Γιατί τη μέρα το μωρό κάνει σύντομους ύπνους και θηλασμούς;

Γιατί τη μέρα το μωρό κάνει σύντομους ύπνους και θηλασμούς;

 

Το μωράκι μου είναι σχεδόν 3 μηνών. Θηλάζω αποκλειστικά. Κατά την διάρκεια της ημέρας τον θηλάζω συχνά, δεν κάνει μεγάλα γεύματα, κάνει μικρά και σε σύντομα διαστήματα. Περίπου 8-10 θηλασμούς την ημέρα.

Το ίδιο μου κάνει και με τον ύπνο, κοιμάται λίγο, τρώει λίγο και ξυπνάει πολύ γρήγορα. Μόνο αν το έχω πάνω στην αγκαλιά μου κοιμάται παραπάνω αλλιώς κάθε μια ώρα έχουμε αυτό που περιέγραψα παραπάνω.Αυτό γίνεται όλη την ημέρα εκτός από το βράδυ που όταν τρώει το τελευταίο του γεύμα κατά τις 09:30 θα μου ξυπνήσει μετά από 4 ώρες ύπνου, θα φάει και θα ξανά κοιμηθεί κατευθείαν για άλλες 3-4 ώρες.

Πως μπορώ να το βοηθήσω να τρώει λιγότερα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά πιο ποιοτικά;

 

Μαριάνθη, Λεμεσός
31/03/2017
Απαντά η επιστημονική συνεργάτης του mitrikosthilasmos.com Χρυσή Καλοπίση Μαία, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Αγαπητή Μαριάνθη,Στην ηλικία των 3 μηνών τα περισσότερα βρέφη θηλάζουν κατά μέσο όρο 10 λεπτά. Η συχνότητα των γευμάτων σε αυτή τη φάση ποικίλει από βρέφος σε βρέφος, οπότε έχουμε μωρά που θηλάζουν 5 φορές το 24ωρο και είναι ικανοποιημένα, ενώ άλλα χρειάζονται περισσότερα γεύματα, ακόμη και 12!

Δεδομένου ότι το μωρό σου έχει ικανοποιητική πρόσληψη βάρους δε θεωρώ ότι κάνεις κάτι λάθος για να το αλλάξεις. Το μόνο που μπορώ να προτείνω είναι να προσφέρεις σε κάθε γεύμα και τους 2 μαστούς.

Στην ηλικία αυτή τα μωρά θέλουν ταχεία ροή γάλακτος οπότε μπορεί να βγαίνουν από το πρώτο μαστό χωρίς να έχουν χορτάσει απλά γιατί δε θέλουν να περιμένουν την επόμενη κάθοδο γάλακτος. Πολλά δε διαμαρτύρονται παρότι θα ήθελαν να πιουν κι άλλο γάλα, αλλά θα ζητήσουν να θηλάσουν πολλές φορές μέσα στη μέρα. Προσφέροντας πάντα και το 2ο μαστό, το μωρό βρίσκει την ταχεία ροή που επιθυμεί και κάνει ένα πιο μεγάλο γεύμα.

Σχετικά με τον ύπνο του από αυτά που αναφέρεις μπορώ να πω ότι έχετε ένα αναμενόμενο μοτίβο νυχτερινού ύπνου για την ηλικία του. Οι ημερήσιοι ύπνοι που σε δυσκολεύουν θα αρχίσουν να βελτιώνονται τώρα που υποχωρούν οι κολικοί.

Βεβαιώσου ότι κάνει τουλάχιστον 4 ύπνους μέσα στη μέρα για να ξεκουράζεται και να μην έχει υπερένταση. Φρόντισε να σέβεσαι τα σημεία νύστας που σου δείχνει κατά τη διάρκεια της μέρας και να τον κοιμίζεις μόλις νυστάζει χωρίς πολλές αναβολές για να μη διεγείρεται και του είναι δύσκολο να αποκοιμηθεί.

Όταν τον κοιμίζεις, δοκίμασε να τον αφήνεις στην κούνια του αφού τον έχεις σκεπάσει στην αγκαλιά σου με μια κουβερτούλα και εφόσον παρατηρήσεις ότι σταματάει να έχει κινήσεις βλεφάρων, μορφασμούς και μικρά τινάγματα στα άκρα. Αυτό δείχνει πως το μωρό μπαίνει σε non-REM φάση του ύπνου και θα είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσει κατά τη μετακίνηση.

Να θυμάσαι ότι ο πρώτος χρόνος των μωρών είναι αρκετά απαιτητικός για τη μαμά και χρειάζεται πολλή αφοσίωση και ξενύχτι… έχει όμως και πολλές χαρές, πολλές συγκινήσεις και πολλή τρυφερότητα. Η εξαιρετικά απαιτητική φάση των πρώτων 3 μηνών πέρασε, όποτε τα πράγματα θα αρχίσουν να γίνονται ευκολότερα, ακόμη και στο θέμα του ύπνου. Υπομονή!

Σχετικά άρθρα:

Στείλτε νέο ερώτημα
προς τη στήλη “Ρώτα τον Ειδικό
Όλες οι απόψεις και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα κείμενα και στις απαντήσεις που δημοσιεύονται στο mitrikosthilasmos.com, ανήκουν στους συγγραφείς, δεν εκφράζουν απαραίτητα το mitrikosthilasmos.com, έχουν μόνο ενημερωτικό ή συμβουλευτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν υπόδειξη ιατρικής αγωγής ή θεραπείας και δεν υποκαθιστούν την επαγγελματική ιατρική συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού. Το mitrikosthilasmos.com δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για οποιαδήποτε ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *