπορεί και παίρνει αρκετό βάρος.
 • Φροντίστε να τοποθετείτε το μωρό καλά το μωρό στο στήθος και χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να είναι το μωρό στην σωστή θέση.
 • Εάν δυσανασχετεί, ηρεμήστε το πρώτα, περιμένετε να ρευτεί και ξαναδοκιμάστε. Για να αυξήσετε την παραγωγή σας πρέπει να βάζετε το μωρό στο στήθος αρκετά συχνά ή να χρησιμοποιήσετε θήλαστρο.
 • Τέλος, εάν το μωρό σας, σας τραυματίζει τις θηλές μπορείτε μετά το θηλασμό να κάνετε επάλειψη το γάλα σας και το σάλιο του μωρού σας επάνω στη θηλή σας και να το αφήσετε να στεγνώσει. Στην συνέχεια, μπορείτε να εφαρμόσετε μια ειδική κρέμα για την επούλωση των θηλών. Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θηλές σιλικόνης.

Συμπερασματικά, η αγκυλογλωσσία ή ο κοντός χαλινός είναι μια αρκετά συχνή κατάσταση, για την οποία δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς αντιμετωπίζεται εύκολα. Και φυσικά δεν αποτελεί αιτιολογία να διακόψετε τον θηλασμό, εφόσον μπορείτε να θηλάσετε αμέσως μετά την επέμβαση.

Τριγάζη Χριστίνα-ΑθανασίαΜαία
Bilalis Women’s Health Clinic


Δημοσίευση: 4/4/2017
ΠΗΓΗ: infokids.com.cy
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *