Πώς καταλαβαίνω ότι έχει χορτάσει στο στήθος το μωρό;

Πώς καταλαβαίνω ότι έχει χορτάσει στο στήθος το μωρό;

 

Το μωρό μου είναι 9 ημερών. Θηλάζει μόνο από το ένα στήθος, καθώς από το άλλο δεν μπορεί να πιάσει τη θηλή.

Επαρκεί το γάλα μόνο από το ένα στήθος ή αποκοιμιέται γιατί κουράζεται χωρίς να έχει χορτάσει; Μπορώ να κάνω κάτι για να πιάσει και το άλλο στήθος;
Ελένη, Θεσσαλονίκη
15/3/2017
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Αφροδίτη Κονδύλη, Φαρμακοποιός, Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Θα ήθελα να ζητήσω κάποιες διευκρινήσεις. Αρχικά θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα στις θηλές και ειδικά στο μαστό που το μωρό δεν πιάνει, επίσης αν έχει υπάρξει κάποια επέμβαση σε αυτό τον μαστό. Δεν πιάνει καθόλου τη θηλή ή απλά δεν κάθεται στο στήθος αυτό;


Όσον αφορά τις αντλήσεις και το συμπλήρωμα, όλο το 24ωρο δίνονται 60ml συμπλήρωμα; δίνετε και αντλημένο; πόσα ml; Μέχρι τώρα πώς αποσυμφορίζετε το στήθος που δεν θηλάζει το μωρό; με άντληση; άμελξη; 


Ευχαριστώ

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Η θηλή επειδή έκανα αρκετές αντλήσεις είχε πρηστεί και δεν μπορούσε να την πιάσει γιατί ήταν μικρός. Τώρα έχει αρχίσει να τρώει και από τις δύο θηλές όμως επειδή έτρωγε μόνο από το ένα στήθος έχασε 200 γρ.

Ο παιδίατρος μου είπε να του δίνω και ξένο σε κάθε γεύμα μετά το θηλασμό αλλά του δίνω μόνο μια-δύο φορές την ημέρα από 60ml για να μην πάθει σύγχυση θηλών.

Τα 200 γρ. τα ξανά πήρε αλλά ανησυχώ αν του φτάνει το γάλα που έχω. Υπάρχει τρόπος να καταλαβαίνω ότι χόρτασε και όχι ότι κουράστηκε καθώς θηλάζει; γιατί, συνήθως μετά από περίπου 10 λεπτά κοιμάται καθώς θηλάζει.

Συγγνώμη για το μεγάλο κείμενο.

Αγαπητή Ελένη,
σου εύχομαι να σου ζήσει το μωράκι σου και να απολαύσεις το υπέροχο ταξίδι της μητρότητας που μόλις ξεκίνησε!

Το αρχικό σου πρόβλημα για την προσκόλληση του μωρού και στο αριστερό στήθος έχει λυθεί την ώρα της απάντησης, οπότε σου απαντώ στο ερώτημα του πως καταλαβαίνεις ότι έχει χορτάσει στο στήθος το μωρό σου.

Τα μωρά κατά τον θηλασμό κλείνουν τα μάτια τους ειδικά σε αυτή την τόσο μικρή ηλικία. Οι θηλαστικές κινήσεις όμως συνεχίζονται,όπως και η πρόσληψη γάλακτος. Είναι βοηθητικό να παρατηρείς το μωρό σου όταν θηλάζει ώστε να το ενεργοποιείς όταν τα κενά μεταξύ των θηλαστικών κινήσεων μεγαλώνουν και το μωρό δείχνει να κοιμάται. Σε αυτό θα σε βοηθήσει πολύ να κάνεις και κάποιες συμπιέσεις στο στήθος σου την ώρα του θηλασμού. Με αυτά βοηθάς το μωρό σου να θηλάσει πιο σύντομα σχετικά και αποτελεσματικά.

Χαρακτηριστικό ενός μωρού που αρχίζει να χορταίνει ή έχει χορτάσει είναι τα χεράκια του. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού τα χεράκια από μπουνίτσες αρχικά, απλώνουν, χαλαρώνουν και ανοίγουν, δείχνοντας μας ότι το μωρό χόρτασε και χαλάρωσε.

Στην αντίθετη περίπτωση ένα μωρό με πολύ ένταση και γκρίνια στο στήθος που αποκοιμιέται από την εξάντληση έχει χέρια σφιχτά μπουνίτσες, με ένταση, που αντιδρά.

Φυσικά ενδείξεις για το γεγονός ότι το μωρό θηλάζει και τρέφεται καλά είναι οι πάνες, σε αυτή την ηλικία αναμένουμε τουλάχιστον 6-8 πάνες με ούρα και τουλάχιστον 3-4 με κενώσεις.

Τέλος, η καλή πρόσληψη βάρους είναι βασική ένδειξη για την επάρκεια του θηλασμού. Στην περίπτωσή σας η χρήση συμπληρώματος έως 120ml την ημέρα είναι ελάχιστη ώστε να επηρεάζει σημαντικά την πρόσληψη βάρους.

Εάν έχεις όλες τις παραπάνω ενδείξεις, συνέχισε και απόλαυσε το ταξίδι του θηλασμού, σε αντίθετη περίπτωση , συμβουλέψου κάποιον σύμβουλο θηλασμού από κοντά ώστε να αξιολογηθεί ο θηλασμός και να σε βοηθήσει να συνεχίσετε!

Καλή συνέχεια και καλούς θηλασμούς!

 

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *